Amanos Dağları'nda tripleks mağaralar keşfedildi
Hatay'ın Amanos Dağları kısmında M.S 11. yüzyılda Bizans dönemine ait olduğu belirlenen mağara içerisinde 3 katlı (tripleks) yerleşim yerleri keşfedildi.
Yayladağı yolu üzerinde yer alan Güneydam köyünün Amanos Dağları'nın içi oyularak üç katlı meskenlerin oluşturulduğu gözlenen yerleşim yerinin tripleks özelliği taşıdığı bildirildi.
Hatay İl Kültür Müdürü Nizameddin Duran ve Antakya Arkeoloji Müzesinden Arkeolog Demet Kara, yaptıkları incelemelerde mağara içerisinde 3 katlı tripleks yerleşim yerlerinin Bizans dönemine ait tespit edilebilen ilk yerleşim yeri olduğunu aktardı.
Her 2 yetkili mağara içindeki çoık katlı yerleşim yeri içerisinde ibadet yerlerine de yapılacak araştırmalar sonucu ulaşacaklarını belirtti.
Duran ve Kara, Hatay tarihinde bir ilk olarak lanse ettikleri tarihi yerleşim yerinde kısa süre içinde teknik heyetle birlikte geniş çaplı inceleme yapacaklarını ve elde edilecek rapora göre buranın turizme kazandırılabileceğini söyledi.
İLK KÖYLÜLER KEŞFETTİ
Güneydam köy sakinlerinin Hatay İl Kültür Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü'ne konuyu bildirmesi üzerine harekete geçen yetkiler gördükleri tripleks mağaralar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Köyden traktörlerle Amanos Dağları'nın zirvesine tırmanan Hatay İl Kültür Müdürü Nizameddin Duran ve Antakya Arkeoloji Müzesinden Arkeolog Demet Kara, tripleks mağaralarının içindeki işçiliğe hayran kaldıklarını dile getirdi.
Mağaranın iç kısımda günlük yaşamı kolaylaştıracak argümanların mimari bir zeka ile yapıldığı belirten arkeolog Demet Kara, "Odalardan yukarıya doğru oyma usulle yapılan merdivenler, üst katlara çıkışı bir hayli kolaylaştırıyor. Muhteşem bir yaşam alanı oluşturulmuş. İçeriden yapılan merdivenlerle 3 katlı tripleks, olarak yapılan yerleşim yerinin hemen etrafında da aynı özelliği taşıyan bir çok mekan bulunuyor." şeklinde konuştu.
Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Nizameddin Duran, burada teknik heyet nezaretinde en kısa süre içinde yapılacak araştırmalar sonucunda elde edilecek rapor doğrultusunda çalışmalara başlayacaklarını vurguladı.
Teknik raporlar ardından yasal olarak gerekli adımları atacakları bilgisini veren Duran, "Yerleşim yerinde inancı ilgilendiren öğe rastlanması halinde, ortaya çıkacak verileri değerlendirerek burayı inanç turizmine dahil biliriz." dedi.
CHA
Yayın tarihi: 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/20//haber,9E9610A2571A4F1D9119690B9A7CBB04.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.