kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiltere'de şap hastalığı paniği

Yeni Haber
Ülkenin güneyinde yer alan Pirbright kasabasında şap hastalığı görüldü. Avrupa Komisyonu İngiltere'den ihracatı yasakladı. ..
İngiltere, ülkenin güneybatısında yer alan Pirbright kasabasında ortaya çıkan şap hastalığı ile yeniden alarma geçti. Tüm sağlık ve inceleme birimlerinin seferber olduğu olay sonrası bölgede hayvan sürülerinin toplu hareketleri yasaklandı. Pirbright kasabasına gelen Sağlık ve güvenlik ekipleri, hastalığın daha önce yine İngiltere'nin Surrey bölgesinde ortaya çıkan deli dana hastalığı ile eş değer olduğunu açıkladı.

Olayla ilgili açıklama yapan Çevre Bakanı Hilary Benn, şu ana kadar aynı bölgede daha önce benzer bir olay yaşanmadığını ve hastalığın insanlardan çok hayvanları etkileyen bir hastalık olduğunu belirterek, vatandaşları yine de uyanık ve dikkatli olmaları yönünde uyardı. Hastalığın kaynağını henüz bilmedikleri açıklayan Benn, laboratuar incelemelerinin tüm hızıyla devam ettiğini, hastalığın kaynağı konusunda kesin bir sonuç için henüz erken olduğunu söyledi. Çevre Bakanlığı'nda yapılan açıklamada ayrıca, bölgeyi içine alan yaklaşık 10 kilometrelik bir alanın özel korumaya alındığı açıklandı.

Bu arada konuyla ilgili Başbakan Gordon Brown da bir açıklama yaptı. Brown, öncelikli amaçlarının hastalığın kaynağını bulmak ve buna yakalanan tüm elementleri ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Olayın patlak vermesinden sonra tüm ülke genelinde çeşitli önlemler alındı. Kuzey İrlanda İngiltere'den koyun, inek, domuz gibi büyük baş hayvan ithalatını durdururken, İngiltere, Galler ve İskoçya genelinde büyükbaş hayvanların alım satımı da geçici olarak donduruldu. Öte yandan Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, İngiltere'den et ve et-süt ürünlerinin alımının yasaklandığını açıkladı.

GÜNEY KIBRIS'TA DA ÖNLEMLER ALINDI


AB'nin, deli dana hastalığından dolayı İngiltere'den canlı hayvan ithalini yasaklamasından sonra, Güney Kıbrıs'taki ilgili birimlerin de alarma geçti. İngiltere'den Güney Kıbrıs'a gelen ziyaretçilere yönelik gerek havaalanlarında gerekse limanlarda olağanüstü önlemler alındı.

Rum Tarım Bakanı Fotis Fotiu, yaptığı açıklamada, durumun endişe ve panik yaratmaması gerektiğini belirterek, AB'nin de talep ettiği plan temelinde bazı önlemlerin alındığını söyledi.

Buna göre, alınan tedbirler şöyle: "İngiltere'den Güney Kıbrıs'a gelen ziyaretçiler, havaalanlarında, üzerinde dezenfektan olan özel halılar üzerinden geçecek. İngiltere'den hayvan ithali yasaklandı. İngiltere'den Güney Kıbrıs'a ithal edilecek olan 80 hayvanın gelişi önlendi. Gerek Güney Kıbrıs'a gelen kişilerde gerekse de hayvansal ürünlerde kontroller yapılacak."