Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, enerji sektörüne yönelik alınacak tedbirlerin Yüksek Planlama Kurulu ve Enerji Zirvesi'nden çıkacak kararlar doğrultusunda netleşerek uygulamaya geçeceğini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2007 Yılı Üç Aylık Eylem Planı'nı açıkladı. Ekren, 2008-2012 dönemine ait 5 yıllık eylem planının Ekim sonu, Kasım ayı başında açıklanacağını söyledi.
Yeni dönemde büyümeyi kalıcı hale getirip, ortaya çıkacak istikrar atmosferinin güçlenmesini sağlayacaklarını kaydeden Ekren, "Türkiye 2023'te Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümünde dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girecek" dedi.
Ekren, yeni dönemde düşük kamu borcu ve yüksek istihdam ekonomisine geçileceğini, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke haline getirileceğini; sektörel ve bölgesel fırsat ve imkanlar sağlanacağını, strateji ve koordinasyon sistemi oluşturulacağını dile getirdi. Ekren; İstanbul'u, bölgenin ve dünyanın uluslararası finans merkezi haline getirme çalışmalarının da başlayacağını aktardı. Ekren, reformlar konusunda bir geri adımın söz konusu olmadığını aktardı. 2007 yılı ilk üç aylık eylem planında 73 faaliyet bulunduğunu aktaran Ekren, önceliklerinin ise enerji arz güvenliğinin sağlanması, özelleştirme ve sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesine dönük adımlar olacağını söyledi. Ekren, bu çerçevede, Sosyal Sigortalar ve Genel Sigortalar Kanunu'nun yeniden hazırlanarak ikincil yasal düzenlemelerin yapılacağını, özelleştirme eylem planı hazırlanacağını, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 5 yıllık özelleştirme yol haritası hazırlanacağını ifade etti.
Ekren, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine sosyal güvenlik konusunda dengelenmesi gereken iki nokta bulunduğunu kaydeden Ekren, "Bir tanesi Türkiye'nin ciddi bir sosyal güvenlik açığı var. O muhtemelen bütçenin ikinci kalemi olmaya aday görülüyor. Bir diğer faktör, Türkiye'de şu anda çok genç bir emekliler cenneti mevcut. Üçüncü olarak da istihdam açısından bakıldığında bunun da bir mali dengeye oturtulması lazım. Dolayısıyla sosyal güvenliğe bakarken, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen o gerekçelerde, kamu çalışanları arasında ortaya konan farklılığın, mali dengeleri sağlamak, genç emeklileri ortadan kaldırmak, mali disiplini bozmamayı birlikte düşünürek geçecek. Sonuçta, yine dengeyi bozacak, yine vetoyu hak edecek bir düzenleme yapılmayacak" diye konuştu.
Ekren, enerji ile ilgili atılacak adımlar konusunda, enerji fiyatlaması ile enerji ihtiyacının karşılanması noktasında alınacak tedbirlerin Enerji Zirvesi ve Yüksek Planlama Kurulu'ndan çıkacak kararlar doğrultusunda hayata geçirileceğini aktardı.
Bir gazetecinin, şehit cenazelerini hatırlatarak, eylem planında terör bölgeleri için öncelik verilip verilemeyeceği yönündeki bir sorusu üzerine Ekren, saldırıyı kınayarak baş sağlığı diledi. Geçmiş yıllarda verilen bölgesel teşviklerin geri dönüşlerinin inceleneceğini aktaran Ekren, "Bunlara baktıktan sonra devamı ve yaygınlaştırılması konusunda bir karar alır planlarız" dedi. 2008 yılında faiz dışı fazlanın ne olacağı konusunda bir başka soruya Ekren, "6.5 demişsek, 6.5'tir" ifadesini kullandı.
Ekren'e, İstanbul'un finans merkezi olması noktasında Merkez Bankası'nın bu şehre taşınıp taşınmayacağı tartışmaları da hatırlatıldı. Belli finans kuruluşlarının İstanbul'da olmasının cazibeyi artırabileceğini dile getiren Ekren, "Ama finans merkezi olmak için, o bölgenin yabancı ve yerli finansal kuruluşlar tarafından tercih edilebilirliğini arttıracak düzenlemeler yapılması lazım" diye konuştu. Ekren, alt yapı tamamlanıp cazibe bölgesi haline getirildiğinde "belki kendileri gelmek isteyecek" ifadesini kullandı.
CHA
Yayın tarihi: 9 Ekim 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/09//haber,D81FF450F49F421D8E92DC3087AAB6CA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.