Beni kurtarın onlinekolik oldum!
İnternet bağımlılığıyla ilgili yazı dizimiz başlayınca gazetemize yüzlerce mail yağdı. Çoğunluğu gençlerden gelen mesajlardaki ortak nokta; hepsinin internet bağımlısı olduğunu kabul etmesi ancak bundan nasıl kurtulacaklarını bilmemeleriydi. Ve hepsinin çağrısı aynıydı: Beni kurtarın!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Beni kurtarın onlinekolik oldum!
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nden Psikolog Özden Dandul ile Psikiyatrist Oğuzhan Zahmacıoğlu; okurlardan internet bağımlılığıyla ilgili gelen soruları yanıtladı:
İNTERNETİ KAPATMAK YETER Mİ?
* Evdeki interneti kapatmamız sorunu çözer mi yoksa mutlaka bir psikiyatriste mi göndermeliyiz?
(Derya Ovalı) İnternet bağımlılığında bir ilaç tedavisine gerek olmadığından, psikiyatrist yerine psikologdan yardım alınabilir. Yasaklar her zaman yeni problemleri doğurur. İnternetin kapatılması çocuğun ebeveynlerine isyan etmesine yol açabilir. 'Ya hep ya hiç' şeklindeki bir tutum yerine; anne baba olarak tedavi süreciyle ilgili bir zaman belirlemeli ve o süre içinde çocuğa zaman tanımalısınız. Bilgisayarın tamamen ortadan kaldırılması çocuğun isyan etmesine ve ilişkilerinin bozulmasına yol açar. Psikoterapide nasıl bir yol izleyeceğiniz size gösterilecektir.
GÜNDE 16 SAAT İNTERNETTEYİM
* Ben günde 15-16 saat internet başındayım; acaba ben bir bağımlı mıyım?
(Hazar Vural) Uyku dışında diğer saatlerinizde internet başında olmanız, evet bir bağımlılık ifade ediyor. Ama bunun ne kadar zamandır devam ettiği de önemli. Sosyal ilişkilerinizi ne kadar sekteye uğrattığı ise ayrıca değerlendirilmeli. İnternet dışında vaktinizi nasıl geçirdiğinizi kendi içinizde sorgulayın ve genel ruh haliniz üzerine düşünüp kendiniz için en doğru seçeneği bulun. Ailenizden yardım isteyebilirsiniz.
KNİGHT ONLİNE'I BIRAKAMIYORUM
* Ben 13 yaşındayım, 'Knight Online' oyununu günde 6 ya da 7 saat oynuyorum. Kendimi bilgisayar başından nasıl kurtarabilirim?
(Ozancan Coşkun) Bu durumda anne ve babayla işbirliği yapmalısın. İnternet ve bu oyun dışında başka ilgi alanlarını bulup bunları değerlendirmek, sanal kısır döngüden çıkmana yardımcı olur. Zaten sıkıntını bizimle paylaşman, kendi hayatını organize edemediğini gösteriyor. Bu yüzden geleceğin için oyunu bırakıp derslerine veya ilgi alanlarına yönelmek istediğinde anne ve babandan da destek almalısın.
AİLEM BENİM İÇİN ENDİŞELENİYOR
* Ben 'Knight Online' oynadığım zaman hem eğleniyorum hem de birçok arkadaşla tanışıyorum. Gerçek hayatta da görüşmek gibi amaçlarımız var ve oyunu onlarla beraber oynuyoruz. Level geçmek gibi hevesim yok; zaten geceleri giriyorum, arkadaşlarla birkaç saat takılıyorum ve eğleniyorum. Ama öbür arkadaşlarım benim gibi değil. Benim ailem bana çok baskı yapıyor; artık bu oyunu hiç oynatmıyorlar, benim hasta olacağımı sanıyorlar ve korkuyorlar. Oysa ben kendimi kontrol edebileceğimi düşünüyorum. Siz ne önerirsiniz?
(Yusuf Sabri) Kendine 1-2 saat şeklinde zaman koy. Eğer bu süreyi geçmeden internetten kalkabiliyorsan bağımlılıktan söz edilemez. Kendine en yakın bulduğun anne ve babanla, oyuna karşı hissettiklerinle ilgili konuşmaya çalışabilirsin. Gördüğüm kadarıyla kendini iyi anlatabilen bir sağduyuya sahipsin. Okullar da gelecek hafta açılacak ve kışla birlikte arkadaşların da tatillerinden dönecek. Böylece oyunla ilgili kendini yeniden gözlemleme olanağın olabilir. Eğer güven duyuyorsan okuldaki rehber öğretmenden destek alabilirsin. Ama her şeye rağmen oyun ve bağımlılıkla ilgili sorun yaşıyorsan, bir uzmandan yardım alıp psikoterapiyi deneyebilirsin.
OKUL AÇILINCA YİNE BAŞLAR MI?
* Benim oğlum da sizin haberinizde anlattığınız gibi Anadolu Lisesi'nde öğrenci ve karnesinde tam 4 tane 1 geldi! Biraz üzülüp kurtarmaya çalışacağına söz verdi. Özel ders almaya ve bilgisayardan uzaklaşmaya başladı. Şu anda gayet iyi çalışıyor; fakat ben sınavlarını verdikten sonra tekrar bilgisayar oynamaya devam edip geleceğini riske atmasından korkuyorum? Bunun için ne önerirsiniz?
(F. Falay) Karnesindeki kırık notlara üzülüp bunun sorumluluğunu alması ve kararlılık göstermesi; oyundan ve onun yarattığı olumsuzluktan kurtulmak istediğinin somut göstergesidir. Anne veya baba olarak siz de, sınavlar bittikten sonra onun gününü daha rahat geçirebileceği ve enerjisini harcayabileceği hobiler seçin, bunları yapması için onu destekleyin.
HEP LEVEL ATLAMAK İSTİYORUM
* Ben 16 yaşındayım ve Knight Online oyunu bana bağımlılık yapıyor; bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum, oyunda hep level atlamak veya dövüşmek istiyorum. Benim tek hayalim hayatta iyi bir işe sahip olup düzgün bir yaşam sürmek. Bunun için de tabii ki okumak, çalışmak ve başarılı olmak gerekir. Oyun oynamayı nasıl bırakmalıyım?
(Arda Özberk) Özel bir yardıma ihtiyacın var. 16 artık çok küçük bir yaş değil. Hayatında önemli olan başka şeyleri keşfetmlisin. Ya da özel ilişkilerini geliştirebilirsin. Uzman desteği de alabilirsin. Aile içi iletişim ve bilgisayar tutkunluğunun nasıl başladığı konusunda uzmanla konuşulması, tedavi sürecini hızlandırır. Kendi kaynaklarını (ilgi alanları, arkadaş çevresi) keşfettiğinde de zaman içinde bu bağımlılıktan kurtulabilirsin.
OYUNA ESİR OLDUM
* Ben 14 yaşında bir gencim. İnternette 'Omerta' adlı bir oyuna esir oldum. Gece gündüz oynuyorum. Bağımlılık yarattı. Bu sene liseye geçeceğim. Bağımlı olduğumun farkındayım ama bir türlü bırakamıyorum. Ailem de bunun farkında ve bu yüzden bana sizin yaptığınız 'Oğlum İnternetkolik Oldu' başlıklı yazıyı okuttu. Ne yapmalıyım?
(Can Yıldız) Mutlaka anne ve babandan destek almalısın. Bir uzmandan yardım görmen de çok önemli. Yetişkin biri olarak rehberlik yardımı aldığında, tedaviyle ilgili daha fazla yüreklenmiş olursun. Kendi başına da oyun süreni her geçen gün biraz daha azaltarak bu oyunun bağımlılığından kurtulabilirsin. Spor yapmak veya arkadaşlarla sosyalleşmek ve bunun keyfini almak, bilgisayar başında geçireceğin vakti azaltır. Ayrıca anne veya babandan destek almak veya onların önerdikleri seçeneklere karşı ılımlı olmak da kendini daha iyi hissetmeni sağlayacaktır.
İLİŞKİLİ HABERLER
Beni kurtarın onlinekolik oldum!
Yayın tarihi: 7 Eylül 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/07/gny/haber,FDB4685FBAAC4498ABF6DEF30A33A4F3.html
Tüm hakları saklıdır.