Yatırımcılar dün likidite krizinin derinleşmesi ile adeta çöktü.
İLİŞKİLİ HABERLER
Panik kanser gibi yayılıyor...
Panik kanser gibi yayılıyor...
1 Londra borsası % 3.2 çakıldı
Likidite krizi dün uluslararası piyasaları altüst etti. Avrupa borsaları dün yüzde 3'ü aşan değer kayıpları yaşadı
2 Carry trade büyük yara aldı
Asya borsaları çöktü. Güney Koreli Kospi Endeksi yüzde 6.9 düştü. Yen Euro karşısında yüzde 2.3 arttı, carry trade zora girdi
3 Gelişen borsalar kayıpta lider
Gelişmekte olan ülke borsaları ise adeta çöktü. Arjantin borsası yüzde 6.85, Brezilya borsası ise dün yüzde 5.10 çakıldı
4 Dow Jones'ta sürpriz çıkış
ABD borsaları önce çöktü. Kapanışa 50 dakika kala Fed'in acil toplanacağı haberi ile Dow Jones toparladı. % 0.12 kayıpla kapandı
ABD kredi pazarındaki sorunların küresel likidite krizine dönüşmesiyle dünya borsaları yerle bir oldu. Dünyada olanları en iyi Hestler Capital CEO'su Craig Hestler özetledi. Hestler Piyasalarda yaşanan panik havası kanser gibi yayılıyor. Yatırımcılar ABD'nin ardından bir sonraki krizin nerede patlak vereceğini kestiremiyor. Bu belirsizlik insanlar üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Bir çoğu bu baskıya dayanamadığı için satışı tercih ediyor" dedi. Önceki gün krizin ekonominin geneline yayılacağı endişesi ile yüzde 1'i aşan kayıplar veren ABD borsaları, dün dünya piyasalarının kaderini belirledi. ABD borsalarını takip eden Asya ve Avrupa borsaları sert düşüşler yaşarken, gelişmekte olan ülke borsaları da keskin düşüşlere sahne oldu. En büyük hasarı ise yüzde 6.85'lik değer kaybıyla Arjantinli Merval Endeksi aldı. İMKB-100 Endeksi ise dün yüzde 6.8 çakıldı. Avrupa borsaları güne ortalama yüzde 2'ye varan kayıplar ile başlarken, Londra Borsası yüzde 3.26, Paris Borsası yüzde 3.21 ve Frankfurt Borsası ise yüzde 2.36 değer kaybetti. Avustralyalı mortgage sağlayıcısı Rams Home'un 5 milyar dolarlık kredi kaybını finanse edemeyeceğini açıklaması ile Avustralya'nın S&P / ASX 200 Endeksi yüzde 1.7 gerilerken, Asya borsaları başta olmak üzere dünya borsaları kayıplarını artırdı.
CARRY TRADE ÇÖZÜLÜYOR
Asya borsaları 2001 Eylül tarihinden beri en düşük seviyelerine geriledi. Japon Nikkei Endeksi yüzde 2 değer kaybederken, Güney Koreli Kospi Endeksi ise yüzde 6.9'luk düşüşle son 5 yılın en kötü performansını sergiledi. Çinli Hang Seng Endeksi de yüzde 3.2 değer kaybetti. Japon merkez Bankası'nın dün piyasalara 3.4 milyar dolarlık nakit enjekte etmesi de kayıpları azaltmadı. Bu arada Yen Euro karşısında yüzde 2.3 değer kazanarak 151.98 Yen seviyesine tırmandı ve mart ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Yen'in Euro karşısında değer kazanmasıyla carry trade işlemleri büyük yara aldı.
Park Seh Ick, Trust Management Analist
Aşırı tepki gösteriliyor
PİYASALAR son 3-4 yıldır aralıksız yükselmeye alıştı. Son dönemlerde yaşanan düşüşler yatırımcılarda bu sürecin sonuna gelindiği izlenimini yaratıyor. Bu da en ufak piyasa hareketinde panik satışları beraberinde getiriyor. Yatırımcılar dalgalanmalara aşırı tepki gösteriyor.
Mark Mobius, Templeton Asset. Başkanı
Kötü haberler korkutuyor
KÜRESEL piyasalarla ilgili sürekli kötü haberler geliyor. Bu da yatırımcıları panik satışa yönlendiriyor. Özellikle doğrudan ihracata bağımlı olan gelişmekte olan ülke ekonomileri bu gelişmelerden çok daha fazla etkileniyor. Piyasalarda hakim olan panik havası sürdükçe ekonominin gelişmelerden etkilenme ihtimali de artıyor.
Salah Seddik, Richelieu Finance Analist
Kasırganın ortasındayız
ŞU an kasırganın tam ortasında bulunuyoruz. Yaşananların kısa vadede kredi pazarını nasıl etkileyeceğini bilemiyoruz. Kriz yalnızca bankalarla sınırlı kalmaz ve ekonomiye sıçrarsa sorun büyür. Bankalar daha zor şartlarda daha az kredi vermeye başlar. Bu da ekonomik büyümenin gerilemesine neden olur.
Jim Walker, CLSA Baş Ekonomist
Asya seneye farklı olacak
GLOBAL ekonomi yükseliş döneminden düşüş sürecine geçti. Bu düşüş özellikle yükselişten en çok faydalanan Asya bölgesinde kendisini hissettirmeye başladı. Gelecek yıl bu dönemlerde Asya'nın yükselen bazı ülkelerinde büyüme oranları farklı olacak.
Peter Dixon, Commerzbank Ekonomist
Düzeltme süreci başladı
DÜNYA piyasalarında uzun zamandan beri beklenen düzeltme süreci nihayet başladı. Piyasalar dört yıldır sürekli yükselişte olduğu için özellikle kredi konusunda çok gevşek davranıldı. Yatırımlarda risk iştahı çok yüksekti. Ancak tarih böyle süreçlerin sonsuza kadar sürmediğini gösteriyor. Kendimizi çok daha da kötü haberlere hazırlamalıyız.
Patrick Chang, CIMB Asset. Fon Yöneticisi
Kan sokaklara sıçradı
KAN sokaklara sıçradı. İnsanlar panik halinde. Korkmak için yeterince neden var. O kadar çok kötü haber geliyor ki düşüşün ne zaman sona ereceğini görmek neredeyse imkânsız. Yatırımcının en büyük endişesi ise global likidite döneminin sona ermesi.
Samantha Ho, Ivesco Asia Fon Yöneticisi
Likidite sorunu yaşanacak
DÜNYA piyasaları, ABD mortgage piyasasında baş gösteren krizin global ekonomiye sıçramasından endişe ediyor. Eğer bu gerçekleşirse piyasalarda likidite sıkıntısının patlak vereceği söylentileri yatırımcıların en büyük korkusu.
Alex Lyle Threadneedle Inv. Fon Yöneticisi
Dünya ekonomisi etkilenmez
ABD'NİN ekonomik modeli konut piyasasında dalgalanmayı hatta düşüşleri öngörür. Bu nedenle mortgage pazarında yaşananlar bizim için sürpriz değil. Zaten ABD eskisi gibi global ekonominin motoru değil. Çin ve gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra kendini toparlayan Japonya ve Avrupa dünya ekonomisine yön veriyor. Bu nedenle gelecek 12 ay için dünya ekonomisinde makul bir büyüme ve düşük seviyeli enflasyon bekliyoruz.
İLİŞKİLİ HABERLER
Panik kanser gibi yayılıyor...
Yayın tarihi: 17 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/17//haber,8C4471845A3B4134B1672410E390FA69.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.