Markanın diyar diyar gezilerek hazırlanan koleksiyonunda Anadolu’nun mistik dokusunu yansıtan halıların yanı sıra bugüne kadar pek çok endüstriyel üretici firmayla çalışmış ünlü tasarımcı Pascal Mourgue imzasını taşıyan tasarımlar da bulunuyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kabile ve göçebelerin kilim ve halıları artık evlere seriliyor
Kabile ve göçebelerin kilim ve halıları artık evlere seriliyor
Anadolu ve Ortadoğu coğrafyasındaki farklı kültürlerin halı dokuma tekniklerinden beslenen Koleksiyon Mobilya'nın yeni sezona özel halı ve kilim koleksiyonunda, Uşak yöresinin yanı sıra Berberi ve Farsi göçebelerine has dokumalar da yer alıyor..
Koleksiyon Mobilya 'eve dair her şey' yaklaşımıyla bu sezon ilk defa özel bir halı koleksiyonunu görücüye çıkardı. Halı ve kilimde Anadolu'nun binlerce yıllık dokuma tekniklerini kendi tasarım çizgisiyle buluşturan markanın yeni seçkisi, Akdeniz ve Ortadoğu coğrafyasının farklı kültürlerinden izler barındırıyor. Seçkinin en özel parçalarını Koleksiyon'un kurucusu Faruk Malhan'ın tasarladığı Uşak halıları oluşturuyor. Bu yöreye ait dokuma geleneklerini yeni bir anlayışla yorumlayan Malhan'ın tasarladığı kilimler, yöredeki halıcılığı canlandırmak amacıyla Karakeçeli ve Harmandalı Yörükleri'nin yaşadığı köylerde ve sadece ev tezgahlarında dokunuyor. Tasarımdaki yerellik anlayışını evrensel boyuta taşımayı hedefleyen markanın serisinde bu anlamda en dikkat çeken ürünler Fas ve Berberi kaynaklı dokumalar...
DOĞAL RENKLER
Günümüzde de asırlık üretim geleneklerini devam ettiren Berberi kabilelerinin geometrik desenler ve renklerle bezeli halıları, bu coğrafyada yaşayan farklı kabilelere özgü özellikler barındırıyor. Ayrıca bu özellikleri kabile yaşamındaki seramik, mimari dekorasyon ve dövme gibi diğer sanat formlarında da görmek mümkün. Markanın koleksiyonunda İran'ın ünlü Jajim kilimlerinin yanı sıra Sumak ve Bahtiyari halıları da yer alıyor. Öğrendiğimize göre; İran'ın kuzeybatısından güneyine uzanan Zagros Dağları'nda yaşayan Farsi göçebeleri tarafından yüzyıllardan beri elde dokunan ve Jajim olarak adlandırılan kilimler, göçebelerin kişisel ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanıyormuş. Bu yörenin kilimleri solgun ve doğal renkleri, tarihten gelen zenginlikleri ile artık çok farklı dekoratif amaçlara da hizmet ediyor.
ABD'DEN TALEP ÇOK
Sumak halıları kilim ile halı arasında bir yerde duruyor. Bu tasarımlar, dokuma teknikleri açısından diğer halı ve kilim gruplarından farklı özelliklere sahip... Ayrıca bu gruptaki halıların her iki yüzü de kullanılabiliyor. Bahtiyari adlı kavim ise halılarını; tüm göçebe özelliklerini kullanarak besledikleri hayvanların yününden ve konakladıkları bölgelerin florasında buldukları boyalardan faydalanarak asırlardır üretiyor. Yapımında kök boyası ve yüzde yüz yün kullanılan bu halı ve kilimler özellikle Avrupa ve Amerika'nın seçkin pazarlarında büyük talep görüyor.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kabile ve göçebelerin kilim ve halıları artık evlere seriliyor
Yayın tarihi: 19 Haziran 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/19/gny/haber,8C5B2F6518164B0CA6A096EEEA58CE14.html
Tüm hakları saklıdır.