kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Din adamları, oruçluyken suyu yutmamak kaydıyla dişlerin fırçalanabileceğini söylüyor.

Ağız kokularını önlemek için diş bakımınızı ihmal etmeyin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Ramazanda ciddi boyutta rahatsızlık veren ağız kokusuyla ve diş sorunlarıyla ilgili olarak Caddebostan Diş Kliniği'nden Diş Hekimi Pertev Kökdemir sorularımızı yanıtladı:

* Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenebilir?
Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler, bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazan'dan önce kişiler diş bakımı yaptırırsa bu sorun azalır..

AĞIZDA BAKTERİ ARTAR
* Diş çürükleri Ramazan'da tehlikeli mi?
Evet tehlikeli, çünkü özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam oluşur. Bu dönemde eğer dikkat edilmezse, diş çürükleri hızla artar.

* Oruç tutarken dişler fırçalanabilir mi?
Yemekten sonraki 30-40 dakika içinde bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişler fırçalanmalı. Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı.

* Ramazan'da diş tedavisi yapılabilir mi?
Protez olarak isimlendirilen damak yenileme işlemi oruç bozmaz. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi malzemesi, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal işlemleri bile yapılabilir.

* Aniden oluşan diş ağrısında oruç bozulur mu?
Ani diş ağrısında ilk olarak antibiyotik öneriyoruz. Ağrının dinmesi veya hafiflemesi için su ile birlikte ağrı kesici içtiğinde orucu bozulur. Ağrı kesici içmeden akşama kadar sabretmeye çalışırsa orucu bozulmaz. Ancak çalışan kişiyi bu durum ciddi derecede rahatsız eder.