Rakamlar çarpıcı!
OECD verilerine göre ilköğretim çağındaki 10 çocuğumuzdan biri okula gitmiyor. Ortaöğretim çağındaki 2 çocuğumuzdan biri okula gitmiyor. Yetişkin 5 kadından biri okumaz yazmaz. Eğitimde fırsat eşitliği söz konusu bile değil.
Her şeyin başı eğitim demeyi biliyoruz oysa! Peki 60'ıncı hükümeti kurmaya aday olan partiler eğitim konusunu seçim bildirgelerine koydu mu? Ya da meydanlara çıktıklarında eğitim konusunda köklü reform yapacaklarını anlatmaya başladılar mı?
Daha da önemlisi hangi parti şu anda eğitim konusunda atacakları önemli adımların kendilerine oy olarak geri döneceğinin farkında?
Eğitim konusunun uzmanlarıyla konuşunca öğreniyorum ki, ne yazık ki partilerin eğitim konusunda elle tutulur hiçbir programı yok. Ama vakit geç değil.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi bünyesinde hayata geçen
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) bu konuda önemli bir adım atıyor ve 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak olan genel seçimlere katılacak tüm siyasi partileri ve bağımsız adayları programlarında eğitime öncelik vermeye çağırıyor.
Önceki akşam
Sabancı Üniversitesi Rektörü ve ERG Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Tosun Terzioğlu, ERG Girişimi Direktörü Üstün Ergüder ile ERG'nin diğer yönetici ve yürütme kurulu üyeleri ile bir araya geldik. Yani,
Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü Eş Başkanı da olan Prof. İpek Gürkaynak, KEİ Örgütü Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Murat Sungar, AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, ERG Koordinatörü Neyyir Berktay ve Yardımcısı Batuhan Aydagül de bizimleydi.
Herkesin kaliteli eğitime ulaşması için bütün partileri uyandırmaya ve 'demokratik ve ekonomik kalkınma için hızla kapanan fırsat penceresinin yakalanmasını sağlamaya' uğraşan ekipin sözcüsü Üstün Ergüder'di
. "Derdimiz seçimlere giderken eğitim meselesini Türkiye'nin gündemine sokmak" diyor ve ekliyordu: "Partilerin avaz avaz bağırmasını, haykırmasını istiyoruz. Bir Türk'ün dünyaya bedel olması için eğitim sorununun çözülmesi lazım. Eşitsizlik ortadan kaldırılmalı." ERG yöneticilerinin ortaya koyduğu rakamlar çarpıcısı. Yapılan bir araştırmada OECD ülkeleri içinde eğitime en çok 'özel' harcama yapan ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıkmış. Yani kamu harcamaları OECD'nin en düşüğü. Öte yandan insanlar eğitim için para harcıyor. Hemen aklınıza dersaneler geldi biliyorum. İşte sorun da zaten bu. Kamudan kaliteli eğitimi alamayanlar, çareyi dershanelerle çözmeye çalışıyor. Rektör Terzioğlu da bu noktada partilerin ilgisini çekebilecek bir noktaya dikkat çekiyor. Bu kadar çok özel harcama yapan insanların, 'eğitime' öncelik verilmesi halinde partiler için oy potansiyeli anlamına geldiğini fark eden yok galiba!
Bugünkü Tüm Yazıları
Partilerin avaz avaz bağırmasını istiyoruz!
Yayın tarihi: 4 Temmuz 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/04//haber,36752C3ACCF04BEB8838FC1CBDC4F387.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.