Önce doktora gidin sonra diyetisyene
SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ
19.09.2007
Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Sacide Gümüşel uyarıyor: "Doktor kontrolünde gideceğiniz her diyetisyen sizin için en ideal beslenme programını hazırlayacaktır. Böylelikle hem kilo verirken sağlığınızı koruyacak hem de uzun vadede kaliteli bir yaşamın ilk adımını atmış olacaksınız"..
Diyetisyene gitmek yerine kendi başına zayıflamak isteyenlerin bitkisel ürünlere daha fazla talep gösterdiklerini söyleyen Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Sacide Gümüşel, diyetisyen kontrolünde kişiye özel hazırlanan beslenme programının kilo vermeyi kolaylaştırırken kalıcı kilo kontrolünü de beraberinde getireceğini söyledi. Beslenme ve diyet uzmanı Gümüşsel, sağlıklı bir diyetin nasıl olması gerektiğiyle ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Zayıflamak için doktora mı diyetisyene mi gitmeli? Kural olarak önce doktora gidilmeli. Doktor, muayene ve tetkikler sonrası kilo vermek isteyenleri diyetisyene yönlendirerek uygun beslenme programı almasını sağlar. Diyetisyen de kan bulguları ile birlikte, kişinin yaşam biçimi, aktif veya pasif çalışıp çalışmama durumu, beslenme alışkanlıklarını öğrendikten sonra kişiye özel beslenme programı hazırlar. Kişinin cinsiyeti, boyu, kilosu, yaşam biçimi göz önüne alınarak hazırlanan programla kişi sağlığını koruyarak kilo verebilir.
HAFTADA BİR KİLO İDEAL
* Diyetisyen, kişileri nasıl zayıflatıyor? Tek tip diyetler kişilere daha fazla zarar verdiği için önermiyoruz. Diyette ağırlıklı olarak kan şekerini yavaş yükselten posalı ve lifli besinlere ağırlık veriyoruz. Kişi her besin grubundan mutlaka alması gerektiği için, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak diyeti sürdürmesine yardımcı oluyoruz. Kişilerin kilo verirken sağlıklarını da koruyabilmesi için haftada ortalama bir kilo vermelerini istiyoruz.
* Diyet yapabilmek için illaki çok para mı harcanmalı? Hayır, kişinin vücuduyla birlikte besinleri de iyi tanıması yeterli. Eksik bilgi sahibi olanlara diyetisyenler yardımcı oluyor. Doğru bir diyet; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan 5 ana grubu mutlaka içermeli. Örneğin, kırmızı et pahalı diyenler, protein ihtiyacını sütten veya kuru baklagillerden de karşılayabilir. Bunlar tahıllarla birlikte emildiğinde kaliteli protein ihtiyacını karşılanmış olur. Sebze ve meyve yıkarken, pişirirken dikkat edilmesi gereken noktalar göz önüne alınırsa, kişi hem ucuz hem de sağlıklı beslenmiş olur.
METABOLİZMA ÖNEMLİ
* Pek çok ünlü diyetisyen var. Onlara gitmek zayıflamayı hızlandırır mı? Ünlü kişilere giden hastalar da yine aynı diyet listesini alacaklardır. Onlara gitmek zayıflamayı hızlandırmaz. Diyette hedef, ideal kiloya ulaştıktan sonra sağlıklı beslenmeye geçmek olmalı. Kronik hastalıkların temelinde yanlış beslenmenin etkili olduğu görüldüğünden, kişiler ilerlemiş yaşlarında daha kaliteli bir yaşam sürebilmek için mutlaka sağlıklı beslenmeli.
* Sağlıklı diyet nasıl olmalı? Bizim başarımız kan tablosundaki değerlerdir. Bu test sonuçları normal düzeyde çıktığında kişi hem sağlıklı olur hem de kilosunu uzun süre koruyabilir. Yanlış beslenme metabolizmayı bozan hatta ölüme kadar yol açan sonuçlar doğuruyor. Diyet sürecince ayda bir veya iki ayda bir kontrollerle kişilerin sağlıklı beslenme düzenine geçip geçmediğini de gözlemliyoruz. Eğer bu takip yapılmazsa kişiler aktarlara ya da bitkisel ürünlere yöneliyor.
* Ofis çalışanlarının diyeti günlük kaç kalori olmalı? Günlük enerji ihtiyacı yaşa, cinsiyete ve daha birçok faktöre bağlı olarak değişir. Günlük enerji miktarı belirlenen danışanın eğer beslenme planlamasında iyi dağılım yapılmamışsa kişi yağ dokusundan değil kas dokusundan kilo kaybeder. Bazılarının metabolizma hızları yüksek olduğunda verilen kalori onlar için eksik kalıp, yağ yerine kastan kilo vermelerine bile yol açabilir. Metabolizma hızı yavaş olan kişilerde diyet için harcanan süre boşa geçer ve kişi hayal kırıklığına uğradığı gibi kendine güveni de zedelenebilir.
Yayın tarihi: 20 Eylül 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/20/gny/haber,1E0ACE75B845482BAFEB01E2455513C7.html
Tüm hakları saklıdır.