kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sergide Memlük Sultanı Baybars döneminde yazılan Kuran-ı Kerim de yer alıyor.

Kutsal kitaplar bir sergide buluştu

Perihan KORKMAZ
28.07.2007
Londra'da açılan 'Kutsal: Paylaştığımızı Keşfetmek' adlı sergi Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam'ın kutsal kitaplarını bir araya getiriyor. Sergide, Diyarbakır'da bulunan en eski İncil de var..
Bugünlerde Londra'da en çok ilgi gören sergilerden biri, 'Kutsal: Paylaştığımızı Keşfetmek' (Sacred: Discover what we share). Britanya Kütüphanesi'ndeki serginin özelliği; İngiltere'de üç büyük dinin kutsal kitaplarının ilk defa aynı sergide yer alması. Tevrat, İncil ve Kuran'ın paha biçilmez örnekleri farklı bölümlerde değil yan yana sergileniyor. Amacı, üç büyük dinin kutsal kitaplarının birbirlerini nasıl etkilediklerini ve nasıl iç içe geçmiş olduklarını göstermek olan sergiyle, bu kitapların yazımı, tercümesi ve kullanımındaki ortak yönlere de dikkat çekiliyor. Sergi, birinci yüzyıldan başlayıp 20'nci yüzyıla kadar tarihi kronolojisi içinde tanıtılan kutsal kitapların yanı sıra bu dinlere göre doğum, evlilik ve ölüm törenleri hakkında bilgi veren metinleri de içeriyor. 230 el yazması kutsal kitap ve diğer objelerin yer aldığı sergideki eserlerin arasında Amerika'dan Özbekistan'a kadar birçok ülkeden örnekler var. Ancak eserlerin çoğu Britanya Kütüphanesi'nin kendi koleksiyonundan. Sergi, kutsal kitapları biraraya getiren dünya üzerindeki en büyük koleksiyon olmasının yanı sıra, buradaki eserlerin çoğu ilk defa sergileniyor. Sergilenen kutsal kitaplar arasında MS 463 tarihli en eski İncil de bulunuyor. Tamamlanmamış bu İncil'in bulunduğu yer ise Diyarbakır. Hıristiyanlık dininin peygamberi İsa'nın konuştuğu dil olan Aramca dayalekti Suryanice yazılı bu el yazması İncil'in sayfaları, peygamberin konuştuğu dilde yazılı tek örnek olduğu için Hıristiyanlık dünyasında büyük öneme sahip. Sergide Musevi dinine göre Davud Peygamber'in yazdığı varsayılan Tevrat'lardan biri de yer alıyor. 10'uncu yüzyılda Filistin'de yazıldığı tahmin edilen bu Tevrat, aynı zamanda dünya üzerinde bugüne dek korunan en eski beş Tevrat'tan biri. Serginin diğer önemli kutsal kitabı ise MS 350 tarihli 'tamamlanmış ilk İncil'. Bu İncil'in özelliği ise Yunanca yazılmasına karşın yazıldığı yerin Filistin olarak tahmin edilmesi. Ancak kitabın Mısır'daki Sina Dağı eteklerinde bulunan ve hâlâ kullanılan Aziz Catherine Manastırı'nda yazıldığına dair işaretler de var.

PRENS CHARLES DA GEZDİ

Sergideki en eski Kuran-ı Kerim ise MS 8. yüzyıla ait. Bu el yazması Kuran'ın, Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye gitmesinin 100'üncü yılında yazıldığı tahmin ediliyor. Diğer ilgi çeken bir Kuran-ı Kerim ise 14. yüzyıla ait. Altın kaplama olan olan bu Kuran-ı Kerim, Memlük Sultanı Baybars döneminde yazılmış. 23 Eylül'e kadar açık olacak serginin öncüleri İngiltere'den Edinburg Dükü ve Fas Kralı VI Mohammed. Sergiyi ziyaret edenler arasında Prens Charles, Ürdün Prensi Hasan ve eski Başbakan Tony Blair de bulunuyor. Britanya Kütüphanesi Genel Müdürü Lynne Bridley'e göre sergi kutsal dinlerin anlaşılmasına katkı sağlıyor: "Bu üç inancın tarihi kökleri, dünya üzerindeki önemi ve daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak için bu sergiyi açtık. Dünyadaki en büyük kütüphanelerden biri olarak her inançtan ya da inanmayan herkesi davet ediyoruz. Ziyaret edenleri düşündürmesi ve öğretici olmasını arzuluyoruz. Bu sergi aynı zamanda kutsal yazıların daha fazla kişi tarafından anlaşılmasına fırsat veriyor." Üç büyük dinin kutsal kitapları sergisinin ardından, yine Britanya Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan diğer ilahi dinlere ait eserlerin de önümezdeki aylarda sergilenmesi planlanıyor.
Haberin fotoğrafları