kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türban siyasi simge' demek çok yanlış

ANKARA
Anayasa değişikliğine karşı çıkan rektörlere "Kendi işlerine baksınlar. Herkes yerini bilsin" diyen Erdoğan türban serbestisi konusunda "Siyasi simge diyorlar. Bu çok yanlış bir şey" açıklaması yaptı..
Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni anayasa tartışmalarının günlerdir kilitlendiği "türban" konusuyla ilgili ilk kez konuştu ve hem eleştirilere sert yanıt verdi hem de anayasa taslağında "üniversitelerde türban serbestisi"nin yer alacağının işaretini verdi. "Özgürlüklerden bahsediyoruz. Özgürlük dediğimiz nedir" diye soran Erdoğan, türbanın siyasi simge olarak görülmesine karşı çıktı ve "Siyasi simge dediğimiz zaman bunun bir partiye ait olması gerekir" dedi. Erdoğan anayasa değişikliğine karşı çıkan rektörlere de "Kendi işlerine baksınlar. Herkes yerini bilsin" diyerek sert çıktı. Dün partisinin genel merkezinde anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Erdoğan, olağanüstü toplanıp bildiri yayımlayarak anayasa değişikliğine karşı çıkan rektörlere şöyle çıkıştı: "Türkiye'de anayasayı yapma görevi rektörlere aitse, o zaman TBMM'nin varlığının hiçbir anlamı yoktur. Rektörler önce kendi işine baksın, böyle bir hakları yok. Hem 'Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir' diyeceksiniz, ondan sonra birileri çıkacak... Bunlar seçkinci takım, 'Biz ne kadar istersek onu millete götürebilirsiniz' diyecek. Demokrasilerde böyle şey olmaz. Herkes yerini, konumunu bilecek. " Erdoğan, rektörlerin türbana serbestlik verilmesi halinde AİHM'nin 'siyasi simge' kararına ters düşeceği iddiası konusunda ise şunları söyledi: "Biz bilim adamlarının, üniversitelerimizin katkılarına açığız. Ama kalkar da, yasama organının görevini kendileri görmeye kalkarlarsa orada durun derim. Partimizi sevmeyebilirler, kabullenmeyebilirler, ama biz partimize anayasa yapmıyoruz." "Henüz tartışmaya açtığımız metin yoktur. Çalışmalarımızı bitirdikten sonra, parlamentodaki partilere sunacağız" diyen Erdoğan, tartışmaları tek bir konuya indirgemenin çok çirkin olduğunu söyledi. Erdoğan'a sorulan soruların çoğu da türbanla ilgili oldu. Erdoğan, bu soruları yanıtlarken, türbanla ilgili şöyle dedi: "Biz özgürlüklerden bahsediyoruz. Bakın az önce arkadaşım soruyor: Siyasi simge diyorlar. Ya bu çok yanlış bir şey. Siyasi simge dediğiniz zaman bunun bir partiye ait olması lazım. Başörtü veya beyefendilerin ifadesiyle türban, ki benim anlayışımda başörtüdür. Bu bir partinin simgesi değil ki... Sadece AK Parti'de mi, diğer partilerde bu yok mu? Ama dert başka dert, bunu bana söyletmeyin."

'KADINLAR ENDİŞELENMESİN'
Erdoğan, "Kadınlar gelecekleri konusunda endişe etmeli mi?" sorusuna yanıt verirken, "Hiç endişe etmesinler" diyorum. Bakın 5 yıl Ak Parti iktidarı olu. Nerede hangi sıkıntı doğdu?" dedi.