İLİŞKİLİ HABERLER
Aç kaldılar, bunaldılar, süt kesildi
Aç kaldılar, bunaldılar, süt kesildi
Kuraklık nedeniyle yem miktarı azalınca çiftçi hayvanları zorunlu diyete soktu. Sıcak havadan olumsuz etkilenen hayvanlar yemi de bulamayınca süt verimi yüzde 20 düştü. Sütün litresi de yüzde 15 artışla 55 yeni kuruşa fırladı..
Kuraklık, hayvancılıkta süt ve et verimini de düşürünce, süt ve sütlü ürünlerde yüzde 15'e varan fiyat artışları yaşanmaya başladı. Aşırı sıcaklar, son 8 ayda yem bitkileri üretimini olumsuz etkiledi. Buna bir de hayvanların sıcağa bağlı olarak süt veriminin düşmesi eklenince temmuz ayında verim düşüşü yüzde 20'ye ulaştı. Sütün litresi de 48 yeni kuruştan yüzde 15 artışla 55 yeni kuruşa çıktı. Türkiye Süt ve Et Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Köylü yem fiyatları artınca daha az yem vermeye başladı. Sıcak hava yüzünden de süt verimi düştü. Bu iki nedene bağlı olarak süt bulmak zorlaştı. Sütte fiyat vermekle de mal bulunamıyor. Fiyat artışı burada duracak gibi de görünmüyor" dedi. Türk köylüsünün, büyük ölçeklerle iş yapmamasına bağlı olarak her türlü verimsizlikten daha çok etkilendiğini vurgulayan SETBİR Başkanı Bahçıvan, şunları söyledi: "Bu nedenle de yem fabrikalarına mahkum oluyor ve sanayi yemiyle hayvanı besliyor. Bu girdiler direkt çiftçinin üzerine biniyor. Dünyada da bu sıkıntı var, ama onlar daha büyük ölçeklerde iş yaptığı için maliyet artışları bizdeki kadar yüksek olmuyor. Türkiye'de dahilde işleme kapsamında kullanılan 30-40 bin ton süttozu var. Bisküvi ve çikolatanın en önemli hammaddesi bu. Süttozu fiyatları dolar bazında yüzde 100 artınca dışarıdan süttozu getiremeyen üreticiler iç piyasaya yöneldi. Süt tüketiminde de bir artış var. Bütün bunlara bağlı olarak yüzde 5-10 talep artışı yaşandı. Haziranda süt alım sözleşmesi yapanlar hangi fiyatı verdiğini bile bilmeden süt kaçmasın diye gözü kapalı alım yaptı."
YEM FAKTÖRÜ ÖNEMLİ
Erdal Bahçıvan önümüzdeki iki-üç ayın sektör açısından çok kritik olduğunu, çiftçinin yem fiyatlarının yüksekliğinden dolayı yemi iyice kısmasının sektörü zayıflatacağını belirterek, "Üretici, hayvana yem yedirmeme noktasına gelirse verim düşüşü devam eder. Bu işe kısa vadeli bakmamak lazım" diye konuştu. Bahçıvan, "Biz kendi ürünlerimizin lisde fiyatlarına yüzde 5-10 arasında zam yaptık. Tüm büyük rakipler de böyle yaptı" dedi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Aç kaldılar, bunaldılar, süt kesildi
Yayın tarihi: 13 Temmuz 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/13//haber,2424A41B44F045E19FCAD54F322776C8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.