Bu Yazın Kabusu Kene Hastalığı Kırım Kongo!
Yaz geldi yine kene korkusu başladı! Daha çok yaz aylarında piknik ve ormanlık alanlarda kene ısırmalarıyla bulaşan Kırım Kongo hastalığından bireysel önlemlerle korunmak mümkün..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu Yazın Kabusu Kene Hastalığı Kırım Kongo!
Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko; özellikle yaz aylarında artan kene ısırmalarıyla bulaşan Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi:
* Kene hastalığı da denilen Kırım Kongo kanamalı ateşinden korunmak için ne yapmalı? Aşısı var mı?
Riskli bölgelerde yaşayan, çalışan ve o bölgeye seyahat eden kişiler kene ısırmalarının oluşmaması için kişisel korunma önlemleri almalı. Deri açıkta kalmamalı; bu nedenle kolları ve bacakları kapatacak giysiler tercih edilmeli. Koruyucu bir ilaç ve aşı ise ne yazık ki yok.
* Kene ısırığı oluşması halinde ne yapmak gerekir?
Kene vücuttan bir sağlık çalışanı tarafından çıkarılmalı; bir cımbız yardımı ile vida gibi çevirilerek çıkarılır. Çıkarılan kene incelenmek üzere ilgili merkeze gönderilir. Hastaya başlangıç olarak kan sayımı ve karaciğer tesleri yapılır; bir belirti oluşması durumunda hastaneye başvurması önerilir ve bu testler tekrarlanır. Bu testlerde bozulma varsa virüs tanısı için gerekli merkezlere hastadan kan gönderilir. Hemen paniğe kapılmayın; çünkü ölümcül tehlike yaratan sadece bir tür kenedir.
* Kırım Kongo kanamalı ateşi nasıl bir hastalık?
Etkeni keneler tarafından taşınan 'nairovirus' adlı bir virüstür. Ölüm oranı yüzde 3 ila 30 arasında değişir. Kene ısırmasıyla, insandan insana salgı yoluyla bulaşabilir. Kanama, kas ağrıları ve ateş gibi belirtilerle seyreder. Türkiye'de 2002-2005 yıllarında Sağlık Bakanlığı'na 500 vaka bildirilmiş ve bunların 26'sı kaybedilmiştir.
KIRSALDAKİLER DİKKAT ETMELİ!
* Kimler daha çok risk altında?
Çiftçiler, veterinerler, kırsal ve ormanlık alanda bulunan kişiler ve sağlık çalışanları... Etlerden bulaşmaz. Gebe kadından bebeğe geçiş de görülmüştür.
* Hastalık nasıl seyrediyor?
Hastalık sadece insanlarda görülür. Kene ısırmasından sonra hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresi 3-7 gündür. İlk 7 güne kadar kas ağrıları, ateş, bulantı, kusma ve ishal oluşabilir. Baş ağrısı, sersemlik ve n1 dereceye kadar varabilen ateş olur. Yedinci günden sonra kanamalar başlar. Hastalık 10-20 gün sürer. Ölüm oranı yüzde 3-30 arasında değişmekle beraber erken tanı konan hastalara erken destek tedavisi verildiğinden yaşama şansları daha yüksektir.
* Nasıl tedavi ediliyor?
Her hastaya tedavi gerekmeyebilir. Hastalık ciddi seyrediyorsa Ribavirin verilir, solunum desteği yapılır ve kan ihtiyacı karşılanır. Hastalık, geçtikten sonra tekrarlamaz. Bu nedenle takibe gerek yoktur.
İLİŞKİLİ HABERLER
Bu Yazın Kabusu Kene Hastalığı Kırım Kongo!
Yayın tarihi: 24 Haziran 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/24/gny/haber,D865B11F16014F689DA7A26EE749C1AC.html
Tüm hakları saklıdır.