kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel Jinekolog

Memesiz gebe kalınır mı?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
30.09.2007
Meme kanseri anneliğe engel mi? Tıp dünyası bu konuyu hala tartışıyor. Meme Vakfı Başkanı Can Gürbüz ve Jinekolog Teksen Çamlıbel konuyu farklı açılardan değerlendirdi...
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel Jinekolog
Meme kanseri olan kadınlar beş yıldan sonra anne olabilirler. Bence kanser, annelik hakkını kadının elinden alamaz.

Sizce meme kanseri kadının anne olmasını engeller mi?
Kesinlikle engellemez. Modern tıp artık kalp nakli olmuş kadınları bile anne yapmak için uğraşıyor. Meme kanseri olmuş ve hastalığı nüksetmemiş kişilere beşinci yıldan sonra gebe kalmalarında bir sakınca olmadığını söylüyoruz. Bu arada kemoterapi ve radyoterapi sırasında yumurtalıkları zarar görebilir endişesiyle yumurta dondurma olayını yapıyoruz. Eğer evliyse embriyolarını donduruyoruz. Beşinci yıldan sonra artık anne olabiliyor.

Hamilelik dönemi kadınlar için tehlikeli midir? Meme kanseri riskini mutlaka artırır mı?
Gebeliğin başında kadının memesinde bir kanser varsa östrojenin artmasından dolayı bunun azması söz konusu oluyor. Onun için ben 35 yaşından sonra gebe kalmak isteyen kadınlara önce bir momografi yaptırmalarını, gebeliği sonra denemelerini öneriyorum. Ama annede gebelik öncesi bir meme kanseri yoksa tam tersi doğurmak ve süt vermek gebe kanseri riskini azaltan etmenler. Dolayısıyla gebelik esnasında gebe kanseri değilseniz, gebelik size özellikle meme kanserinden korunma anlamında çok faydalı olacaktır.

Meme kanseri geçirmiş bir kadına doğum için neler önerirsiniz?
İki tane çocukları varsa zaten onlar istemiyorlar. Ama diyelim ki hiç çocuğu yok. Eğer kanser beş yıl içinde geri gelmezse, "Bebek için plan yapın" diyorum.

Sizce meme kanseri riski taşıyan bir kadın hamileliği unutmalı mı?
Kesinlikle hayır. Çocuk sahibi olmak bir kadının en doğal hakkıdır. Doktorların bunun için konsültasyon yapması lazım. Bu riski alıp almayacağı kadının kendi vereceği bir karardır. Riskleri söylenir ama karar kadınındır. 'Gebe kalmayın' demek çok yanlış. Yeni kanser geçirmiş, memesi alınmış, koltukaltları boşaltılmış kadınlar gebe kaldıklarında ben onlara kürtajı tavsiye ederim ama yine de son karar onlarındır.

Dr. Can Gürbüz Meme Vakfı Başkanı
Gebelik dönemi meme kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle ben, kanser tedavisi görmüş kadınlara bile bile gebelik önermem.

Sizce meme kanseri kadının anne olmasını engeller mi?

Meme kanseri geçirmiş bir kadına çocuk yapmasını önermem. Kanserin tekrarlama riski çok artar. Meme kanseri, kadınlarda gebelik ve loğusalık evresinde en sık görülen kanser türünü oluşturuyor. Gebelik sırasında kadınlık hormonu olarak bilinen ostrojen hormonunda artış oluyor. Bırakın meme kanseri geçirmiş hastaları, diğer tüm kadınları da gebelik dönemi riske sokar. Özellikle kanser türü ostrojen hormonuna duyarlı olanlara hiç önermem.

Hamilelik dönemi kadınlar için tehlikeli midir? Meme kanseri riskini mutlaka artırır mı?

Meme kanseri riskini mutlaka artırır. Genelde bütün hayatı boyunca doğum yapmış kadınlarda meme kanseri riski daha azdır. Ama gebelik sürecinde, sadece gebelik sırasındaki hormonal değişiklikten dolayı bile kanser riski artış gösterir. O yüzden bütün gebelerin mutlaka memelerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Bizim burada en sık rastladığımız şey gebelik sırasında memeler büyüdüğü için oradaki kanser fark edilmiyor ve kanser normalden çok daha hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu insanların tedavileri de gecikiyor o yüzden.

Meme kanseri geçirmiş bir kadına doğum için neler önerirsiniz?
Kadınlar annelik konusunda ısrarlı davranıyorlar ve her türlü riski göze alabiliyorlar. Ama ben doktor olarak gebelik önermiyorum.

Sizce meme kanseri riski taşıyan bir kadın hamileliği unutmalı mı?
Her kadının gebelik döneminde meme kanserine yakalanma riski artar. Ancak bu riski tanımlamak lazım. Kadın olmak başlı başına meme kanseri riski taşımak için bir faktördür. Bizim risk olarak gördüğümüz, kişinin annesinin genç yaşta meme kanserinden ölmesi değildir. Onlar korkmasın. Ama eğer biyopsi yapılmışsa ve şüpheli bir durum varsa, o zaman bu, gebeliği engelleyecek düzeyde risk faktörüdür.
Haberin fotoğrafları