kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İş dünyası AKP galip çıkınca bir "Oh" çekti

BALÇİÇEK PAMİR
BALÇİÇEK PAMİR
Özal'dan bu yana Erdoğan'a kadar rahat görmedik. İş dünyası olarak koalisyonların sıkıntısını çektik, hep küçüldük..
* Diyarbakırlısınız. Bildiğim kadarıyla bölgede 3 çimento fabrikanız var. Dolayısıyla çok gidip geliyorsunuz. Seçimin sonuçları sizi şaşırttı mı? -Güneydoğu'da iki grup yarıştı. AKP ve bağımsız adaylar. Ne DP ne de CHP'yi gördük oralarda. Dolayısıyla beni sonuç pek şaşırtmadı. Ama AKP beklediğimden fazla oy aldı. Bağımsızlara ise çok şaşırdım çünkü bölgede okuma yazma oranının bu kadar düşük olduğunu düşünürsek, çıkardıkları milletvekili sayısı gerçekten de büyük başarı. Uzun lafın kısası sokaktaki adam sadece AKP diyordu. Ben özellikle Doğu'ya yaptığım seyahatlerimde bunu gözlemledim. O yüzden seçim sonucuna şaşıranlara ben şaşırıyorum. Halktan böyle kopmamak lazım.

* AKP'nin tek başına iktidar olması iş dünyasında sevinç yarattı. Sizce de öyle mi? -Kesinlikle. Seçimden sonra bir "oh" dedim. Bütün iş dünyası dedi bence. Çünkü ortaya öyle bir aritmetik çıkabilirdi ki... Örneğin hiçbir parti tek başına hükümeti kuramayabilirdi. Ya da çoklu bir koalisyon olabilirdi. Ben bir işadamı olarak böyle bir tablodan endişe duyardım. Erdoğan'ın hükümetinde ben Türkiye'nin hep büyüdüğünü gördüm.

* "Devletle işi olan hükümetin değişmesini istemez" sözüne katılıyor musunuz? -Hayır o kadar basite indirgemeyelim. Koalisyon dönemlerinde Türkiye hep sorun yaşadı. Rahmetli Özal'dan bu yana Erdoğan'a kadar rahat görmedik. Hep koalisyonların cezasını çektik, küçüldük. Ben işadamı olarak bakıyorum. Limak hem Özal hem de Erdoğan döneminde büyüdü. Sadece biz değil ekonomi büyüdü. Bu düzeni hangi işadamı istemez ki? İstikrar çok önemli.

* Ekonomik kriz kapıda deniliyor. -Hayır. Ekonomiyi tehdit eden en büyük konu cari açıktı. Altı ay evvelinde hep yükseliş trendi vardı. Son üç aya baktığınızda bir azalma söz konusu. Yabancı sermayenin, yabancı bankaların Türkiye'ye bakış açısı seçimlerden sonra daha da iyi olmuştur.

* Büyük zamlar da kapıda değil o zaman. -Belki ufak tefek ayarlamalar olacaktır ama ekonominin çok büyük zamlara şu anda ihtiyacı yok. Son iki yıldaki yabancı sermaye girişinin hızı kesilmezse, kesinlikle bir ekonomik kriz yaşamayız.

* Yabancı yatırımcı geliyor çivi bile çakmıyor. Ben de kendimi acayip CHP'li hissettim birden, bu sorularla. -(Gülüyor) İki yıl önceki dönemde söyledikleri doğruydu. Şimdi değil. Örneğin biz bile yabancılarla gıda sektöründe yatırım yapmaya hazırlanıyoruz ve yeni fabrikaya başladık.