kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ada'dan çekildi sırada Irak var

İngiltere'nin yeni hükümetinin ilk önemli adımı, 1969'da gönderdiği askerlerini ülkeye geri çağırmak oldu. Şimdiyse gözler, Irak'ta bulunan 7 bin 100 askerde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ada'dan çekildi sırada Irak var
Her şey 1960'lı yılların sonunda İrlanda'da gösterilerin artmasıyla başladı. Kontrolden çıkan Protestanlar Katoliklerin evlerini yakıyor, milliyetçi çatışmalar giderek büyüyordu. İşler kontrolden çıkınca İngiltere 1969'da tarihi karar alarak "Operation Banner" (Bayrak Operasyonu) adlı çıkartmayla 300 bin askerini Kuzey İrlanda'ya yolladı. İşte aradan geçen 38 yıl sonra, yeni Başbakan Gordon Brown hükümeti tarihi bir adım atarak Kuzey İrlanda'daki askerlerini dün geri çekti ve ülkesinin en uzun süreli operasyonu sona erdi. Şimdiyse gözler, bu önemli hamleden sonra Irak'taki 7 bin 100 askere çevrildi.

SINN FEIN MEMNUN
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yıllar boyunca 763 kayıp veren ordunun, bölgedeki garnizonlarda sadece sembolik olarak bulunacağı, özel bir görev üstlenmeyeceği belirtildi. Bu adım, Kuzey İrlanda'da iki ay önce Katolik ve Protestanların yerel yarı özerk hükümet kurmalarından sonra atıldı. İrlanda Kurtuluş Örgütü'nün (IRA) siyasi kanadı Sinn Fein'in hükümet üyesi Gerry Kelly, İngiliz ordusunun "baskıcı varlığının" sona ermesinden memnun olduğunu belirtti. Kelly, askerlerin geceleri evlere baskın yaparak, içerdeki herkesi saydıklarını söyleyerek, "Yarın (bugün) çok sayıda insan memnun olacak ve bu toplumlararası diyaloğa katkı sağlayacak" diye konuştu.

AYNI ADIM GELECEK Mİ?
Bu arada dünyanın dikkati, Irak'ta görev yapan İngiliz askerlerine çevrildi. Ülke basını, ABD'yi ziyaret eden Brown'un, Kuzey İrlanda için attığı tarihi adımı Irak için de atıp atmayacağının merak edildiğine dikkat çekti. İngiliz The Times gazetesi de geçtiğimiz hafta yayımladığı haberinde, hükümetin Irak'tan kademeli olarak çekilme konusunda gizli planları masaya yatırdığını öne sürmüştü.
Haberin fotoğrafları