Evde yaşlı bakımı bir iş dalı haline geliyor
Ortalama yaşam süresi uzadıkça, yaşlılara evde bakım da gittikçe gelişen ve kriterleri yükselen bir meslek dalı haline geliyor. Beslenme ve diyet konularında uzmanlaşmak da gençlere yeni kapılar açabilir..
Elektronik, elektrik ve bilgisayar gibi mühendislik dalları popülerliğini korur ve işalanı yaratmaya devam edereken, hizmet sektöründe yer alanlar ve bu konuda ilginç fikirler üretenlerin yüzü de gelecekte hayli güleceğe benziyor... Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç bu sektörde gençlerin önünün çok açık olduğunu söylerken, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu da tüm dünyada disiplinlerarası çalışmaların giderek önem kazandığını, gençlerin özellikle yüksek lisanslarını bu alanlarda yapmaları gerektiğini vurguluyor.
MÜHENDİSLİK ŞART DEĞİL
Prof. Kadri Yamaç, gelecekte prim getirecek mesleklerden birinin yaşam süresinin uzaması ile ortaya çıkan "yaşlılara evde bakım" projesi olduğunu söylüyor. Gazi Üniversitesi'nin önümüzdeki dönemlerde Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Yüksek Okulu bünyesinde ön lisans ya da lisans eğitimi veren bu konu ile ilgili bir program açmayı planladıklarını anlatan Yamaç şöyle konuşuyor: "Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de insan ömrü uzuyor. Ve aynı şekilde Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı ve zengin nüfus zamanla artacak. Bu insanların hastanelerde bakımları yerine evlerinde sağlık personeli, hemşire, doktoru ile bakımı gündeme gelecek. Girişimci zihniyete sahip gençler bu alanlarda çalışabilirler. Bu alanda büyük bir boşluk var." Prof. Yamaç, bir başka gelişen sektörün de bilişim olduğunu vurgulayarak şunları belirtiyor: "Herkesin bilgisayar, elektrik, elektronik mühendisi olmasına gerek yok. Web sayfası tasarımı, sanal mağazacılık konularında çalışmak da mümkün. Ön lisans düzeyinde bilgisayar programcılığı gibi alanlarda bunları öğrenebilirsiniz. Evet mühendislik prestijli belki ama girişimciliğinizi kullanabileceğiniz ön lisans programlarına da kayıt olunmalı. Yazılımcı, bilgisayar ve elektrik mühendisini buluyorsunuz ama bunların koordinasyonunu sağlayacak sistem operatörü de olmak zorunda."
BESLENME UZMANLARI...
Prof. Dr. Kadri Yamaç'a göre bu yüzyılda en belirleyici alanlardan ikisi kadın erkek eşitsizliği ve kadın sorunları ile ilgili çalışmalar olacak. Yamaç biyoteknoloji, biyomedikal, biyokimya, kimya biyolojisi mühendisliği, biyomühendislik gibi karma bilim alanlarının da önem kazanacağına değiniyor. Yamaç, son yıllardwa toplumda beslenme ve diyet ile ilgili bir duyarlılık oluştuğunu da vurgulayarak, bu alanlarda da eğitim görülebileceğini belirtiyor.
Yayın tarihi: 10 Temmuz 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/10//haber,E6B45A28BC5049EDBCCDB3228EF395C5.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.