kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tüp aile olmak için 3 deneme yeter mi?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.08.2007
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüp aile olmak için 3 deneme yeter mi?
Prof. Mustafa Bahçeci
Devletin SSK'lı çiftlere tüp bebek için tanıdığı 3 deneme hakkı bence yeterli. Çünkü hasta için doğru tedavi seçilir ve uygulanırsa zaten 3 denemede de başarıya ulaşılır

Prof. Aydın Arıcı
Tüp bebekte 3 deneme hakkı hiç yoktan iyi. Çiftlerin yüzde 80'inde ilk üç denemede gebelik elde edilir. Ama gönül isterdi ki 6 olsun. Avrupa ve Amerika'da bu rakam 6'dır

Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Aydın Arıcı ile Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci; SSK'lılara tanınan tüp bebek hakkının özel tüp bebek merkezlerini de kapsamasıyla ilgili soruları yanıtladı:

* Eğitim ve araştırma hastanesi ya da devlet üniversitesinden infertilite (kısırlık) raporu alan bir hasta, bu raporla istediği özel tüp merkezine başvurabiliyor mu?
MUSTAFA BAHÇECİ: Evet, 15 Haziran 2007 tarihinde yeni bütçe uygulamalarında özel merkezler de kapsama alındı. Ama rapor alınabiliyorsa başvurulabiliyor tabii. Başvuru problemi yok zaten, sadece raporu alabilme güçlüğü var.
AYDIN ARICI: Raporunu alıp başvuran SSK'lı hastaların tedavilerini başlatıyoruz. Ancak devletten herhangi bir ödeme alabilmiş değiliz.

* Her yöntemi SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı hastasına uygulayabiliyor musunuz? Yoksa devlet ancak belirli tedavi yöntemlerine mi izin veriyor?
M.B.:
Her yöntemi her hastaya uyguluyoruz. SSK'lılara ya da Bağ- Kur'lulara ayrı bir yaklaşım yoktur, bunu hiçbir merkez de yapmaz.
A.A.: Tüp bebek tedavisinde birçok uygulama devletçe karşılanıyor. Örneğin, embriyo traşlama, embriyo kültür ortamları ve mikro enjeksiyon işlemleri için biz ek ücret almıyoruz. Ama genetik tanı yapıldığında hastadan ek ücret alınıyor.

HASTANEYE GÖRE KATKI PAYI
* Devlet üç kez tüp bebek uygulaması yapma izni veriyor sizce bu oran yeterli mi?
M.B.:
Bu konu tartışılabilir. Şahsi kanaatime göre bu uygulama sayısı yeterlidir. Çünkü hastanın problemine göre doğru tedavi seçilir ve uygulanırsa 3 kere de başarıya ulaşılacaktır.
A.A.: Hiç yoktan iyidir. Gönül isterdi ki bu 6 olsun... Avrupa ve Amerika ülkelerinde bu rakam genellikle 6'dır. Genellikle hamile kalacak kişilerin yüzde 80'i ilk üç denemede kalır.

* Resmi raporla gelen hastanın ödeyeceği katkı payı hastaneden hastaneye değişiyor mu?
M.B.:
Bu katkı miktarı hastaneden hastaneye değişiyor. Biz katkı payını hastaya açık olarak söylüyoruz. Hasta kabul ediyorsa sorun yok zaten. Hasta özgür iradesiyle seçimini yapmış oluyor.
A.A.: Muhakkak gösteriyordur. Birçok hastane, aradaki farkı hastanın ödemesini istiyor. Biz de ortalama devletin verdiği rakam kadar katkı payı alıyoruz.

* Ne kadar para ödeyeceğini tedaviden önce söylüyor musunuz?
M.B.:
Tabii; çifte uygulamayla ilgili detaylı bilgi veriliyor ve kendi ödeyecekleri katkı payları söyleniyor. Sonra rapor almaya gidiyorlar ve işlemlerini tamamlayabilirlerse tedavi için geliyorlar.
A.A.: Kesinlikle. Tedavi sırasında yaşanacakları artısı ve eksisiyle bilmeleri gerekir. Son anda ekstra masraf çıkartmak olumsuzluk yaratır. Çiftler; birkaç merkezi dolaşıp sadece fiyatı değil, teknolojik imkanları, doktor ve embriyogların tecrübelerini değerlendirip kendilerine en uygun seçeneği bulmalı. Sadece fiyata göre karar vermemeli. Maksimum fayda alınabilecek yeri seçmeliler.

* Elinde raporu olan hasta istediği özel merkeze gidebilecek mi?
M.B.:
Elinde raporu olan, sözleşmesi olan çift herhangi bir özel hastaneye gidebilecek. Benim bildiğim kadarıyla; özel hastanelerin hemen hepsi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun istemiş olduğu belgeleri tamamlayarak anlaşma imzaladı ya da imzalamak üzereler.
A.A.: Raporu olan çift istediği özel merkezden yararlanabilir. Önceden tedavi için İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere gelen çiftler şimdi kendi yaşadıkları illerde tedavilerini sürdürebilir.

İLAÇ İÇİN AYRI RAPOR LAZIM
* Hastanın ilaçlar için tekrar gidip rapor çıkartması mı gerekiyor yoksa elindeki rapor yetiyor mu?
M.B.:
Maalesef hayır. Hastanın iki rapor getirmesi gerekiyor; tüp bebek yapılabilir raporu ile ilaç raporu. Ayrıca her deneme için ayrı bir tüp bebek raporu ve ayrı bir ilaç raporu getirmesi gerekiyor. Bu ilaç raporlarının süresi 1 ay ile sınırlandırılmış durumda.
A.A.:
Amerika'da tüp bebek raporu yazılmışsa bu tedavinin tamamını kapsar. Belli bir sayı sınırı konur. Her uygulama için ayrı rapor istenmez.

* Dünyada da tüp bebek tedavisi sosyal güvenlik kapsamında mı?
M.B.:
Ülkede ülkeye değişiyor. Örneğin Amerika'da özel sigortalar bu işlemi yürütüyor ve prim ödemesine göre tedaviyi uyguluyorlar. Avrupa ülkelerinde ise devlet 3 kereye kadar ödeme yapmakta ama burada da katkı payları değişmektedir.
A.A.: Avrupa ülkelerinin birçoğunda sosyal güvenlik kapsamında. Sosyoekonomik düzeyi pek iyi olmayan ülkelerde ise karşılanmıyor. Amerika'da da eyaletlere bağlı. Bir kısmı ödüyor, önemli bir kısmında da ödenmiyor.
Haberin fotoğrafları