Kadın, erkekte babasını mı arar?
Bir kadının babasıyla ilişkisi, bütün hayatına damgasını vurup eş seçiminde etkili olur mu? Yoksa baba-kız ilişkisi, birey olgunlaştıkça hayatındaki etkisini yitiren bir aile bağı mıdır? Peki ya babasız kızlar? Perihan Mağden'in Babasız Kızlar Balosu şiirindeki gibi "babalarının terk ettiği kızlar; kötülüklerinde cömert, aşklarında hazin ve güvenilmez" midir? İki ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Sungur ve Doç. Dr. Özkan Pektaş, Babalar Günü'nde bu konuyu tartıştı.....
Prof. Dr. Mehmet Sungur:
"Babasıyla sağlıklı ilişkisi olan kızlar, eşlerinde baba filan aramaz. Sağlıklı yetişen kadın ne aradığını bilir, babasının benzerinin peşinden koşmaz."
Kadınlar, erkekte hep babalarını mı arar?
Babasıyla sağlıklı ilişkisi olan bir kızın, ileride kuracağı ilişkide babasını arayacağını zannetmiyorum. Normali, bir kadının kendi istediğini aramasıdır. O kişi babasına benzer ya da hiç benzemez ama onun aradığıdır.
İdeal babası olan kızlar hep ideal erkekleri mi seçer?
İdeal baba biliyorum ama ideal erkek bilmiyorum ben. Sağlıklı bir baba modeli çok önemli ama bu her şey değildir. Örneğin bir kızın babası yoktur ama onun yerine geçen figür doğru seçilmişse (bu illa erkek olacak demek değil, bir kadın da olabilir), bu onun doğru erkeği seçmesinde etkili olabilir.
Güçlü baba tipi mi, yoksa zayıf baba modeli mi bir kadının hayatta daha kuvvetli olmasını sağlar?
Güçlü ve zayıf baba modeli bilmiyorum. Bu konuda güçlü bir ayrımın yanında da değilim. Güçlü ve güçsüz taraflarını fark eden babalar var. Baba önemli faktördür ama her şey değildir.
Sevgisini yeterince göstermeyen babaların kızları, erkeklerden daha mı çok sevgi bekler?
Kendilerine gösterilen ilgiye, şefkate daha fazla ihtiyaçları vardır. Sevgisini gösteremeyen babaların tek zararı kızlarına değildir. Bundan kendileri de zarar görür. Sevgimizi karşı tarafa göstermek bize insan olduğumuzu hatırlatır. 'Ağır ol baba desinler' anlayışı artık çöktü.
Babalarının terk ettiği kızlar aşk hayatlarında bu yükten kurtulamazlar mı?
Terk edilmeye, hatta terk edilme korkusuna karşı insanlar aşırı duyarlıdır. Terk edilme korkusu bile, terk edilmek kadar ağır yaşanabilir. Bu korkuyu taşıyan kişiler, ilişkilerine konsantre olamaz, kendilerini yeterince veremezler. Ve bu tutum duygusal hayatlarını ciddi şekilde etkiler.
Babasız kızlar hayatlarına giren erkeklerde hep baba mı arar?
İhtiyaçlarımız giderilmezse, yanlış adreslerde yanlış kişileri arayabiliriz. Yaşam içinde doyurulmamış ihtiyaçlar, daha sonra kaynak olarak yanlış adreste aranabilir. Bu da ilişkilerin sağlıklı olmasını engeller.
* * *
Doç. Dr. Özcan Pektaş:
"Kızlar, babalarının davranışlarını bilinçsizce örnek alıp, ilişkilerinde baba modelini arar. Güçlü babası olan kızlar hayatta daha güçlüdür. İdeal babası olanlar da genellikle eş seçemezler."
Kadınlar, erkekte hep babalarını mı arar?
Özellikle ergenlik döneminde kız çocukları babalarıyla ilişkilerini gözlemler, sonra kuracağı uzun soluklu ilişkilerde, babasının özelliklerini taşıyan erkekleri hayatına daha kolay kabul ederler. Çünkü bu davranış türüne alışırlar.
İdeal babası olan kızlar hep ideal erkekleri mi seçer?
Genelleme zor ama ideal dediğimiz ölçüde babaları olan kızlar, bu noktada daha obsesif yaşam tarzı geliştirebiliyor. Eş seçerken daha dikkatli oluyor, hatta bazen evlenemediklerini bile görüyoruz. Mükemmeli arayayım derken, maalesef eş seçemiyorlar. Çok ideal baba, o bağlamda tehlikelidir.
Güçlü baba tipi mi, yoksa zayıf baba modeli mi bir kadının hayatta daha kuvvetli olmasını sağlar?
Güçlü baba, yönetim gücüne sahip baba modelidir. Tabii ki güçlü babaya sahip kızların ayakları daha iyi yere basar. Bir sorunla karşılaştıklarında babalarını örnek alırlar ya da en azından onlara sorarlar.
Sevgisini yeterince göstermeyen babaların kızları, erkeklerden daha mı çok sevgi bekler?
Sevgisini ifade edemeyen babaların kızları, anneye daha yakın oluyor. Böyle kızlar, bir erkek modeli tanımadığı için erkeklere karşı ya çekingen ya da fazla arayış içinde olabiliyor. Erkek modelini daha fazla tanıma adına erkeklerden daha fazla sevgi bekleyebiliyorlar.
Babalarının terk ettiği kızlar aşk hayatlarında bu yükten kurtulamazlar mı?
Baba bir şekilde evden ayrılmışsa, hatta evdeki kadınlara öfke bırakarak ayrılmışsa, geride kalan kız çocuğunun erkeklerle olan ilişkisi negatif olabiliyor. Erkeğe çektiren, ona güvenmeyen bir kadın tipi gelişebiliyor. Dikkat çekmeyi seven ama olumlu ilişkileri götüremeyen bir kadın... O yüzden boşanmalar sırasında "Anneyi ya da babayı kötülemeyin," diyoruz.
Babasız kızlar hayatlarına giren erkeklerde hep baba mı arar?
Kız çocukları için anne daha önemlidir. Hayatını annesiyle baş başa geçiren bir çocuğun kişilik gelişimi olumsuz etkilenecek ve mutsuz evliliği olacak diye bir şey yok. Babasıyla arasında çatışma varsa sorun büyür.
Yayın tarihi: 23 Eylül 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/23/pz/haber,0CBEF4A057584EF7A1F6FC606A912E31.html
Tüm hakları saklıdır.