"Türkiye darbeler ülkesi değil"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin darbeler ülkesi olmadığını, Türkiye'nin tercihinin demokrasi olduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta Mariott Marquies Oteli'nde Türk toplumu temsilcileri ve vatandaşlara hitap etti, ardından vatandaşlar tarafından kendisine önceden topluca yöneltilen soruları teker teker yanıtladı.
Kendisine bir vatandaş tarafından yöneltilen, ''Türkiye'de neden emekli generaller darbe yapmak istiyor?'' yönündeki sorusunu okuduktan sonra yanıtlamaya başlarken, salondan ''darbe istemiyoruz efendim'' biçiminde bir tepki gelince Erdoğan, ''Sağolun, ben de istemiyorum. Öyle bir derdimiz yok zaten, Türkiye artık bir darbeler ülkesi olarak anılmayacaktır, bunu böyle biliniz. Türkiye tercihini yapmıştır ve bu tercih demokrasidir. Bütün mesele bunu sağlıklı bir şekilde çalıştırmaktır. Şunu bilmenizi istiyorum. Bu tür zaman zaman çığırtkanlıklar içinde olanlar menfaatleri zedelenenlerdir, bunu da böyle biliniz, bu böyledir. Eğer farklılıkları zenginlik olarak görebilirsek, demokrasiyi, laikliği, sosyal ve hukuk devleti anlayışımızıtam manasıyla kavrar, yerine oturtursak birçok şey çözülecektir'' dedi.Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bakın zaman zaman çıkıyorlar mesala laiklikle ilgili konuşmalar yapıyorlar. Peki laiklikte biz ne diyoruz, 1982 anayasasının gerekçesinde laikliği nasıl tanımladıysak biz aynı şekilde bu laikliği istiyoruz. Ne diyor orada? 'Devlet tüm inanç gruplarına eşit mesafededir, hepsi devletin güvencesi altındadır' Var mı bir itilafımız? Yok, 1982 anayasasını kimler yaptığı belli, niye rahatsız oluyorsunuz? Biz bunu almışız partimizin de programına koymuşuz, olay bu kadar basit. Ama burada farklı şekilde yaklaşma gayreti içine girenler var. Tabii ki biz bu oyunlara asla gelmeyeceğiz ve inşallah ülkemizin yaşam standartını süratle yükseltmek, Türkiye Cumhuriyeti'ni demokratik, laik sosyal ve hukuk devleti olarak muassır medeniyetler seviyesinin üstüne taşımanın idrakiyle yolumuza devam edeceğiz.''
"MUTAFYAN KONUŞTURULMADI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Ermeni Patriği Mutafyan'ı ABD'de konuşturulmadığını söyledi.
Erdoğan, vatandaşlar tarafından kendisine önceden topluca yöneltilen soruları teker tekeryanıtladı.Erdoğan 1915 yılında Ermeniler ile Osmanlılar arasında yaşanan olaylara ilişkin bir soruya karşılık olarak, 2005 yılında Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a bir mektup yazarak bunun tarihçilerin konusu olduğunu belirttiğini söyledi. Erdoğan ''Bu konuyla ilgili olarak 'gelin arkeologları davet edelim,siyaset bilimcileri davet edelim, hukukçuları davet edelim, biraraya gelsinler ve biz arşivlerimizi açalım' dedim'' diye konuştu.
Türkiye'deki arşivlerde şu ana kadar 1 milyonu aşkın belgenin tasnif edilmiş olduğunu kaydeden Erdoğan, Ermenistan ve üçüncü ülkelerin de arşivlerini açmalarını istediğini hatırlattı. Erdoğan daha sonra bu belgelerin incelenerek ortaya çıkan rapor üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
''Siyasetçiler olarak ondan sonra karar verelim, eğer Türk olarak Türkiye olarak bizim burada suçumuz varsa biz tarihimizle hesaplaşırız, ama siz hesaplaşmaya var mısınız? Bize cevap veremiyorlar, çünkü dürüst davranmıyorlar. Burada bir diaspora var, açık konuşuyorum bunlar menfaat şebekesidir ve buradan nasıl menfaatleneceğiz onun peşindeler. Biz bu konuda dik duruyoruz, dik durmaya devam edeceğiz. Bütün dostlarımıza bildiğimizi anlatıyoruz, değişik ülkelerde lobiler, kulisler yapmak suretiyle yanlarından aldıkları birileriyle meclisten bir karar çıkartarak Türkiye'yi mahkum etmeye güçleri yetmez, böyle bedava iş yoktur''
Erdoğan ''Hangi belgeyle yapıyorsun, nerede belgeler çıkar ortaya koy, yok, şurada şunu gördük bunu gördük, neyi gördün, göster, yok. Bütün iyi niyetlerimizi hep suistimal ediyorlar, bakın işte buyrun, Türkiye'deki Ermeni Patriği Mutafyan'ı burada konuşturtmadılar. Niye konuşturtmadılar? Türkiye'de şu anda bizimle birlikte yaşayan onlar,Ermeni vatandaşlarımın bizden şikayeti yok ki, benim partimin içinde Ermeni vatandaşlar var'' dedi. Erdoğan Türkiye'nin Ermenistan'a hava trafiğini açması, Vangölünde Akdamar adasında Ermeni kilisesini hazineden alınan parayla restore edip hizmete açması gibi attığı tüm olumlu yaklaşımlarına karşısında ''Onlar Türkiye'nin ve Türk milletinin aleyhinde bu tür çirkin kampanyalar sürdürüyorlar, bazı dostlar da, sağolsunlar, bu oyuna geliyorlar, onlara da gerektiği gibi biz söylüyoruzyanlış yapıyorsunuz diyoruz, yanlış yapmanız da aramızdaki münasebetleri zedeliyor diyoruzç Temenni ediyorum ki ergeç hak yerini bulacaktır'' dedi.
"TÜRKİYE AB SÜRECİNE İNANMIŞ BİR ÜLKE"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin Türkiye'nin AB süreci konusunda en ufak bir tereddütü olmadığını ve Türkiye'nin cumhurbaşkanı ve hükümetiyle AB sürecine inanmış bir ülke olduğunu söyledi.
Konuşmasında AB sürecine değinen Erdoğan, Türkiye'nin AB sürecinin hükümetin vatandaşların hayat standartlarını yükseltme noktasındaki çabasının en belirgin girişimlerinden biri olduğunu belirtti.
Erdoğan ''Bizim Avrupa Birliği konusunda kararlı bir hükümetiz, bu konuda en ufak bir tereddütümüz yoktur. Bunu gölgeleme çalışması içerisinde olanlar yok değil var, ama istedikleri kadar gölgelesinler, biz diyoruz kikervan görüyor. Şu anda huzurluyuz, rahatız, niye? AB sürecine inanmış bir cumhurbaşkanımız var, AB sürecine inanmış bir başbakan var, AB sürecine inanmış bir dışişleri bakanı var, AB sürecine inanmış bir hükümet var,bunun için de hep birlikte koşturuyoruz, koşturacağız'' dedi.
AB sürecinin kolay bir süreç olmadığına işaret eden Erdoğan, ''Tabii ki önümüze engeller çıkaracaklar, ama biz de o engellere rağmen çalışmamızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin ihracatının büyük bölümünü AB ülkelerine yaptığına dikkati çeken Erdoğan ''Türkiye'nin AB'ye artık sanayii ürünü'' sattığını söyledi. AB ülkelerinin de Türkiye'de ihracatını arttırdığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin AB müzakere sürecinin hızla devam ettiğini, AB ülkeleriyle ilişkilere büyük önem verdiğini ve bu yolda kararlılıkta ilerlendiğini vurguladı.
''MUASIR MEDENİYETLERİN ÜZERİNE ÇIKIYORUZ, ÇIKACAĞIZ''
Erdoğan Türkiye'nin son yıllarda ''sessiz bir devrim'' olarak nitelendirilen dönemden geçtiğini hatırlatarak şöyle konuştu:''Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak diye bir hedef koymuş, ama bugüne kadar bunun lafını yapmışlar, çıkabilmiş miyiz çıkamamışız, ama biz diyoruz ki çıkıyoruz, çıkacağız.''
''NEW YORK BORSASI 99 PUAN ARTTI''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Kongresi'ne Türkler'in girmesini arzu ettiğini söyledi. Erdoğan, ABD'de yaşayan Türkler'in Amerikan vatandaşlığına geçmelerinin Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkıları olacağını belirtti. Yurtdışında yaşayan Türkler'e yaşadıklarıülkenin vatandaşlığını almalarını önerdiğini dile getiren Erdoğan, ''Ben şunu hep özlüyorum niçin ABD Kongresi'nde kalkıp da bir Türk üye olmasın? Olur mu, olur niye olmasın'' diyen Erdoğan, ABD'de yaşayan Türk toplumunu kendi içlerinde birlikteliğe çağırdı.
AK Partinin iktidara geldikten sonra ülkede yaşanan ekonomik gelişmelerden sözettiği konuşmasında, Türkiye'de borsada yaşanan büyümeden sözeden Erdoğan, ''Biz geldiğimizde borsada endeks yaklaşık rakam veriyorum 10.500'dü, şimdi endeks 54 bini yakaladı. Birara 58 bine çıktı da bu ara bir düşüş oldu'' dedi.
Erdoğan daha sonra gülümseyere sözlerine, ''Bakın burada bile geldik, New York borsasında şöyle bir zile dokunuverdik, o gün 99 puan arttı'' diye devam etti.
ABD'den Türkiye'ye giden turist sayısının az olduğunu ve bu sayınınartması gerektiğini belirten Erdoğan, bu konuda ABD'de yaşayan Türk toplumuna,Türkiye'nin Amerikalılar'a tanıtılması açısından büyük görev düştüğünü belirtti.
ERDOĞAN VATANDAŞLARIN NERELİ OLDUKLARINI BİLDİ
Bu arada, Erdoğan kendisine soru yönelten vatandaşlarının teker teker isimlerini sorup öğrendikten sonra bazılarına nereli olduklarını sordu ve hepsinde de doğru tahminde bulundu.
Erdoğan'ın Türk toplumuna hitap ettiği konuşmadan önce New YorkBaşkonsolosu Mehmet Samsar ve Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy açılışkonuşmaları yaptılar.
Açılışta İstiklal Marşının okunduğu programa, Erdoğan ile birlikte, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ve milletvekilleri katıldı.
(AA)
Yayın tarihi: 30 Eylül 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/30//haber,93F3341CF8FE4F2FA4D6EA1A06E720D5.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.