Tatilya'nın yerine alışveriş merkezi yapılacak
Bir zamanlar çocukların eğlence merkezi olan Beylikdüzü'ndeki Tatilya binası yeni alışveriş merkezi için yıkılıyor.
İnşaatına 6 ay sonra başlanacak olan alışveriş merkezinin 2010 yılında tamamlanması planlanıyor. Alışveriş merkezini, Tatilya binasının yer aldığı arazinin üst kullanım hakkını yap-işlet-devret modeli ile 72 yıllığına kiralayan CURA/GGP yapacak.
İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Tatilya'nın ekonomik krizden sona ziyaretçi sayısı ve getirisinde azalma olduğunu, bu nedenle 3-4 yıl öncesinde yaptıkları iki aşamalı planla, ilk aşamada Real'le arazinin belli bir bölümünde bir hipermarket yapma anlaşması imzalandığını hatırlattı.
Real Hipermarketin 2006 yılında temelini attıklarını ve 8 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ifade eden Tanes, projenin ikinci aşamasında geriye kalan arsa ve Tatilya'nın olduğu bölümde alışveriş merkezi yapılacağını belirtti.
Dünyanın en büyük alışveriş merkezi işleticileri olan Alman CURA ve ABD'li GGP ile Türkiye'deki ''joint venture''i Ece Türkiye'nin bu işin içinde olduğunu, onlarla birlikte burada bir alışveriş merkezi yapılması konusunda bir ön anlaşmaya vardıklarını söyleyen Tanes, ''Real Hipermarketi dışında kalan arsa ve Tatilya binasının olduğu bölümün üst kullanım hakkının yap-işlet-devret modeli ile 72 yıllığına CURA/GGP ortaklığına devredeceğiz. Onlar da burada bir alışveriş merkezi inşa edecekler. Tatilya binası sökülecek düz arsa üzerinde inşaat başlayacak. Yapılacak alışveriş merkezi, şu an faaliyette olan Real Hipermarketi ile birbirine bağlanacak ve ikisi birlikte Türkiye'nin en büyük kompleksi olacak'' dedi.
Projenin ilk aşaması olan Real Hipermarketin bittiğini ve faaliyete başladığını hatırlatan Tanes, ikinci aşamadaki alışveriş merkezinin inşaatına yaklaşık 6 ay sonra başlanacağını, alışveriş merkezinin açılışının ise en geç 2010 yılı ilk baharında yapılacağını kaydetti.
Turgay Tanes, toplam 70-75 bin metre karelik arsanın 30 bin metre karelik bölümünde Real Hipermarketinin yerleşik olduğunu, bunun dışında kalan bölümde alışveriş merkezinin yapılacağını bildirdi. Tanes, ''Alışveriş merkezini biz finanse etmeyeceğiz, sadece arsamızı tahsis edeceğiz. Yapacakları projenin mimarisi, konsepti onlar tarafından belirlenecek. Muhtemelen bu hipermarket projesi ile birleşecek'' dedi.
''BİNA ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞTI''
Tatilya'nın binasının sökülmesi ile ilgili Tanes, Tatilya'nın içindeki oyuncakların daha önce satıldığını hatırlatarak, ''Ekonomik kriz ve ulaşım problemi Tatilya'nın bizim için verimli olmasını ortadan kaldırmıştı. 20 yıl önceki teknoloji ile yapılmış bir bina, ömrünü tamamlamıştı. Oyuncaklar da aynı şekilde. Bizim burayı hem istihdama, hem bölgeye katkı sağlayacak hem de şirketimizin gelirini artıracak hale dönüştürmemiz gerekiyordu, başka çaremiz yoktu'' dedi.
Alışveriş merkezini yapacak yatırımcının bölge ile ilgili önemli analizler yaptığını, bölgede birbirine yakın çok sayıda alışveriş merkezinin bulunmasının olumsuz bir durum yaratmadığını belirten Tanes, ''Bölgenin en büyük özelliği çok büyük konut projelerinin yapılması... Buranın nüfus yoğunluğu gittikçe artacak. Deprem şartlarına uygun konutlar yapılıyor, yeni çekim merkezi haline geliyor. Çok rahat doyuracak seviyede'' diye konuştu.
''BİNANIN KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTEDİM''
Tatilya binasının Mimarı Oktay Nayman ise, Türkiye'de ilk ''Avrupa Yapısal Çelik Birliği Ödülü''nü kazanmış bir binanın yıkılmasını ''vahşet'' olarak değerlendirdi.
Sürece ilişkin gelişmeleri anlatan Nayman, geçen sene kapatılan Tatilya'nın bina da dahil arsasına Ece Türkiye şirketinin talip olduğunu, şirketin binanın alışveriş merkezi olarak kullanımı konusunda kendisi ile de konuştuğunu ifade ederek şunları kaydetti:
''Ancak bu Alman şirketi kendi kurallarından kaynaklanan planlama metodunu bu binanın üzerine empoze etmeye çalıştı. Olmayınca da (binayı yıkarız) dediler. Bunun üzerine İstanbul 1 No'lu Koruma Kuruluna müracaat ederek, binanın koruma altına alınmasını istedim. Koruma Kurulu, Mimarlar Odası İstanbul Şubesinden görüş istedi şube de bunu destekler yönde cevap verdi. Ancak bu sürede İş GYO bir itiraz dilekçesi vererek prosedüre itiraz etti. Kendileri gidip İTÜ'den binanın taşıyıcı sisteminin durumu, Yıldız Teknik Üniversitesi planlama kürsüsünden de binanın mimari değeri doğrultusunda rapor aldılar. Bunun üzerine ben tekrar Türkiye Yapısal Çelik Birliği ve İstanbul Serbest Mimarlar Derneğinden destekler yönde görüşler aldım. Ancak Koruma Kurulu vaktin dolduğunu beyan ederek bu görüşleri dosyaya dahil etmedi. Sonuçta karar negatif çıktı. Binanın koruma altına alınması gereksiz görüldü.''
Bu kararla ilgili Mayıs ayında avukatının idari mahkemeye başvurduğunu, İdari Mahkemenin ise bu davayı görmeyi reddettiğini, bütün yasal yolların böylece kapandığını söyleyen Nayman, ''Bir tek açık yol kaldı o da Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma kanununda yer alan 'mühendisin rızası olmadan eserin yok edilmesini engellemek' hükmü. Ancak mahkemeler bu konuya sıcak bakmıyor, örneği Ankara'daki milletvekili evlerinde yaşandı. Binanın mühendisi yıkımı önlemek için mahkemeye müracaat etti. Mahkeme bunu 'kişisel mülkiyete aykırı' bularak reddetti. O nedenle böyle bir yola gitmenin de anlamı yok'' dedi.
''ŞU ANDA BİNAYI YIKIYORLAR''
Tatilya binasının şu anda içeriden yıkılmaya başlandığını, büyük bir aceleyle adli tatil bitmeden bu yıkım işinin tamamlanmasının hedeflendiğini öne süren Nayman, ''Benim için fevkalade üzücü bir durum. Biz mimari olarak kentsel değerlerimizi muhafaza etmekten aciz bir toplumuz. Fevkalade nötr bir bina, cam ve çelikle kaplı, herhangi bir kullanıma dönüştürülebilirdi'' diye konuştu.
Tatilya'nın arsa değeri hariç yapımının 35 milyon dolara mal olduğunu ifade eden Nayman, ''Tatilya, marka haline gelmiş, bütün çocukların ziyaret ettiği tek kapalı eğlence merkeziydi. İş Bankası gibi büyük bir kuruluş Tatilya'yı bu şekilde de muhafaza edebilirdi'' dedi.
1996 yılında Bayındır Holding tarafından işletmeye açılan Tatilya, Bayındır Grubunun borçları nedeniyle 2001 yılında İş Bankası'na devredilmişti ve İş YGO portföyüne girmişti. Kapanan Tatilya'nın makina parkı ise, Irak'ın Erbil kentinde yerleşik Darin şirketine 1,1 milyon dolara satılmıştı.
(AA)
Yayın tarihi: 17 Ağustos 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/17//haber,25DBCE3AD72B466385F5CF8ABA01A628.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.