kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çince Yahoo'ya insan hakları ihlali davası açılıyor

28.08.2007
ABD'deki bir insan hakları kuruluşu, internet arama motorou Yahoo'yu, Çin'deki insan hakları ihlalleri ve işkence suçlarına ortak olmaktan dava ediyor.

BBC'nin haberine göre, Dünya İnsan Hakları Örgütü, Yahoo'nun Çin hükümeti ile bilgi paylaşımı neticesinde, çok sayıda gazeteci, yazar ve muhalifin tutuklandığını ve işkence gördüklerini öne sürüyor.

Haberde, Yahoo'ya karşı açılan davadaki örnek vakalardan biri olan gazeteci Shi Tao'nun, Yahoo'nun elektronik postalar ve internete erişim için kullandığı noktaların adreslerini Çin hükümetine vermesi sonucu 10 yıllık hapse mahkum olduğu kaydedildi.

Shi Tao'nun tutuklanmasına gerekçe olarak, hükümeti eleştiren elektronik postalar göndermek ve yorumlar yayınlamak olduğu gösterilmişti.

İnternet devi Yahoo ise, faaliyet yürüttüğü ülkelerin iç yasalarına uymak zorunda olduğunu belirterek, tutuklamalara yol açan bilgileri Çinli yetkililere teslim ettiğini kabul etti.

Yahoo'dan yapılan açıklamada, kişisel gizlilik ve ifade özgürlüğünün savunulduğu, bununla birlikte bazı teknoloji şirketleriyle, söz konusu insan hakkı ihlali kaygılarını gidermenin yolları üzerine çalışıldığı ifade edildi.

"YAHOO, ETİK SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ"


Dünya İnsan Hakları Örgütü, Yahoo'ya karşı davayı gazeteci Shi Tao ve Wang Xiaoning adına açtı.

Shi ve Wang'ın avukatı, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Yahoo, Çin hükümetine bilgileri vermeden önce, yetkililerin bu bilgileri neden istediğini sormalıydı.Yahoo etik sorumluluklarını yerine getirmedi" dedi.

İnternetin son derece sıkı bir şekilde kontrol altında tutulduğu Çin'de, hükümetin sakıncalı bulduğu bazı internet siteleri, yetkililerin isteği üzerine Yahoo ve Google'ın arama listelerinden çıkarılıyor ve arama yapıldığında bulunamıyor. Muhalif internet siteleri böylece engellenmiş oluyor.

Çinli yetkililer ile işbirliği yapmakla suçlanan tek şirket Yahoo değil. Rakibi Google da, Çince İnternet sitesinde, hükümet açısından hassas konuların kelime arama yoluyla bulunmamasını engellemesi nedeniyle eleştiriliyor.

Google'ın Çince versiyonunda, örneğin 'Tienanmen Meydanı' olayları gibi konular üzerine arama yaptığınızda, ya bir bilgiye ulaşamıyorsunuz, ya da Çin hükümeti tarafından yasaklanan siteler, bu arama sonuçları arasında yer almıyor.

İnternet şirketleri, Çinli kullanıcıların İnternette bazı bilgilerden mahrum kalmasının, internetten tamamen yoksun olmalarından daha iyi olduğunu savunuyor.

CHA