''Yüksek tansiyon hastaları sık sık duş almalı''
Aşırı sıcakların geri gelmesi, hipertansiyon hastalarının sağlığını olumsuz etkiliyor. Kan basıncının sağlık açısından sakıncalı olan değerlere yükselmesiyle ortaya çıkan hipertansiyon için alınacak en önemli tedbirin sık duş olmak olduğu bildirildi.
Acıbadem Bursa Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper, hipertansiyonda, kan damarlarının kan basıncını ayarlama görevini yapamadığını belirterek, ısı artışlarına karşı hastaların sık sık duş almasını önerdi.
Isı artışına bağlı olan sorunların, hipertansiyonlularda çok daha sık görüldüğünü belirten Dr. Heper, hipertansiyon hastalarının her hangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan önce, kendi vücut özellikleri ve kullandığı ilaçların etki mekanizmaları ile ilgili gerekli bilgileri doktorlarından öğrenmeleri gerektiğini belirtti.
GÜNEŞ GİDİNCE EGZERSİZ YAPIN
Hipertansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda laması gereken önlemleri anlatan Dr. Cem Heper, bunları şöyle sıraladı:
"Terlemeyi önlemeyen hafif ve pamuklu giysiler giyin. Bol sıvı almaya özen gösterin. Özellikle öğle saatlerinde açık havada güneş altında kalmamaya çalışın. İlaçlarınızı düzenli kullanın. Akşam veya sabah serinliğinde düzenli egzersizlerinize devam edin. Sık sık duş almaya özen gösterin."
AŞIRI SICAKLARDA İLAÇLARI AKSATMAYIN
Kan basıncının ani yükselmelerinde en yakın acil servise veya hastanın hekimine ulaşılmasının son derece önem taşıdığını belirten Heper, "Zaman kaybetmek, istenmeyen olaylara neden olabiliyor. Bilinçsiz kullanılan tansiyon düşürücü ilaçlar, kalp krizleri veya böbrek yetmezlikleri gibi hayatı tehlikeye sokucu sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle hekim tavsiyesi olmadıkça ilaç kullanılmamasında yarar var. Hastanın taşınması veya gelecek ilk yardım beklenirken serinletilmesi ve dinlendirilmesi en iyi yardımdır. Isı artışı olan günlerde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem taşıyor. İlaç yeterli gelmiyorsa, hekimin hastayı değerlendirmesi ve tedavisini bulgularına göre ayarlaması gerekiyor." diye konuştu.
ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİ DE ZARARLI
Hipertansiyonu oluşturan mekanizmalara göre hastalığın 3 gruba ayrıldığını belirten Heper, bunları, "Su tutulumunun ön planda olduğu hipertansiyon, sinirsel etkinlik artışının ön planda olduğu hipertansiyon, hem su tutulumunun, hem de sinirsel etkinlik artışının bir arada olduğu hipertansiyon." şeklinde sıraladı.
Su ve tuz atılımının arttığı havalarda, su ve tuz atılımını etkileyen ilaçları kullananların dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Heper, "Bu gruptan ilaçlar kullananların susuz kalmamaya dikkat etmeleri özellikle önemlidir. Sıcak krampları, halsizlik ve kan basıncındaki düşmeler sıvı kaybının fazla olduğunu gösteren son derece önemli bulgulardır. Bu durumlarda hemen doktorunuza başvurmanız önemli" şeklinde konuştu.
Heper, şunları kaydetti: "Sıcaklık artışlarından korunmak için klimalı odalara saklanmak ve ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmak, hipertansiyon hastalarının sıcağa uyum yeteneklerinde azalmaya yol açacağı için yarar yerine zarar getirebiliyor. Sinirsel mekanizmalı veya karışık mekanizmalı hipertansiyonu olanlarda, ani ısı değişikliklerine damar sisteminin vereceği yanıtlar çok farklı olabiliyor. Ani tansiyon düşmeleri gibi, ani tansiyon fırlamaları görülebiliyor. Bu reaksiyonların önlenmesinde genel önlemlerin yanı sıra ilaç tedavisinin de önemi büyük. Bu nedenle hipertansiyon hastalarının, her hangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan önce, kendi vücut özellikleri ve kullandığı ilaçların etki mekanizmaları ile ilgili gerekli bilgileri hekiminden öğrenmesi gerekiyor."
(CHA)
Yayın tarihi: 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/28/gny/haber,E8C705DD391B4675849A9E2DABC0EABC.html
Tüm hakları saklıdır.