kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Atatürk'ün mektubu artırmada

Perihan KORKMAZ / LONDRA
Atatürk'ün İsviçreli antropolog Eugene Pittard'a gönderdiği mektup açık artırmaya çıkarıldı. Mektupta Atatürk'e ait çizim de var..
Christie's müzayede şirketinin 3 Temmuz Salı günü Londra'da gerçekleştireceği müzayedede Atatürk'ün İsviçreli antropolog Eugene Pittard'a 1927'de kurşun kalemle Latin harflerle gösterdiği "Yeni Türk Lirası" illüstrasyonu açık artırmaya çıkarılacak. Christie's müzayede kataloğunda "ATATÜRK, Mustafa Kemal (1881-1938)" adı verilen lot, açık artırmaya bin ile bin 500 sterlin arasındaki rezerve ile çıkarılacak. Yani bin sterlin altına satılamaz ancak en çok bin 500 olarak beklenen ilginin daha fazla olması durumunda daha yüksek fiyata satılabilir. Müzayede kataloğunda yeni Türk alfabesinin doğuşu ve Türk dili hakkında da geniş bilgi veriliyor. Osmanlı'nın son yıllarında nüfusunun yüzde 80'inin okur yazar olmadığı kaydedilen açıklamalar kısmında Türk Harf Devrimi'nden övgüyle bahsediliyor.

HARF DEVRİMİNE HAYRANDI
Türkiye üzerine birçok çalışması bulunan antropolog EugPittard, 1927 yılında eşiyle Ankara'da bulunduğu sırada Atatürk'ün misafiri oldu. Atatürk'ün alfabe reformundan çok etkilenen Pittard, 'Le visage nouveau de la Turquie (1931)' adlı eserinde Harf Devrimi'ni tarihin en büyük sosyal devrimlerinden biri olarak niteledi.