Anadolu'da ilk bulunan zeytin işliğine, 1800'lu yıllarda Osmanlı İmparatorluğu doneminde Fransızlara yaptırılan dünyanın 2. büyük tahaffuzhanesine, Turkiye'nin ilk köy tiyatrosuna sahip olan ve 5 bin yıllık gecmişe sahip İzmir'in Urla ilcesi, turizmde atağa kalkmaya hazırlanıyor.
Urla'da turizm atağı
Anadolu'da ilk bulunan zeytin işliğine, 1800'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde Fransızlara yaptırılan dünyanın 2. büyük tahaffuzhanesine, Türkiye'nin ilk köy tiyatrosuna sahip olan ve 5 bin yıllık geçmişe sahip İzmir'in Urla ilçesi, turizmde atağa kalkmaya hazırlanıyor...
Urla Kaymakamı Şahin Bayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Klozemenai döneminde önemli bir ticaret, üretim merkezi olan Urla'nın 5 bine yıllık geçmişinin olduğunu anlattı. Klozemenai dönemine ait olduğu tespit edilen ve M.Ö. 6. yüzyıla dayanan Anadolu'da ilk bulunan zeytin işliğinin bir zeytinyağı firması tarafından ayağa kaldırıldığını ve buranın turizme açıldığını belirten Bayhan, bu zeytin işliğinin Anadolu'da bilinen ilk zeytin işliği olma özelliği taşıdığını belirtti.
HASTA OLAN GİREMİYORDU
Karantina Adası'nda Osmanlılar tarafından 1800'lü yıllarda Fransızlara yaptırılan dünyanın 2. büyük tahaffuzhanesinin (sağlık tesisi) bulunduğu bilgisini veren Bayhan, Osmanlı topraklarına girecek yabancıların burada sağlık kontrolünden geçirildiğini, hasta olanın girişine izin verilmediğini ve burada tedavi edildiğini kaydetti.
Bayhan, ''O dönemde sağlıklı insanlar ülkeye kabul ediliyor, sağlıklı olmayanlar da tedavi ediliyor, kıyafetleri yıkanıyor, arındırılıyordu. Şu anda tamiratta olan tahaffuzhaneyi turizme açmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu. Urla'nın doğal güzelliğiyle İzmir'in eşi bulunmaz ilçelerinden biri
olduğunu dile getiren Bayhan, ilçenin 150 kilometrelik bir kıyısının bulunduğunu, birçok tarihi eser tarihi eserlere sahip olduklarını anlattı.
TURİZM ATAĞI
Urla turizmini canlandırmak için büyük atak yaptıklarını ifade eden Bayhan, şöyle konuştu: ''Urla otantik bir yer. Lezzet bakımından Anadolu'nun en müstesna yemeklerinin bulunduğu, yapıldığı bölge. Özellikle zeytinyağlı yemekleriyle, balığıyla gözleri kamaştırmakta.
Turizmi canlandırmak için 2 adayı turizme açacağız, kaymakamlık olarak seferberlik başlattık. İlçemizi tanıtıcı broşürler yoktu, bununla ilgili 3 broşür bastırdık. Önümüzdeki günlerde 2 tane daha hazırlıyoruz. Bunlardan biri otantik Urla yemekleri, bir diğeri de tahaffuzhaneyle ilgili olacak. Urla'yı ilgi alanı kabul edecek insanlara bunları dağıtacağız. Urla'nın kültürü, turizmi her geçen gün değişmekte.''
Yayın tarihi: 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/04//haber,9861432C5F2F4B9B81E0B58311037E18.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.