kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuklarda kalp hastalığı riski

AA
Yeni Haber
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Ertuğ, boğaz iltihabı olup tedavi edilmeyen hastaların yüzde 3'lük bölümünde eklem ya da kalp romatizması görülebildiğini belirterek ''Romatizmal kalp hastalığının Türkiye için önemli sayılacak bir sağlık sorunu olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

Prof. Dr. Ertuğ, yaptığı açıklamada, romatizmal kalp rahatsızlığının eklemler ve kalbi etkilediğini bildirdi. Rahatsızlığın temelde streptokok mikrobunun yol açtığı boğaz iltihabı sonucu ortaya çıktığını anlatan Ertuğ, boğaz iltihabı olup tedavi edilmeyen hastaların yüzde 3'lük bölümünde eklem ya da kalp romatizması görülebildiğini vurguladı.

Hastalığın eklemle ilgili belirtilerinin hiçbir tedavi yapılmasa bile kendi kendine iyileşen türde olduğunu ifade eden Halil Ertuğ, ''Ama kalp tutulumu daha ağır ve önemli. Bu durumda yaşam boyu kişi bunun sonuçlarına katlanmak durumunda kalıyor. Aynı zamanda hastanın yaşamını da tehdit edebiliyor'' dedi.

Prof. Dr. Ertuğ, romatizmanın önemli bir bölümünü romatizmal kalp hastalıklarının oluşturduğunu, sonradan oluşan bir hastalık olması nedeniyle de hastalığın önlenmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti. Ertuğ, şöyle konuştu:

''Bir hastalığı önleyebilmek için hastalığın nedenini bilmeniz lazım. Neden olarak anjinin buna yol açtığını bildiğimiz için çocukların anjin olmasını önleyebilirsek hastalığı da önlemiş oluruz. Tabi ideali bu tip mikrobik hastalıkların önlenmesinde aşı ancak maalesef bu hastalık için aşı geliştirilme çalışmaları olsa da henüz yakın gelecekte umut var diyemeyiz. Çünkü bu mikrobun çok fazla türü var. Ama genel olarak antibiyotiklerle anjini zamanında tedavi ettiğiniz takdirde hastalığı önlememiz mümkün.''

Prof. Dr. Halil Ertuğ, kalp romatizmasında hastalığın tekrarlama özelliğinin de yüksek oluşuna dikkati çekti. Ertuğ, kalp romatizmasının yeniden görülmesini önlemek için hastaya üç haftada bir depo penisilin preparatları verilmesinin gereğine işaret etti. Yapılan bu iğnenin hastalığın tekrarını önlemek açısından büyük önemi olduğunu vurgulayan Ertuğ, şöyle konuştu:

''Bir kez romatizma olmuş ve kalbi etkilenmiş bir çocukta ömür boyu üç haftada bir depo penisilin vererek, koruyucu antibiyotik yaparak, hastalığın tekrarını önlemeniz lazım. Bir kez kalp romatizması geçiren bir çocukta kalbin tutulmasının etkisi hafif derecede olabiliyor. Ama tekrarladıkça kalp etkilenmesi daha da ağırlaşıyor. Onun için tekrarı önlemeyi önemsiyoruz. Ne yazık ki işlem de ağrılı bir enjeksiyon. Çocuklar yaptırmak istemiyorlar. Bunu çocuklara çok iyi anlatmak gerekiyor. Hastalığın tekrarlaması demek, daha ağır kalp problemlerine yakalanma olasılığını gündeme getiriyor.''

''HALA ÖNEMLİ BİR SORUN''

Prof. Dr. Halil Ertuğ, üniversitelerin bulunduğu kentlerde yapılan araştırmalarda, Türkiye'nin romatizmal kalp hastalıklarının fazla görüldüğü gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığına işaret etti. Dünyada gelişmiş ülkelerde romatizmal kalp hastalığı görülme sıklığının binde 1'in altında olduğunu vurgulayan Ertuğ, ''Ama gelişmekte olan ülkelerde bu rakam binde 2 ile 20 arasında değişiyor. Ne yazık ki bizdeki rakamlar da kabaca gelişmekte olan ülkeler paralelinde seyrediyor. Yani henüz romatizmal kalp hastalığının Türkiye için önemli sayılacak bir sağlık sorunu olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu. Ertuğ, zamanında tanımlanabildiği takdirde doğuştan kalp hastalıklarının büyük çoğunluğunun ameliyatla tedavi edildiğini, bununla ilgili cerrahi yöntemlerin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde de uygulandığını sözlerine ekledi.