WP: Terörün yeni yüzü kadınlar
Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede, 11 Eylül saldırısının ardından kadınların 'cihada' gittikçe artan bir şekilde katıldığı belirtildi.
Washington Post gazetesinde yayınlanan bir yazıda, kadınların İslami terörün yeni yüzü olarak ortaya çıktığı iddia ederek, "Ve biz bu olguya karşı tavır takınmadıkça, kadın İslami militanların geleceğimizin önemli bir parçası olabilir" denildi.
Peter Bergen ve Paul Cruickshank tarafından kaleme alınan 'Peçeli Tehlike: Terörün Yeni Yüzü İle Tanışın' başlıklı makalede ilginç görüşlere yer verildi.
Ramadi'de Iraklı bir kadının 7 polise yaklaşarak kendini patlattığı, Pakistan'da ise güvenlik güçlerinin Kırmızı Cami'ye baskın düzenledikleri zaman direniş gösterdikleri örneği ile başlayan yazıda, "Şaşırdınız mı? Hayır şaşırmayın. Cihada katılanların sayısı son yıllarda artış göstermekte. Ve biz bu olguya karşı tavır takınmadıkça, kadın İslami militanların geleceğimizin önemli bir parçası olabilir" denildi.
'İslami yobazların' daha öncelerde kadınların kendi mücadelelerine katılmalarına karşı çıktığı ifade edilen yazıda, Afganistan'daki El Kaide kamplarında kadınların erkeklerden ayrı tutulduğu, sadece çocuklarını babalarının yolunda yetiştirmekle görevlendirildiği vurgulandı.
Bunlara ek olarak, birçok El Kaide üyesinin kadın düşmanı olduğu iddia edilen makalede, "Hatırlanması gereken tek şey 11 Eylül saldırısını gerçekleştirenlerden Muhammed Atta'nın cenazesine hiçbir kadının katılmadığı ve mezarını ziyaret etmediğidir. Fakat 11 Eylül'den itibaren, kadınlar gittikçe artan bir şekilde İslami terörizmin içine girdi. Altı çizilmesi gereken en önemli faktör, bu konunun arkasındaki şeyin mücahitlerin ABD'ye ve onun desteklediği Müslüman rejimlere karşı toptan bir savaşa girilmesi yönündeki derin hissidir." denildi.
El Kaide'nin ABD'nin İslam dünyasına saldırdığı yönündeki propagandasının etkili olduğuna değinilen yazıda, saldırıların kendi kendini koruma hakkı olarak algılandığı ifade edildi.
Mısırlı din adamı Yusuf El Kedaravi'nin kadınların canlı bomba olmasına izin veren bir fetva yayınladığı hatırlatılan yazıda, "Muhtemelen, bu yeni olgunun en sorunlu tarafı, kadınların bombacı olarak kullanılmasıdır. Taktiksel olarak, bunun iyi bir anlamı var: Güvenlik noktalarında daha az aranan kadınlar patlayıcıları elbiselerinin altına saklayabilirler. Bunlardan daha önemlisi bu tür saldırıların şok etkisi militanların liderlerini çekici hale getirmesidir" ifadelerini yer verildi.
Kadın intihar bombacılarına örneğin Çeçenistan'daki dullar olduğu, Irak'ta da benzerlerinin görüldüğü bilgisine yer verilen makalede, kadınların gerçekleştirdiği saldırılardan örnek verildi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/11//haber,BCC3696370554FE295A5A8443A5A7A64.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.