Oyun bağımlılığı İstanbul'daki Balıklı Rum Hastanesi'nde tedavi ediliyor. Bağımlılık Bölümü Şefi Dr. Yasin Genç, oyun bağımlılığının özellikle 15-25 yaş arası gençlerde tehlikeli olduğunu söylüyor. Gençler bu yaşlarda akademik ve mesleki açıdan iyi yerlere ulaşma kapasitesine sahipken, yapamıyor.
* Oyun bağımlısı kime denir? Haftada 40-80 saat arasında bilgisayar ya da konsol başında oyun oynayan kişi bağımlı kategorisine girer. Ama duruma göre de değişebilir. Çok önemli bir sınavı olmasına rağmen, kendini oyunu açmaktan alıkoyamayan kişi iki saat bile oynasa bağımlı olduğu anlamına gelir.
* Bağımlılığın belirtileri nelerdir? Kişi giderek artan sürelerde oyunla vaktini geçiriyor, günlük işlerini, iş, okul, ev hayatını oyun için aksatıyorsa kuşkulanmak gerek. Oynayamadığında mutsuz hissediyor ve yoksunluk duyuyorsa bu da ciddi bir sorun.
* Peki size bugüne kadar kaç kişi bu tip şikâyetlerle geldi ve yaş aralıkları neydi? Bizim kliniğimize son bir yıl içinde iki yüze yakın vaka internet ve oyun bağımlılığı şikâyetleri ile geldi veya aileleri tarafından getirildi. Bu konuda, 12-65 gibi geniş bir aralıkta farklı yaşlarda gördüğümüz vakalar oldu. Dünyadaki örneklerine bakınca da hemen her yaşta görülebilir. Çocuk ve ergenlerde oyunda görülen bu bağımlılık türü, yetişkinlerde kimi zaman kumar, kimi zaman sanal seks, kadınlarda da yoğunlukla alışveriş bağımlılığı olarak öne çıkıyor.
* Sonuçları açısından hangi yaşlarda daha etkili oluyor? Hayatta belli noktalara ulaştıktan sonra yıkım daha az gerçekleşebilir. Fakat ergenlik ve sonrasında, karakterin ve kimliğin geliştiği dönemlerde, özellikle 15-25 yaş arasında tehlikeli. Genç kişi, gelmesi noktalara gelemiyor, akademik ve mesleki açıdan iyi yerlere ulaşma kapasitesine sahipken, yapamıyor.
* Oyun bağımlılığının sonuçları nelerdir? Oyun bağımlılığı sadece oyun oynarken anlık zararlar vermez. Uzun vadede hem fizyolojik hem de psikolojik bazı sorunlara neden olabilir. Henüz literatüre yeni giren bir tür olduğu için, ileride daha farklı sorunlar yaşanacaktır ama bunu da zamanla göreceğiz. Yaklaşık beş ile on yıl arasında göz kapaklarını kontrol etmekte zorlananlar, kas ve eklem ağrıları ile işlev bozuklukları çekenler, omurga ve kilo sorunları yaşayanlar hatta epilepsiye varan şikâyetler görülebilir.
Yayın tarihi: 25 Haziran 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/25//haber,10B1449EA71B4BC6ADAC38B8DC2CFF1E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.