kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Akdağ: Yabancı doktor çalıştırılması gerekiyor

Yeni Haber
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de yabancı doktor çalıştırılması ve tıp fakültelerinde kontenjanın artırılması gerektiğini belirterek, "2023'e kadar Türkiye'deki hekim sayısı 200 bine ulaşmazsa Sağlık Bakanlığı bu işi yürütemez" dedi. Bakanlık olarak ikinci 5 yıllık dönemde sağlık alanında dönüşüm programlarına devam edeceklerini belirten Akdağ "Önümüzdeki 5 yılın sonunda sağlık alanında yapısal dönüşüm tamamen sağlanacaktır" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Akdağ, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarında tam gün çalışan doktor sayısının yüzde 62 düzeyine ulaştığını ancak varolan doktor sayısının ihtiyacın çok altında kaldığını belirtti. Gazetecilerin Türkiye'de yabancı doktor çalıştırılmasıyla ilgili soruları üzerine Akdağ, "O kadar çok hekime ihtiyaç var ki, yurt dışından 5 bin hekim gelse de bu, ihtiyacı karşılamaya yetmez ancak destek olabilir" dedi.

2023'TE GÖREVDE OLMAM

Türkiye'de yabancı doktor çalıştırılması ve tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması gerektiğini söyleyen Akdağ, "2023'e kadar Türkiye'deki hekim sayısı 200 bine ulaşmazsa Sağlık Bakanlığı bu işi yürütemez. Gerçi ben o tarihe kadar Sağlık Bakanı olarak kalacağımı düşünmüyorum ancak mutlaka hekim sayısı arttırılmalıdır" dedi.

MUAYENEHANENİN YOLUNU TUTMA ZARURETİ ORTADAN KALKACAK

Sağlık Bakanı Akdağ, bakanlığa bağlı hastanelerde çalışan doktorların yarım gün hastanede, günün diğer kısmında da özel muayenehanelerde çalışmasının anayasadaki ilgili madde değiştirilince ortadan kalkacağını söyledi. "Böylece hastalar için muayenehanenin yolunu tutma zarureti ortadan kalkacak" diyen Akdağ, kendi istekleri doğrultusunda tam gün hastanede çalışan doktor oranının yüzde 62 olduğunu belirtti. Akdağ, "Tüm gün hastanede çalışan hekimlerimiz için ek ödemeler yapılıyor, böylece aylık maaşları ortalama 4 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Eğer tüm gün hastanede çalışmak istemeyen varsa buyursun özel muayenehanesinde görevini yapsın" diye konuştu.

SAĞLIK'TA FARKINDALIK YARATMA KAMPANYASI BAŞLIYOR

Bakan Akdağ, yeni dönemde özellikle kanser hastalığı ve sigara bağımlılığına karşı Bakanlığın toplumsal farkındalık yaratmak için medya kampanyaları da dahil olmak üzere çeşitli çalışmalar yapacağını vurguladı. "Bu dönemde 'sağlık promosyonu' adı altında sağlık bilincinin geliştirilmesi temel hedefimiz" diyen Akdağ, kalp-damar hastalıkları, kanser ve sigara alışkanlığı gibi konularda bireyleri "sağlık promosyonu" programıyla bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti ve bunun sağlanması için kanunuda bazı kısıtlamaların getirilebileceğini kaydetti. Medyada ayda 6090 dakika süreyle sağlıkla ilgili programların yapılmasının sağlanacağını ifade eden Akdağ, bireylerin sağlık açısından bilgilendirilmesinin de yeterli olmadığını, davranışların değişmesi için bilinç ve farkındalık yaratılması gerektiğini sözlerine ekledi.

BAKANDAN MEDYAYA "ÇİŞ" ELEŞTİRİSİ

Sağlık Bakanı Akdağ, yeni dönemde medyada sağlıkla ilgili "sansasyonel" haberlerin yer alamayacağını, Bakanlığın sağlık alanındaki olumlu gelişmelerle gündeme geleceğini söyledi. Akdağ, CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun'un "sokakta tuvalet ihtiyacı giderdiği" gerekçesiyle Antakya Belediyesi tarafından para cezasına çarptırılmasıyla ilgili haberleri de yorumladı. Akdağ, medyayı "Türkiye garip bir ülke, böyle bir haber ülkenin en önemli gazetelerinin ilk sayfalarnda günlerce manşet oluyor. Çiş bitti şimdi de rüşvet tartışması başladı" sözleriyle eleştirdi.

ANKA