kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uydu fotoğraflarıyla kuraklığın kanıtı

Bedia Ceylan GÜZELCE HABER MERKEZİ
Doğa Derneği'nin İnta Uzay Sistemleri'nden aldığı Alibey Havzası uydu fotoğraflarıyla kentin içme suyu kaynaklarının tükenişi belgelendi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Uydu fotoğraflarıyla kuraklığın kanıtı
İstanbul'un dört ana içme suyu kaynağından Alibey Havzası'nın (Alibey Barajı) Eylül 2006 ile Haziran 2007 arasında çekilen uydu fotoğrafları, tehlikenin boyutlarını bir kez daha göz önüne serdi. İçme, kullanma ve sanayi amaçlı su çekilen barajın gövde hacmi; yaklaşık 2 milyon metreküplük kapasitesinin yeniden dolabilmesi için mevsim normallerinin üzerinde yağış gerekiyor. Yılda ortalama 39 milyon metreküp su çekilen Alibey Barajı'nın su hacminin kontrolsüz kullanımı nedeniyle Eyüp, Kağıthane ve Gaziosmanpaşa'da yaşanan su baskınları, bugün gelinen noktanın da habercisiydi. Doğa Derneği Yerel Teşkilatlanma Koordinatörü Nuri Özbağdatlı'nın verdiği bilgiye göre, 13 Ağustos 2006'da çekilen fotoğrafında Mimar Sinan yapısı iki katlı Mağlova Kemeri'nin ilk katını suyun neredeyse örttüğü, 21 Temmuz 2007'de çekilen fotoğrafında ise suların tamamen çekildiği, tabanının kuruyarak çatladığı görülüyor. Bu da 11 ay önce suyun yüksekliğinin yaklaşık altı metre olduğu anlamına geliyor.

SON BİR YILDA DÜŞTÜ
İSKİ, yılda metrekareye ortalama 389 kilogram su düşen İstanbul'da bu miktarın kurak yıllarda 219 kilograma düştüğünü ancak son bir yıl içindeki yağışların 121 kilogram seviyesinde olduğunu belirtti. Yetkililer, barajın yeniden eski görünümüne ve kapasitesine kavuşabilmesi için çekilen su miktarının en az iki katı düzenli yağış alması gerektiğini belirtilirken, böyle bir durum söz konusu olduğunda da sel felaketlerinin yaşanma ihtimali olduğunu vurguluyor. Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, Türkiye'nin, sanılanın aksine, su kaynakları açısından son derece fakir olup kişi başına düşen su miktarının dünya ortalamasının yaklaşık beşte birine karşılık geldiğini belirtti.