kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasa sınır ötesine değil Meksika'ya baktı

Sınır ötesi operasyon beklentisi piyasaları ilgilendirmedi, S&P'nin Meksika'nın notunu artırmasıyla gelişmekte olan ülke borsalarına para aktı. Faiz indirimi beklentisi de borsayı rekora taşıdı..
PKK'nın son dönemde faaliyetlerinin artması sonucu dün yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda sınır ötesi operasyonda dahil her türlü önlem için yetki verilmesi piyasaları bir miktar tedirgin ederken, yurtdışındaki gelişmeler esas belirleyici olmayı sürdürdü. Reyting kuruluşu S&P'nin Meksika'nın kredi notunu BBB+'ya yükletmesi gelişmekte olan ülke piyasalarına para akıttı. Merkez Bankası gösterge kurlarına göre lira, dolar karşısında yüzde 0.4 gerilerken, Euro karşısında ise değişmedi. Başbakanlık'tan gelen terörle mücadele açıklamasının ardından hafif gerileyen İMKB Endeksi hem FED'in hem de Merkez Bankası'nın yeni bir faiz indirimine gideceği beklentisiyle hızlı yükselişini sürdürüyor. Endeks, yüzde 2.9'luk yükselişle 57,910 puanla yeni bir rekor daha kırdı.

YABANCI PARA GİRİŞ SÜRÜYOR
Eylül ayı enflasyon rakamlarının olumlu gelmesi Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapacağı düşüncesini kuvvetlendiriyor. Bu yüzden banka hisseleri öncülüğünde piyasaya para girişi devam ediyor. Bankacılar, piyasa açısından başta Euro/dolar paritesi olmak üzere yurtdışı piyasalardaki seyrin belirleyici olmaya devam ettiğini ancak Kuzey Irak meselesinin yanı sıra "Ermeni soykırımı" iddialarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi gündemine getirilmesi olasılığının önümüzdeki döneme ilişkin risk unsurları olduğunu belirttiler. Bankacılar, dış siyasi gündemin yoğunluğunun yanı sıra içeride de faiz indirim beklentisinin giderek arttığına dikkat çekiyorlar. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 16 Ekim Salı günü toplanacak.

FAİZ YÜZDE 16.16'YA GERİLEDİ
Bankacılar ayrıca, agresif faiz indirimi konusunda Merkez Bankası'nın üzerindeki baskının da giderek arttığını ifade ediyorlar. Faiz indirim beklentisiyle yüklü alımların görüldüğü bono piyasasında 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi yüzde 16.31'den kapanırken, bugün valörlü işlemlerde yüzde 16.16'ya geriledi.