Tüp bebekte SSK'lıya 40 yaşsınırı doğru mu?
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüp bebekte SSK'lıya 40 yaşsınırı doğru mu?
Prof. Buyru
40 yaşın üzerinde gebelik şansı çok az ve üstelik düşük olasılığı da fazla. Bu yüzden yaş sınırını korumakta fayda var. Anne ve bebek için bu yaşta doğum önermiyorum!
Prof. Tavmergen
Devlet, masrafları kısmak amacıyla böyle bir tedbir alıyor. Ama insani açıdan kadının yumurtladığı sürece, yani 42-43 yaşına kadar tedaviden faydalanma hakkı olmalı
Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erol Tavmergen ile İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru; devletin tüp bebek yapmak isteyen SSK'lı kadınlara 40 yaş sınırı koymasıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:
*Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çocuk sahibi olacak kadınların 40 yaşını geçmemiş olması isteniyor; bu sınır kaldırılmalı mı? FARUK BUYRU: 40 yaş üzerinde gebelik başarısı hayli düşük. Gebelikte düşük olasılığı da fazla. Bu sınırı korumakta bugün için yarar var. Biz çocuk sahibi olmak isteyenlere, ellerini çabuk tutup genç evlenmelerini öneriyoruz.
EROL TAVMERGEN:
İnsani açıdan bir kadın yumurtladığı sürece yani 42-43 yaşına kadar tedaviden faydalanma hakkı olmalı. Devlet açısından bakıldığında; gebe kalma şansı 40 yaşından sonra azaldığı için masrafları minimuma indirgemek amaçlı böyle bir tedbir alınıyor. Aslında 40 yaş üzerinde yapılan doğumlar hem kadın hem de bebek açısından bazı riskler taşıyor. Ama yine de bir kadına 42-43 yaşına kadar bu tedaviden yararlanma hakkı verilmeli.
KARİYER DARBESİ
*40 yaşından sonra tüp bebek talebi Türkiye'de artıyor mu? F.B.: Türkiye'de genel olarak daha ileri yaşta doğurma eğilimi artıyor. Bu çok sakıncalı bir durum. Kariyer hedefleri nedeniyle evliliklerini erteleyen kadınlar, belli bir ekonomik güce gelip şartlarının bebek için en uygun olduğunu düşündükleri zaman bebek sahibi olmak istiyor. E.T.: Evet, artıyor. Bazı kadınların daha geç yaşta evlenmeleri ve belli bir süre mesleki yaşamlarını ön planda tutmaları nedeniyle, bebek talepleri 40 ve sonrasında olmaya başladı. Teknoloji geliştiği için çiftler 'bir kez daha bir şey yapılamaz mı' diye düşünerek 40 yaş sonrasında da gelmeye başladı.
*Yaş ilerleyince başarı oranı ne kadar düşüyor? F.B.: Kadınlarda 37'den sonra keskin bir düşüş söz konusu. Gebelik oranı yüzde 10-15 düşüyor, yüzde 30 düşük yapma ihtimali bulunuyor. Her ne kadar insan ömrü uzayıp, yaşam koşulları iyileşse de hem anne hem de bebek sağlığı için bu yaşta doğum önermiyoruz. E.T.: Kadınlarda 35 yaş altı yapılan tüp bebek işlemlerinde gebelik elde etme oranı yüzde 45-55 iken, 40-42 yaş arasına gelindiğinde bu oran yüzde 8' düşer. 42 yaşında tedaviyle gebelik elde etme başarısı yüzde 2, 45 yaş üzerinde ise bu rakam yüzde 1'inde altındadır.
*Devlete ait üniversite hastanelerinde tüp bebek uygulaması için çok başvuru oluyor mu? Siz gelen başvuruların hepsine olumlu yanıt verebiliyor musunuz? F.B.: Olmuyor. Belirli sıra ile hastalar geliyor. Raporların ve onayın alınması hayli zaman alıyor. Üniversitede günde 20-25 kadın başvuruyor, ayda 40 çift tüp bebek tedavisine gönderiliyor. SSK'nın yeni uygulamasıyla bu rakam biraz arttı. E.T.: Oldukça yoğun. Başvurular belli sıraya konuluyor. Ayda 120-140 vakaya bakarken bu mayıs ve haziran aylarında 200'e çıktı. Temmuz sonu ve ağustos aylarında merkezimiz tadilatta ve laboratuvar da bakımda. Rapor için gelen çiftlere yaklaşık bir ayda yanıt verebiliyoruz.
KATKI PAYI ALINIYOR
*Devlete ait üniversitelerde tüp bebek uygulaması için SSK, Bağ- Kur ya da Emekli Sandığı hastalarından ek para istiyor musunuz? F.B. Evet, sosyal güvencesi olan hastalardan tüp bebek tedavisi için 750 YTL katkı payı alınıyor. Çapa Tıp Fakültesi'nde poliklinikten gelen tüp bebek hastalarına muayene için ek ücret alınmadan bakılıyor. İlaçların yüzde 20'lik kısmını çiftler ödüyor. E.T.: Devletin verdiği para, bizim malzemelerimizi ve diğer giderleri karşılamadığı için tedavide bin 400 YTL katkı payı alıyoruz.
*Sizce üniversiteler ya da özel merkezler arasında tüp bebek başarı oranları değişiyor mu? F.B.: Çok fazla fark olduğunu zannetmiyorum. Özel merkezlerde hangi cihazlar varsa bizde de aynı teknoloji var. Tüp bebek işlemi deneyimli öğretim üyeleri tarafından yapıldığı için hata payı daha az olur. Üniversite olarak başarı oranımız yüzde 40-50 oluyor. Her 10 çiftten 4'ü evine bebekleriyle dönüyor. E.T.: Bazı devlet hastanelerinde başarının yüksek veya az olması tamamen merkezin nitelik ve teknolojik imkanlarına bağlı. Şu anda haddinden fazla özel merkez açılıyor. Burada görev yapanlar 6 aylık eğitimle iş yapmaya başlıyor. Bu tür merkezlerde çiftlerin tüp bebek şansı daha azalabilir. Ama bu iş bir ekip işidir; 'üniversiteler en iyidir, diğerleri başarısızdır' demek doğru olmaz.
*Hangi güne randevu veriyorsunuz. Rapor alan çiftler sizde mi tedavi olmak zorunda yoksa sevk veriyor musunuz? F.B.: Raporu olan hastalarda tedaviye hemen başlanıyor. Raporlarıyla diledikleri yerde tüp bebek yaptırabilirler. E.T.: Sağlık kurulu raporu olan hastalar, muayenesi sonrası en fazla iki ay içerisinde tedaviye başlanır.
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüp bebekte SSK'lıya 40 yaşsınırı doğru mu?
Yayın tarihi: 23 Ağustos 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/23/gny/haber,B5E427CFBE544036BC5B8D1503B528F7.html
Tüm hakları saklıdır.