kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk Telekom'un yeni tarifesine dava açılıyor

Yeni Haber
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türk Telekom'un yeni tarifesine dava açacaklarını bildirdi.

TELKODER'den yapılan açıklamada, Türk Telekom'un Ağustos ayında uygulamaya koymak istediği "yeni" fiyat tarifelerinin, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanmaması gerektiği belirtildi. "Telekomünikasyon Kurumu ve Türk Telekom, medyaya yansıyan bu yeni tarifeyle, yaşanmış gelişmelerden adeta ders alınmadığını göstermektedir" denilen açıklamada, tarife şöyle değerlendirildi:

MAHKEME KARARINI UMURSAMADILAR

"Aylık sabit ücretteki yüzde 24'lük artışın aynen korunması, şehirlerarası/uluslararası görüşmelerde ciddi indirim yapılırken şehiriçi görüşmelerde artış yapılması ve indirim ile zammın aynı tarifede yer alması, Yürütmeyi Durdurma Kararı'nı umursamamaktır. Aynı şekilde, ücretsiz kontör karşılığı konuşma zamanlarına sınırlama getirme 'gizli zam' anlamını taşımakta, şehirlerarası görüşmelerde 'indirimli tarifeyi' kullanma hakkı kullanıcıların elinden alınmaktadır. Telekomünikasyon Kurumu, onay vermeden önce bu haksız uygulamayı mutlaka dikkate almalıdır."

KULLANICIDAN YILDA 500 MİLYON DOLAR FAZLA PARA ALINACAK


Türk Telekom'un yeni fiyat tarifeleriyle, kullanıcıların cebinden 12 ayda vergiler hariç 500 milyon dolar daha fazla çıkacağı öne sürülen açıklamada, fiyat sıkıştırmasına maruz kalan yeni işletmecilerin sektörde ayakta kalamayacağı kaydedilerek şöyle denildi:

"Türk Telekom'un gelirleri, yeni işletmecilerin yok olması sonucunda Türk Telekom'a mahkum olacak müşteriler dolayısıyla da tahmini 170 milyon dolar daha artacaktır. Böylece, Türk Telekom'un 12 ayda 670 milyon dolar (500+170 milyon) ilave gelir elde edeceği tahmin edilmektedir. Telekomünikasyon Kurumu'nun görevi, tüketicinin cebinden çıkacak ücretlerle bir ticari şirketin gelirini artırmasını gözetmek değil, serbest rekabeti sağlamaktır."

Türk Telekom tarafından Telekomünikasyon Kurumu'nun onayına sunulan yeni fiyat tarifelerinde rekabete açık olan şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonuna doğru yapılan görüşme fiyatlarının, Avrupa Birliği ortalamasının çok altında olduğu ifade edilen açıklamada, yeni işletmecilere uygulanan ve onların en önemli maliyetini teşkil eden arabağlantı ücretleri ise Avrupa Birliği ortalamasının çok üstünde olduğu anlatıldı. Çapraz sübvansiyonun, bu tarife taslağında da bütün açıklığıyla yer aldığı ve rekabeti olanaksız kıldığı ifade edildi.

ŞEHİRİÇİ GÖRÜŞMELERİ REKABETE AÇILSIN

Serbestleşme ve tam rekabet temelinde anlamlı olabilecek telekomünikasyon sektörü düzenlemelerinin, Türk Telekom'un fiili tekeli nedeniyle anlamını yitirdiği ve tarife gibi yaşanmaması gereken sorunlarla karşılaşıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Sektörün ve hizmetten faydalanan tüketicilerin önceliği, rekabetsizlikten yüzde 50'den fazla kar eden Türk Telekom'u daha da karlı ve rakipsiz kılacak yeni bir tarife değil, şehiriçi görüşmelerin rekabete açılması gibi tam rekabeti sağlayacak adımların bir an önce Telekomünikasyon Kurumu tarafından atılması ve uygulamaya geçilmesidir. Yeni tarifede hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlılık bulunmadığı düşünülmektedir. TELKODER, yeni tarife onaylanırsa, iptal istemiyle mahkeme sürecini yine başlatacaktır."

(ANKA)