kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yıldırım Aktuna, vefat etti

AA
Yeni Haber
Eski Sağlık Bakanı psikiyatrist Dr. Yıldırım Aktuna, İstanbul'da vefat etti.

Alınan bilgiye göre, yakalandığı amansız hastalık nedeniyle bir süredir tedavi gören ve geçen hafta Bodrum'dan İstanbul'a getirilen Aktuna, bu akşam Alman Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Yıldırım Aktuna Pekin'de kanser tedavisi gören Türk hastalar arasında bulunuyordu.

Aktuna'nın Çin'deki sağlık raporu: Kanser yüzde 70 küçüldü

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞMALARI BULUNUYORDU

İstanbul'da vefat eden eski bakanlardan Dr. Yıldırım Aktuna, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği görevinde de bulunmuş ve halkın ruh sağlığı alanında bilinçlendirilmesine yönelik önemli çalışmalara imza atmıştı.

İstanbul'da 1930 yılında doğan Yıldırım Aktuna, İzmir Karşıyaka Lisesi'ni 1948'de bitirdikten sonra aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki öğrenimini askeri öğrenci olarak tamamlayarak, 1954 yılında tabip teğmen rütbesiyle mezun oldu.

İlk kıta hizmetini 66. Tümen 26. Piyade Alayı Baştabibi ve Sıhhiye Bölük Komutanı olarak yapan Aktuna, Ankara Ordu Dil Okulu'nda 1 yıl İngilizce öğrenimi gördü.

Aktuna, 1958-1959 yılları arasında ABD'ye giderek, San Antonio'daki Brook Army Hastanesi'nde genel sağlık konularında eğitim yaptı.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde 1959 yılında nöropsikiyatri ihtisasına başlayan ve 1962 yılında bu dalın uzmanı olan Aktuna, Silahlı Kuvvetler'in çeşitli kademelerinde ve yurdun çeşitli yörelerinde hekimlik görevini sürdürdü.

Aktuna, 1967-1969 yıllarında Afganistan'daki Kabil Askeri Hastanesi'nde 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Kendi isteğiyle 1970 yılında yarbay rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekliye ayrılan Aktuna, Sağlık Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazanarak, Şişli Etfal Hastanesi Nöroloji Kliniği'ne önce şef muavini, ardından da klinik şefi oldu.

Aktuna, 1972-1973 yılları arasında Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği'nde 1 yıl süreyle nörolojideki gelişmelerle ilgili incelemeler ve EEG üzerinde ileri çalışmalar yaptı.

BAŞHEKİMLİK DÖNEMİ

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği'ne ve aynı hastanenin nöroloji kliniği şefliğine 28 Kasım 1979'da atanan Aktuna, bundan sonraki mesaisini, hastanenin çağdaş duruma getirilmesine, halkın ruh sağlığı alanında bilinçlendirilmesine ve çağdaş bir ruh sağlığı politikası oluşturulmasına katkıda bulunmaya yöneltti.

Aktuna, 1983 yılında hastane bünyesinde, Türkiye'de ilk olan ''Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi''ni kurdu.

Uyuşturucu tehlikesini önleme konusunda gösterdiği çabalardan dolayı 1986 yılında Türkiye Halk Sağlığı Derneği Hizmet Ödülü'nü kazanan Aktuna, 14 Mart 1987'de Türk tıbbına yaptığı hizmetlerden ötürü İstanbul Tabip Odası Hizmet Ödülü ile İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü Üstün Hizmet Ödülü'ne, ayrıca İstanbul Valiliği Başarı ve Hizmet Takdirnamesi'ne layık görüldü.

Aktuna, 1973-1987 tarihleri arasında bilimsel ve sosyal içerikli sayısız panel, seminer, kongre ve toplantıya katılarak, halk sağlığıyla ilgili konferanslar verdi.

Aktuna, 30 Aralık 1988'de görevinden ayrılarak SHP'ye girdi ve 26 Mart 1989'da Bakırköy Belediye Başkanı seçildi.

2.5 yıl süren Bakırköy Belediye Başkanlığı'ndan sonra 27 Ağustos 1991'de görevinden ayrılarak DYP'ye katılan Aktuna, 20 Ekim seçimlerinde 1. bölgeden İstanbul Milletvekili seçildi.

49. hükümette Sağlık Bakanı olarak görev alan Aktuna, bakanlığı döneminde sağlık reformu çerçevesinde 1. ve 2. Ulusal Sağlık Kurultaylarını topladı.

Sağlık Reformu Programı'nı hazırlayarak TBMM'ye sunan Aktuna, yine bakanlığı döneminde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne aktif desteğini sürdürdü, Bakırköy İnme, Araştırma ve Tedavi Merkezi projesinin yaşama geçmesi için maddi ve manevi destek sağladı.

50. hükümette Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yapan Aktuna, 7 Mart 1996'da 53. hükümetin Sağlık Bakanı olarak atandı ve 54. hükümette de aynı görevi sürdürdü.

Mensubu bulunduğu DYP'den 30 Mayıs 1996'da ayrılan Aktuna, yasama görevine kısa bir süre İstanbul Bağımsız Milletvekili olarak devam etti.Aktuna, 1 Temmuz 1997'de Demokrat Türkiye Partisi'ne katılarak genel başkan yardımcılığına getirildi.

55. hükümette de Devlet Bakanı olarak görev alan Aktuna, 24 Kasım 2001'de yeniden DYP'ye döndü.

Liberal Demokrat Parti'ye 2003 yılında katılan Aktuna, bu partide de genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı.