kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tansiyonum normal ilacımı bırakayım mı?

Dr. Metin Okucu
24.08.2007
Tansiyonum sürekli yükseliyordu. Doktora gittim ve ilaç yazdı. Şimdi de tansiyonum normale döndü; artık ilacımı kesebilir miyim? Bir de uzun süre ilaç almak insanın bünyesine zarar verir mi?

Hastalıklar iki sınıfa ayrılır. Birinci grupta; ani ortaya çıkan ve tedaviyle veya kendi kendine iz bırakmadan düzelen (akut) hastalıklar bulunur. Bunlara örnek olarak nezle, gıda zehirlenmesi, orta kulak iltihabı ve apandisit sayılabilir. Gerekirse ilaca başlanır ve hastalık geçince kesilir. İkinci grupta ise yavaş yavaş ortaya çıkan ancak tedavisi uzun yıllar veya kimi zaman ömür boyu süren (kronik) hastalıklar bulunur. Bu sınıfın en iyi örnekleri şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesteroldür. İlaçlar ömür boyu kullanılır. Doktorların en sık karşı karşıya kaldığı, belki de ülkemize has ilaç bırakma nedenleri, hastanın uzun süreli ilaç kullanınca 'vücudunun ilaca alışıp bağımlı kalacağı' veya 'yan etkilerin ortaya çıkacağı' endişesidir. Bunlara bir de 'ara verip vücudu dinlendirme' yanılgısı eklenebilir. Halbuki durum tam tersini gerektirir. Kronik hastalıkların tedavisi ömür boyu sürmelidir.

YANLIŞ BİLİNENLER


Düzenli ilaç kullanırsanız normal insanlardan hiçbir farkınız kalmaz ve hastalığın komplikasyon dediğimiz kötü sonuçları tamamen engellenebilir. Bu durumun en iyi örnekleri; yüksek tansiyon tedavisi ile felçlerin önlenmesi, kolesterol tedavisi ile kalp krizlerinin azaltılması, çok sıkı şeker tedavisi ile görme kaybı ve böbrek yetmezliğinin engellenmesidir. Şimdi gelin şu yanlış bilinenleri düzeltelim.

* Vücudunuz ilaca alışmaz. Bu tür hastalıklarda kullanılan ilaçlar, alındıkları sürece etkilerini tam olarak sürdürürler ve uzun yıllarca fayda sağlarlar. Hatta bazı ilaçların istenilen etkileri ancak belli bir süre sonra ortaya çıkmaya başlar. Depresyon ilaçları en az 15 gün, tansiyon ilaçları bir ay, kolesterol ilaçları ise ancak iki ay sonra maksimum etkilerini gösterir. İşte bu yüzden 'fayda görmedim' diye erken bırakmak tedaviyi engelleyecektir.

BAĞIMLILIK YAPMAZ

* Vücudunuz ilaca bağımlı kalmaz. Eğer tabii bu bağımlılık yaratan sınıftan bir ilaç değilse ki bu durumda zaten doktorunuz sizi uyarır. Yukarıda saydığımız uzun süreli hastalıkların ve benzerlerinin tamamında ilacı aldığınız sürece fayda görürsünüz ve kestiğinizde canınız o ilacı çikolata ister gibi istemez!

* İlaca ara verip vücut dinlendirilmez, tam tersine bu şekilde vücuda zarar verilir. Tansiyon veya şeker ilacını kesince tansiyon ve şeker yükselir, astım ilacını bırakınca nefes darlıkları tekrarlar.

* Yan etkilerin uzun süreli kullanımla alakası, sadece birkaç ilaç sınıfı için geçerlidir ve bu durumlarda doktorunuz sizi uyarır. Diğer yan etkiler ise doğru ve zamanında yapılacak kontrollerle engellenebilir veya düzeltilebilir. Yüksek tansiyon ilaçları, çok ender durumlar dışında böbrekleri bozmaz, tam tersine korur! Kolesterol ilaçlarının karaciğer üzerindeki yan etkileri de tamamen geriye dönebilir türdendir ve kalıcı hasar bırakmaz.