Enginar dolması da Girit mutfağının spesiyallerinden...
Radika, ebegümeci
Mübadele döneminde, yaşam koşullarının benzerlikleri nedeniyle İzmir, Ayvalık ve Bodrum'a yerleştirilen Giritli Türkler, vazgeçemedikleri tatları sürdürebilme imkânı bulabilmiş. Kitabın önsözünü kaleme alan Banu ve Oğuz Uraz, bu benzerlikleri dile getirip, Girit mutfağının özelliklerini de şöyle anlatıyor: "Giritliler yabani otları, börek içi, salata, etli veya zeytinyağlı yemek olarak tüketir. Ot deyip geçmeyin. Bir ot salatası yapmak, onlar için hiç de önemsiz değildir. Yemek hazırlanırken otun vitamin değeri kaybolmamalı ve sofraya konduğunda hâlâ koparıldığı kadar yeşil olmalıdır. Salata olarak tüketilen otların başında radika (hindiba), hardal, turpotu, cibez, ebegümeci, semizotu, istifno, sarmaşık ve deniz börülcesi gelir." En sevilen yemekler arasında ise kuzu etli arapsaçı ve kuzu etli şevketi bostan geliyor. Balıklar, ot salatalarıyla zenginleştiriliyor.
Yayın tarihi: 29 Eylül 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/29/ct/haber,6D2A442F61F1400A9F11B9EF92A45FD6.html
Tüm hakları saklıdır.