Ramazan aslında bir arınma dönemidir
Dr. Yasemin Fatih Amato
19.09.2007
İşte yine Ramazan geldi. Bu dönem arınma ve toksinlerden temizlenmek için eşsiz bir vesiledir. Biliyor musunuz, bütün dinlerde oruç geleneği vardır. Demek ki insanoğlu bedenini zaman zaman dinlendirmesi gerektiğini çok eski zamanlardan beri biliyormuş. Ramazan ayında kilo almak işten bile değildir. Sahur ile iftar arasında uzun süre aç kalan vücudumuz, kıtlık mesajları vermeye başlar ve yediğimiz her lokmayı yağ olarak stoklar. Buna bir de zengin iftar sofraları eklenince, artık gerisini siz de tahmin edebilirsiniz...
KİLO ALMAYIN
Dikkat edilmezse, oruç tutmak kalp ve damar hastalıklarını, diyabeti, mide ve sindirim sorunlarını tetikleyebilir, vücudumuzda su ve kas kaybına yol açabilir. Bu nedenle gelişme çağındaki çocukların, hamile veya bebeğini emziren kadınların ve yaşlıların oruç tutması kesinlikle doğru değildir. Bunlardan başka ülser ve diyabet hastalarının, hipoglisemi sorunu olanların, kalp, damar ve böbrek hastalarının oruç tutmaması gerekir. Zaten dinen de; hastalıkta, yaşlılıkta veya seyahat halindeyken oruç tutulması makbul değildir. Orucu bozduğunuzda ilk önce su içmeli, ağır yemeklerden ve kızartmalardan kaçınmalı, lokmalarınızı iyice çiğneyerek yutmalısınız. Ayrıca yemeklerde katı yağ, unlu-yağlı soslar kullanmamaya, donmuş veya toz haline getirilmiş katkılı yiyeceklerden kaçınmaya özen göstermelisiniz.
LİFLİ GIDALAR ALIN
Ramazan ayında en zor öğün sahurdur. Sahuru ya atlarız ya da gün boyunca acıkacağımız korkusuyla, fazla yemeye çalışırız. Bu kadar yediğimiz yetmezmiş gibi, ardından tekrar yatağa gireriz! Oysa ne yersek yiyelim, en geç 3-4 saat sonra midemiz boşalacaktır. En iyisi bol lifli sıvı besinler alıp, yanında zeytin, yoğurt ve kepekli ekmek yemektir. Müsli, mercimek, yulaf, tarhana veya sebze çorbası gibi... Bir-iki tane kuru erik veya kuru kayısı ile günlük tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bir bardak da yağsız süt içerseniz sizi saatlerce tok tutar. Ayrıca her zaman olduğu gibi, Ramazan'da da su tüketimine özen göstermeliyiz. İftar ile sahur arasında su bardağını yanımızdan hiç ayırmamalıyız. İftarda da, sabah sahura kalktığımızda da, her şeyden önce bir bardak su içmeliyiz. Günlük su ihtiyacımız olan 1.5 litre suyu bu arada karşılamaya çalışmalıyız.
Yayın tarihi: 20 Eylül 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/20/gny/haber,544F5ECC87CC479B8E49342758A4BD58.html
Tüm hakları saklıdır.