kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan 200 yıllık geçmişe sahip yel değirmenleri Kaymakamlığın girişimi ile aslına uygun biçimde restore ediliyor.

Datça'da yel değirmenleri turizme kazandırılıyor

15.06.2007
Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan 200 yıllık geçmişe sahip yel değirmenleri Kaymakamlığın girişimi ile aslına uygun biçimde restore ediliyor...
Datça'da 1800'lü yılların başında yapılan ve 1970'li yıllara kadar tahıl öğütmede kullanılan yel değirmenleri artık, teknolojiye yenik düşmüş ve çürümeye terk edilmiş durumda. Turistlerin yakın ilgisini çeken yel değirmenlerinden özel idareye ait olanı, Datça Kaymakamlığınca restore edildi ve aslına uygun hale getirildi.

Restore edilen yel değirmenini kiralama yöntemi ile çalıştırmayı düşündüklerini söyleyen Datça Kaymakamı Mustafa Kaya, ''Yel değirmenleri, kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması adına Datça'nın önemli sembollerinden birisi. İlçemizde 19 tane bu tarzda yel değirmeni var. Bu değirmenler harap vaziyetteydi. Biz bunlardan birini aslına uygun restore ettik. Çevre düzenlemesi yaparak turizme kazandırmak istedik. Restore edilmeyi bekleyen diğer 18 yel değirmeni de sırayla restore edilecek. Bu konuda çalışmalar sürüyor'' dedi. Burada yapılan çalışmanın Muğla ve Türkiye turizmine katkı adına yapılan bir çalışma olduğuna işaret eden Kaya, ''Yel değirmenleri çalışma sistemi Datça'nın deneyimli ve bilgili ustaları tarafından yeniden yapıldı. Turizm sezonu ile birlikte burayı açmayı hedefliyoruz. Kiralama konusunda talepler var. Kiralayarak çalıştırmak istiyoruz. Bu sistem unu öğütecek aşamada hazır bekliyor. Yel değirmenini onarırken, her şeyin aslına uygun olması için özen gösterdik.'' diye konuştu.

DATÇA YEL DEĞİRMENLERİ

Üç kattan oluşan yel değirmenlerinin en üst katı, öğütme ve çatıdaki sistem rüzgarın esiş yönüne göre vaziyet alabiliyor. Orta kat depolama bölümü ve en alt kat ise ağırlama, depo ve işin teslim alanı olarak kullanılıyor.

SIRA KİLİSELERDE

Datça Kaymakamı Mustafa Kaya, Datça'da çok sayıda tarihi eser ulunduğunu, bunların da aslına uygun biçimde revizyondan geçirilerek urizme kazandırılacağını söyledi. Kaya, ''Bu çalışmalar ile Datça'da geleneksel ve tarihi değerleri ortaya çıkarıyoruz. Datça'daki kiliseler, bölgenin koşularını sergileyen sarnıçlar, eski evler var. Bunlar bir sıra halinde ve aslına uygun biçimde, orijinalliği korunarak turizme kazandırılacak. Böylece hem kültürel değerlerimiz korunacak, hem de yeni kuşaklara taşınacak. Bu da Datça'da heyecan yaratıyor.'' diye konuştu.