Zafer Yılmaz, şehir hayatından kaçıp üretime katılmak isteyenlere yol gösteriyor.
Toprak çapalayarak tatil
Pervin METİN -MERKEZ
11.08.2007
Deniz, kum, güneş üçgeninden sıkılıp farklı bir tatil arayışına girenler, TATUTA projesiyle kendilerini doğanın kollarına bırakıyor. Bu tatil türünü seçenler tarlada çalışıp, süt sağmayı ve hayvan otlatmayı tercih ediyor..
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, klasik tatil anlayışından ya da şehir hayatından sıkılanlara farklı bir imkân sunuyor. Dernek, dört yıl önce başlattığı TATUTA (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi, Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası) projesiyle, ilgilenenlere doğal hayatın gerekliliklerini öğretiyor. Çanakkale'den Artvin'e, Sinop'tan Antalya'ya kadar Türkiye'nin çeşitli illerindeki 69 çiftlikle anlaşma yapan Buğday Derneği, tarlada, bağda, bahçede çalışmak isteyenler için ekolojik çiftlik ziyaretleri düzenliyor.
ÇALIŞ, BEDAVA KAL
Ziyaretler, gönüllü olma ya da misafir olarak konaklama şeklinde yapılıyor. Eğer gönüllü gittiyseniz, meyve sebze toplamak, toprak çapalamak, süt sağmak, hayvan otlatmak, turşu kurmak, salça yapmak gibi bir çiftlikte yapılabilecek her türlü işe el atıyorsunuz. İşler, çiftçi tarafından belirlenen saatlerde yapılmak zorunda. Karşılığında ise bedava konaklama, yeme içme hakkı kazanıyorsunuz. Eğer işleri uzaktan izlemeyi tercih ediyorsanız, yeme, içme ve konaklama parası olarak günlük en az 25 YTL ödemek zorundasınız. Gönüllü olabilmek için en az bir hafta çalışmak şart. Para ödeyenler ise bir gün burada kalabiliyor.
YABANCILAR İLGİLİ
Türkiye'nin 32 noktasında yürütülen bu organizasyona, yabancıların ilgisi büyük. Pek çok turist, bu çiftliklerde gönüllü çalışmaya geliyor. Geçen yıl bu etkinliğe katılan 80 kişiden 42'si yabancı. İlgiyi daha çok Amerikalı, Fransız ve Almanlar gösteriyor. Gönüllü çiftçi olabilmek için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. Katılanlar arasında öğrencisinden doktoruna, her meslek ve yaş grubundan kişi bulunuyor. Çiftlikleri www.bugday.org.tr adlı internet sitesinden inceleyebiliyorsunuz. Gençtur Gönüllü Çalışma Kampları Koordinatörü Zafer Yılmaz, "Kimi şehir hayatından kaçmak, domatesi dalından koparıp yemek istiyor, kimi merak ediyor. Projenin amacı, şehirde yaşayanların ekolojik çiftliklerdeki yaşamı görerek, ekolojik yaşamla ilgili sorumlulukları içselleştirmesi, böylece günlük yaşamında daha fazla uygulamaya sokması. Ziyaretçilerin çiftçi ailenin evinde ayırdığı bir odada kalması, aile sofrasını paylaşması, kültürlerarası alışveriş, tüketici ve üretici bireyler arasındaki ilişkileri şeffaflaştırıyor," diyor.
Yayın tarihi: 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/18/ct/haber,086A0D170AB644FFA95BF1DD351BB70D.html
Tüm hakları saklıdır.