FT: Türkiye’de tarihi seçim
Türkiye'nin Pazar günü yapılacak seçimde geleceğini belirleyeceği öne sürüldü.
Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin geleceğini belirleyecek seçim" başlıklı başyazısında Türkiye'de Pazar günü yapılacak genel seçimin "tarihi" olduğunu vurguladı.
İngiliz gazetesi Financial Times, başyazısında Pazar günü yapılacak seçimin, "tarihi" bir seçim olduğunu, Türkiye'nin geleceğinin belirleneceği yorumunu yaptı.
Seçimin, yeni cumhurbaşkanı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "neo İslamcı" hükümet ile "ordunun liderliğindeki laikler" arasındaki çekişmeyi çözmek için düzenlendiğini kaydeden gazete, "Bu yarışın, anayasal krizi nasıl çözeceği belli olmaktan uzak" yorumunu yaptı.
Ancak bu krizin seçim kampanyası sırasında fazla bir yankı bulmadığını belirten gazete, "Belki bu, seçimin gerçek öneminin, Türk cumhuriyetinin geleceği ve niteliğine ilişkin olmasından kaynaklanıyor" görüşünü dile getirdi.
AKP'yi "Anadolu'nun sosyal olarak muhafazakar, dindar kalbinin modernite yolu" olarak nitelendiren gazete, AKP'nin iktidara geldiğinde, her iki tarafın ortak çıkarı olan AB projesi konusunda "taktik bir konsensüs" oluşturulduğunu ancak bu konsensüsün artık bozulduğunu kaydetti.
"AB VE NATO TOKSİK KURUMLAR OLDU"
Gazete, AB'nin olumsuz tavrının Türkiye'de sert milliyetçi tepkilerine yol açtığını, Türkiye ile ABD arasındaki ittifakın, da Irak ve Kuzey Irak nedeniyle paslandığını belirterek "Bu seçim hiç kimse, AB veya NATO'dan söz etmiyor. Toksik kurumlar oldular" değerlendirmesini yaptı.
Bu seçimin her şeyden önce Türkiye'nin kurumlarının inandırıcılığı ile ilgili bir seçim olduğunu savunan gazete, AKP'nin "başarılı" bir hükümet olduğunu da vurguladı.
"LAİKLER GEÇMİŞTE SAPLANDI"
"Ancak (AKP) laik orta sınıfı liberal yaşam tarzını sona erdirerek gizlice teokrasiyi kurmayı amaçlamadığı konusunda henüz ikna edemedi" diyen gazete, şöyle devam etti:
"Ancak geçmişte saplanmış olanlar, laiklerdir. Onlar, kırsal kesimden kentlere göçün güç dengesini bozmuş olmasını nefretle karşılar. Seçilebilecek partileri oluşturamadıkları için sandıkta kaybettikleri oyları sokaklarda yeniden kazanmaya çalışıyor ve kendilerine yardımcı olmaları için generallere güveniyorlar."
Financial Times, ancak Türklerin, liderlerin laiklik veya cumhurbaşkanlığı gibi kurumlarla oynamalarından hoşlanmadıkları yorumunu yaparak, seçmenlerin büyük olasılıkla AKP'ye "hak ettiği çoğunluğu verecekleri"ni kaydetti. Aynı zamanda seçmenin parlamentodaki cumhuriyetçi ve milliyetçi sandalyeleri artıracakları umudunu da dile getirildi. Gazete, başyazısına son verirken şu noktaları da vurguladı:
"2002 yılında AKP, oyların üçte biri ile sandalyelerin üçte ikisini elde etti. Daha orantılı bir sonuç çok daha sağlıklı olur: Cumhurbaşkanı olarak üzerinde uzlaşılan bir adayın belirlenmesi için, tüm tarafların açık bir biçimde korkularını ve umutlarını dile getirecekleri demokratik bir dengenin kurulabilmesi için ve Türklerin kendilerine İslam'ın demokrasi ile tamamen bağdaştığını dünyaya gösterdiklerini hatırlatabilmeleri için."
(ANKA)
Yayın tarihi: 19 Temmuz 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/19//haber,1CCF7B7DC58647709956D4A49CB3E90A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.