kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar bu kez ramazan çelmesi yedi: 1.17 YTL

RAHİM AK
Piyasada yabancı yatırımcının varlığı dün hissedilmezken bu kez doları yerli düşürdü. Bayram öncesi ihtiyaç nedeniyle yapılan satışlar sığ piyasada kuru 1.17 YTL'ye çekti. Dolar günü 1.18'YTL'den kapattı..
Uluslararası dalgalanmanın zirve noktasına ulaştığı 16 Ağustos'a göre uluslararası fonların Türkiye'ye akın etmesiyle yüzde 17 değer kaybeden dolar bu kez Ramazan Bayramı nedeniyle vatandaşın dolar satışı nedeniyle geriledi. 1.17 YTL'yi gören dolarda kan kaybı duruldu ve kur günü 1.1880 YTL'nin üzerinde kapattı. Daha önceki bayramlar incelendiğinde her bayram öncesi yaklaşık 3 kuruş değer kaybettiği görülen dolar, bu bayram öncesi de aynı hareketi yaparsa daha da gerileyecek. Son olarak 1 Ocak 2007'de başlayan Kurban Bayram'ı öncesi dolar 1.43 YTL'den 1.40 YTL'ye gerilemişti. Bayramlar öncesi doların YTL karşısında en büyük değer kaybı ise 19 Ocak 2005'te başlayan Kurban Bayramı öncesi 6 kuruşluk düşüşle 1.39 YTL'den 1.33'YTL'ye indiği zaman oldu. Bayram gününe kadar 3 günlük sürede vatandaşın ihtiyaçları nedeniyle döviz bozdurması ile gerileyeceği tahmin edilen doların 1-2 kuruş daha kan kaybedebileceği belirtiliyor.

1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
Piyasa uzmanları vatandaşın bayram alışverişi yapmak için yaklaşık 1 milyar dolar bozdurmasını bekliyor. Bu tutar da yabancı fon girişlerinin de devam ettiği ve alıcıların az olduğu piyasada fiyatı daha da aşağı basmak için yeterli görülüyor. Uzmanlar doların dünkü düşüşünü ise ABD ve Japonya bono piyasalarının tatil olması nedeniyle dar olan piyasada küçük miktarlı satışların bile etkili olmasına bağlıyorlar. Diğer yandan faiz de dolara denk bir seyir izledi. Önümüzdeki dönem piyasa beklentilerini yansıttığı belirtilen uzun vadeli 26 Eylül 2012 tarihli Hazine tahvilinin faizi yüzde 15.59'a gerileyerek ilk kez yüzde 16'nın altına indi.

BREZİLYA DÖVİZ ALACAK
Parası dolar karşısında değerlenen bir başka ülke olan Brezilya ise dolar alacağını açıkladı. Brezilya Merkez Bankası, 13 Ağustos'tan bu yana ilk defa dolar alım ihalesi ile spot piyasadan dolar alacağını açıkladı. Merkez Bankası, realin dolar karşısında 1.8 ile Ağustos 2000'den bu yana en güçlü seviyesini görmesinin ardından ihaleyi yapacağını duyurdu. Real, açıklamanın ardından dolar karşısında yüzde 0.61 gerileyerek 1.815 seviyesine geriledi. RAHİM AK rak@sabah.com.tr