FIFA, doping ve sağlık tedbirlerini artırıyor
FIFA ve UEFA Sağlık Komitesi Başkanı Prof. Dr. Michel D'Hooge, futbolcuların sağlık sorunları ve dopingle mücadelede yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
D'Hooge, FIFA ve UEFA'nın aldığı son kararlar doğrultusunda dopingle mücadeleye daha fazla önem verildiğini belirterek, ''Kontrollerin maddi tutarının çok yüksek olduğu unutulmamalı. Bir yıl içinde Avrupa'da 25-30 bin, dünyada ise 150 bin sporcudan numune alınıyor. Dünyada en çok kontrol yapılan spor branşı futbol'' diye konuştu.
Futbolda diğer spor dallarına oranla pozitif sonuçlara daha az rastlandığını ifade eden D'Hooge, ''Futbolda doping testlerinin pozitif çıkma oranı yüzde 0,3-0,4 arasında değişir ama bu oran daha da azalmalı. Kulüplerin de isimlerinin lekelenmemesi için daha sıkı tedbirler aldık. Futbol bir ekip sporu. Atletizm, bisiklet gibi ferdi değil. Bunun için de doping daha az kullanılıyor'' dedi.
FIFA ve UEFA'ya bağlı Türk sağlık kurumlarının çok iyi bir performans sergilediğini kaydeden D'Hooge, Ortadoğu ve Uzakdoğu çalışmalarında Türk yetkililerden faydalandıklarını dile getirdi.
''ORUÇLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPILIYOR''
Prof. Dr. Michel D'Hooge, oruç tutan futbolcular için daha fazla neler yapılabileceği ile ilgili bir araştırmanın Cezayir'de sürdüğünü belirtti.
FIFA'ya bağlı çalışan tıbbi araştırmalar merkezinde, çok çeşitli konularda inceleme ve araştırmaların devam ettiğini vurgulayan D'Hooge, ''Futbolcuların saat farkından kaynaklanan uyum sorunu (jetlek), Meksika ve Bolivya gibi ülkelerde yüksek yerlerde spor yapan futbolcularla ilgili yaşanan sorunlar, Ramazan ayında oruç tutan futbolcular için yapılabilecek şeyler için araştırmalar sürüyor. Araştırmalarda alınan sonuçlara göre sporcular ve kulüpleri daha doğru yönlendirebileceğiz'' diye konuştu.
''DİRSEK ATAN ÖMÜR BOYU MEN EDİLMELİ''
D'Hooge, futbolcuların birbirleri ile mücadele sırasında dirsek atmasıyla ilgili FIFA'ya bir rapor hazırladıklarını ve dirsek atan futbolcunun ömür boyu spordan men edilmesini istediklerini söyledi.
Atılan dirseğin sağlık açısında ciddi tehlike taşıdığını anlatan D'Hooge, ''Burun ya da çene kırılabilir. Gözle ilgili çok ciddi bir sorun yaşanabilir. Şah damarına geldiği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Dirsek atan futbolcunun cezası sadece kırmızı kartla kalmamalı, ömür boyu spordan men edilmeli. Biz FIFA'ya bu yönde bir rapor hazırladık'' dedi.
''KALP KRİZİ ARTIK AŞILMALI''
Prof. Dr. D'Hooge, tıp alanında büyük gelişmeler yaşanırken yeşil sahalarda kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlerin saçma olduğunu kaydetti.
Kulüplere, futbolcularla anlaşmadan önce kardiyolojik testten geçirmeleri için uyarılarını artırdıklarını ifade eden D'Hooge, ''Futbolcuların kalp krizinden ölmesi çok utandırıcı bir durum. Normalde 200 binde bir kişide meydana gelen bu olay, futbolda 100 binde bir kişide oluyor. Bu tür olaylara karşı mücadele programı yürütüyoruz'' dedi.
D'Hooge, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası'nda, alınan karar gereği bütün futbolcuların kardiyoloji testinden geçeceklerini söyledi.
(AA)
Yayın tarihi: 20 Eylül 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/20//haber,932CA0D95EF94BA9A5162BBA222F16A2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.