Murat Özveri, Kore'de yeniçeri kostümleri giydi.
Yeniçeri Kore'de ok attı
Geleneksel Türk okçuluğunu, kurdukları Okçuluk Araştırma Derneği ile yaşatmaya çalışan Doktor Murat Özveri ve yay ustası Cem Dönmez, geleneksel kostümlerle katıldıkları, Kore'de düzenlenen I. Dünya Geleneksel Okçuluk Festivali'nde büyük beğeni topladı..
M.S 5. yüzyıldan çok önce okçulukla tanışan Türkler, 15. yüzyılın başlarından itibaren kurulan ok meydanlarında hem bu çok sevdikleri sporu yapmaya devam etti, hem de vatan topraklarını oklarıyla korumak için eğitim aldı. Geleneksel okçuluk zamanla etkisini yitirdi ve modernleşerek sayılı insanın ilgilendiği bir spor haline geldi. Modern okçulukla ilgilenerek bu spora başlayan doktor Murat Özveri ve cumhuriyet tarihinin ilk kemangeri, yani ok yayı yapan kişisi olan Cem Dönmez, 2005 yılında Okçuluk Araştırma Derneği'ni kurarak geleneksel okçuluğu yeniden canlandırmaya başladı. Murat Özveri geleneksel okçuluğun modern okçuluktan farkını şöyle anlatıyor: "Geleneksel okçuluk, teknolojideki gelişmelerin okçuluğun hizmetine verdiği nişangâh, stabilizör gibi nişan almayı kolaylaştıran araçları kullanılmaksızın yapılan okçuluktur. Ancak bizim gibi tarihi çok eskiye dayanan ülkelerde, okçuluğun anlamı; eskiden kullanılmış yay ve oklar ile eski atış tekniklerinin ve disiplinlerinin uygulanmasıdır." Geleneksel okçuluğu daha iyi tanıtmak için, eski Türklerin giydiği kıyafetlerle çeşitli şenliklerde, festivallerde gösteriler yapan Murat Özveri ve Cem Dönmez, en son geçtiğimiz haftalarda Güney Kore'de düzenlenen I. Dünya Geleneksel Okçuluk Festivali'ne katıldı. Festivalde Türkiye'nin yanı sıra Kore, Moğolistan, Butan, Japonya, İngiltere gibi geleneksel okçuluk kültürleri kesintisiz devam eden ülkelerin temsilcileri bulunuyordu.
TÜRK YAYLARI DİKKAT ÇEKTİ
Festivalde, okçuluk ve yay yapımı hakkında tanıtımlar yapıldı. Özellikle, yıllar sonra yeniden otantik tekniklerle Türk yayları yapmaya başlayan Cem Dönmez'in yanında getirdiği yaylar büyük beğeni topladı. Geleneksel kostümleri içindeki Özveri ve Dönmez, Türk okçuluk kültürü ile ilgili ok, yay, siper, zihgir, sadak, tirkeş gibi çeşitli aksesuarlar sergilediler. Özveri, okçuluk gösterisi kapsamında Osmanlı savaş okçuluğuna dair tekniklerin sunumunu gerçekleştirdi. Festival, her ülke temsilcisinin kendi okçuluk kültürü ile ilgili nesneleri, Kore yayı ile değiş-tokuş etmesiyle sona erdi.
Yayın tarihi: 16 Haziran 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/16/ct/haber,F7D411A0DF22460AA77A1F79B2EFB275.html
Tüm hakları saklıdır.