Buğday fiyatları düşüşe geçti
Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma nedeniyle oluşan spekülatif fiyatların, son bir hafta içinde TMO'nun alım fiyatları seviyesine gerilediği bildirildi.
Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanvekili Aysun Çınar, Türkiye'de geçen yıl 28 milyon hektar alanda 35 milyon ton hububat üretimi yapıldığını belirtti.
Çınar, yıllık ortalama buğday üretimi 2,5 milyon ton olan Konya Ovası'nda bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin azalmasına rağmen,
Güneydoğu, Hatay ve Trakya'da üretimin kuraklıktan etkilenmemesi nedeniyle, kuraklığa bağlı rekolte kaybının toplamda düştüğünü belirtti.
Buna rağmen, kuraklığa bağlı rekolte kaybından çıkar sağlamaya çalışan spekülatörlerin çiftçiden satın aldıkları ürünü stok yaptığını anlatan Çınar, bu nedenle hasat döneminin başından itibaren buğday fiyatında suni bir yükselişin yaşandığını belirtti.
Çınar, bir kilogram buğdayın fiyatının 0,47 YTL'ye çıktığını, bu durumun, verim ve kalitenin geçen yıla göre düşük olduğu bir ortamda
gerçekleşmesinin fiyatlardaki spekülatif artışın net göstergesi olduğunu vurguladı.
FİYATLAR GERİLEMEYE BAŞLADI
Un sanayicileri olarak, hasat döneminin başından itibaren, fiyatların şişirildiği, olması gereken gerçek değerlerin çok üzerine çıktığı konusunda açıklamalar yaptıklarını anımsatan Çınar, şunları kaydetti:
''Biz daha önce, piyasadan buğday toplayıp stok yapan spekülatörlerin hüsrana uğrayacağını söylemiştik. Harman sezonu sonuna yaklaşmakta olduğumuz bu dönemde ülkeye yurt dışından buğday ithal edilmemesine rağmen fiyatlar kendiliğinden gerilemeye başladı. Yani söylediğimiz olay gerçekleşti. Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma nedeniyle oluşan spekülatif fiyatlar, son bir hafta içinde TMO'nun alım fiyatları seviyesine geriledi. Buğday stok eden spekülatörlerin beklentileri boşa çıkarken, fiyatların 0,47'den 0,40-0,43 YTL aralığına gerilemesi, ihracatta zorlanan un sanayicilerini bir ölçüde rahatlattı.''
UN İHRACATI AZALDI
Çınar, fiyatlardaki artışa bağlı olarak un sanayicilerin piyasadan yeteri kadar buğday temin edememesi nedeniyle un ihracatının azladığını, 2007 yılının ilk 6 ayında Irak başta olmak üzere 65 ülkeye yapılan un ihracatının 610 bin ton seviyelerinde kaldığını, sanayicilerin yüksek buğday fiyatları nedeniyle ihracat yapma şansı bulamadığını dile getirdi.
Gelinen bu nokta, genel olarak buğday fiyatının, ürün kalitesinde bu yıl gözlenen düşüklüğe bağlı olarak biraz daha gerileyeceğini tahmin ettiklerini anlatan Çınar, ''Stoklara sahip spekülatörler bu buğdayları ne kadar ellerinde tutarlarsa o kadar zarar edecekler. Zaten, yüksek kalitedeki buğday, her zaman yüksek fiyattan alıcı bulur'' diye konuştu.
Çınar, bundan sonraki süreçte ülkede ihtiyaç duyulması halinde buğday ithalatının açılabileceğini, bu durumunda buğday fiyatlarının daha da gerileyeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.
AA
Yayın tarihi: 22 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/22//haber,FA8360C590F4410CB4C702A1F49FFE1B.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.