kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kaya Peker’in üzerindeki tişörtte kendisinin ve eşinin isimlerinin baş harfleri yer alıyor.

Türkiye'ye yerleşme hayalleri kuruyorum

BARIŞ ERDOĞAN
Milli basketbolcu Kaya Peker'in voleybolcu eşi Vesna Jelic, gerçek bir Türkiye aşığı: Kaya'nın İspanya'da iki yıl daha sözleşmesi var. Sonra bu cennet ülkede hayatımın sonuna dek yaşamak istiyorum..
Başlarken...
Sınırların kalktığı dünyada farklı dinlerden, dillerden ve kültürlerden gelen insanlar, her geçen gün daha fazla bir araya geliyor; evlenip çocuk sahibi oluyor. Yılda ortalama 16 bin Türk vatandaşı, yabancı ülkelerden gelen insanlarla dünyaevine giriyor. Bu evliliklerin dörtte üçünü erkekler yapıyor. Diğer bir deyişle; her yıl yaklaşık 12 bin yabancı gelinimiz oluyor. Yabancı gelinler ülkelerinden getirdikleri kültür, dil ve din ile Türkiye'nin renk mozaiğine canlılık getiriyor. Ufku çok daha açık, dili ve teni farklı, yepyeni, 'dünyalı' bir Türk neslinin yetişmesine vesile oluyor. Bu yazı dizimizde; Türk basınında Sarah-Musa aşkı ya da Nataşa haberlerinin ötesine geçmeyen yabancı gelin hikayelerini farklı bir boyutuyla inceledik. Yabancı gelinlerimizin günlük hayattan bürokrasiye, ailelerinden siyasete kadar yaşadıkları sorunları, mutlulukları, hoş ya da acı anıları onların ağzından kaleme aldık.

Hırvat voleybolcu Vesna Jelic, İspanya'nın TAU Ceramica Vitoria takımında top koşturan 2.07'lik milli basketbolcu Kaya Peker'in eşi. Kaya gibi İspanya'da oynayan 1.83'lük Vesna, tam bir Türkiye ve Türk mutfağı hayranı... Kaya'ya ilk görüşte gönlünü kaptıran Vesna, son günlerde Çekmeköy'de aldıkları yeni evlerinin dekorasyonuyla ilgileniyor. Bir an önce Türkiye'ye tekrar yerleşmenin hayalini kuran Vesna, "Türkiye'deki tek sorunum trafik. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye mükemmel bir ülke olacak" diyor.

KAYA'YA İLK GÖRÜŞTE AŞIK OLDUM

* Hırvatistan'da bir maç sırasında tesadüf eseri Kaya'yı gördüm. İlk görüşte ona aşık oldum. Türk oyuncu olmasının dışında hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Ama sahadaki hareketleri ve tavrıyla beni büyülemişti. Bir arkadaşım, oyunu video kameraya çekmişti. Onu tekrar tekrar izledim.

*
Sonra bir başka arkadaşım vasıtasıyla telefon numarasını buldum. Oyunda gösterdiği iyi performans nedeniyle onu kutladım. Ardından karşılıklı mesajlaşmalar başladı. Kısacası bu birliktelik, benim girişimimle oldu...

* 2003 yılında İstanbul'a geldim. Kaya'ya burada hiç kimseyi tanımadığımı söyleyip, bana yardımcı olup olamayacağını sordum. Böylece gerçek anlamda ilk kez çıkmış olduk. Bana İstanbul'un en güzel yerlerini gösterdi. En iyi restoranlara, kulüplere gittik. Beni harikulade bir kentle tanıştırdı. Adeta büyülenmiştim!

HENÜZ BİR YILLIK EVLİYİZ


* Bu arada onun ne kadar mükemmel, iyi bir insan olduğu keşfettim. İlk yıl Eczacıbaşı'nda koç olarak çalışan babam ve ailemle birlikte yaşadım. Şişli Spor'da, spor hayatıma devam ettim. Sonra Kaya ile Florya'da uzun süre bir arada yaşadık. Ardından 1 Temmuz 2006'da Esma Sultan Yalısı'nda evlendik.

* Düğünümüze Hırvatistan'dan ailem dahil toplam 70 kişi geldi. Bazıları Türkiye'yi o kadar çok sevdi ki; bir hafta İstanbul'da kaldı. İspanya'da Kaya'nın iki yıl daha sözleşmesi var. Anlaşma bittikten sonra bu cennet ülkede hayatımın sonuna kadar Kaya ile beraber yaşamak istiyorum.

TEK SORUNUM TRAFİK


* Türkiye'de Şişli Spor ve Emlakbank'ta voleybol oynadım. Türkiye'yi çok seviyorum. İlk yılımda Türkçe dışında hiçbir problemim olmadı. Şimdi konuşulan her şeyi rahatlıkla anlayabiliyorum. Bu ülkede yabancılara herkes çok yardımcı oluyor.

* Hırvatistan'da farklı bir din ve kültür olsa da; buraya alışma konusunda hiçbir sıkıntım olmadı. En büyük problemim ise trafik! İnsanların trafikte birbirine saygısı yok, kurallara uymuyorlar. Bu sorun halledildiğinde Türkiye mükemmel bir ülke olacak.

EN SEVDİĞİM TÜRK YEMEĞİ MANTI


* Türkiye ile doğup büyüdüğüm Hırvatistan arasında günlük hayatta en büyük fark, fanatik taraftarlar. Hiçbir yerde Türkiye'deki kadar insanların sporla yatıp kalktığı bir ülke görmedim.

* Hırvatistan'da da insanlar maça gider, izler, eğlenir, sonra da evine döner. Tribünlerde bu kadar taşkınlık olmaz. İnsanlar sabahlara kadar izledikleri karşılaşmayı tartışmaz.

*
Burada Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'dan başka sanki tartışılacak konu yok! Buna karşılık Türkiye'deki insanlar son derece canayakın. Bir şekilde sizin dilinizi bilmeseler bile yardımcı olmak, sizinle konuşabilmek, sohbet etmek istiyorlar.

* Yemek yemesini seviyorum ama yapmasını pek bilmiyorum. Antrenmanlardan yemek yapmayı öğrenmeye vaktim olmadı. Şimdi kayınvalidemden bazı Türk yemeklerini öğreniyorum. Kaya ise iyi bir İtalyan mutfağı uzmanıdır. Çok güzel İtalyan yemekleri yapar. Benim Türkiye'deki favori yemeğim ise mantıdır. İspanya'dayken en çok mantı yemeyi özlüyorum...
Haberin fotoğrafları