kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fransa’nın AB Bakanı Jean-Pierre Jouyet (sağda), "Türkiye’nin AB’ye girme yeteneği olmadığını"; Avrupa’nın hazmetme kapasitesinin Âkil Adamlar grubunca Türkiye’nin dışında tartışılması gerektiğini söyledi.

Sarkozy 'başlığımızı' yedi

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
Fransa Cumhurbaşkanı 'Tam üyeliğin yolunu açar' diyerek itiraz ettiği ekonomik ve parasal politikalar başlığını bloke etti. Rumlar ikna oldu, AB ile 2 müzakere başlıyor..
Üyelik müzakerelerinde Fransa'nın müdahalesiyle frene basıldı. Dün üye ülkelerin büyükelçileri nezdinde toplanan Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) 'İstatistik ve Mali Kontrol' başlıklı müzakere bölümlerinin açılmasına karar verdi. Ancak Fransa'nın "tam üyelik ile ilgili" şeklindeki itirazlarıyla daha önce açılması beklenen "Ekonomik ve Parasal Politikalar" başlığında dondruma sürecine gidildi. İki yeni başlık ise bugün Hükümetlerarası Konferans'ta resmen açılacak.

RUM ENGELİ AŞILDI
'Mali Kontrol' başlığının açılmasına itirazlarda bulunan Rum kesimi temsilcileri son anda ikna edildi. Türkiye için tam üyelikten başka bir formül üzerinde çalıştığı söylenen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin 3'üncü başlığı bloke etmesini AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in Sözcüsü Krisztina Nagy "Başlıkların açılması için tüm AB üyesi ülkelerin onayı gerekli. 'Ekonomik ve Parasal Politika' başlığı ile ilgili AB için görüş birliği sağlanabilmesi için zamana ihtiyaç var" dedi.