Sağlam binalar için Yunan taktiği
Yunan Marneris inşaat şirketi, kendisinin geliştirip patentini aldığı Parsant metodu ve koruyucu paneller ile binaları depreme karşı güçlendirmeyi amaçlıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sağlam binalar için Yunan taktiği
Ağustos depreminde, aralarında okulların ve hastanelerin de bulunduğu pek çok kamu binası hasar gördü. Bu binaların bir kısmı desteklendi, geri kalanın olası bir depreme dayanıp dayanamayacağı ise hâlâ tartışılıyor. Yunan inşaat şirketi Marneris ise, "Parsant metodu" adını verdiği yeni sistemle Türkiye'deki kamu binalarının desteklenebileceğini söylüyor. Şirketin patronu John Marneris, koruyucu paneller sayesinde hasar görmüş binaların bile güçlendirilebildiğini ifade ederek şöyle konuşuyor: "Deprem tehlikesi nedeniyle Parsant, öncelikle kamu binalarında uygulanmalı. Kullandığımız koruyucu paneller, kafesleme yöntemiyle sismik kuvveti emerek, etkisiz hale getiriyor."
Çelik kafes güvenceye alıyor
* Parsant metodu nedir?
Bu metodla biz, koruyucu panellerle binaları korumaya alıyoruz. Eni 0.25 metre olan bu panellerin boyu 2-3 metre arasında değişiyor ve yapıda deprem sırasında oluşan gücün doğrudan etkili olduğu bölgelerdeki emilimi sağlıyor. Yani iki çelik arasına beton dökülmesiyle oluşturduğumuz bu kafes, deprem sırasında oluşacak o bölgedeki gücü etkisiz hale getiriyor. Binaya göre farklılık göstermekle birlikte en büyüğü 5 santimetrekare çapında olan vidalarla, kafesi cepheye yerleştiriyoruz. Parsant'ın temel avantajı, hasarsız binalarda çalışma yapılırken, binanın boşaltılmıyor olması.
* Parsant metodu hangi binalarda kullanılabiliyor?
Bizim metodumuz tüm betonarme binalarda kullanılabilir. Sistem, eğer binalar birbirinden tamamen ayrılmamış ise daha iyi bir sonuç veriyor; fakat hasarlı binaları da rahatlıkla güçlendirebiliyoruz. 6 katlı bina üç ayda güçleniyor
* Bu metod, binaya ek yük getirmez mi?
Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, diğer tüm koruyucu metodlar gibi Parsant da kamu binalarında öncelikli olarak uygulanmalıdır. Parsant koruyucu panellerinin görevi, kafesleme yöntemiyle sismik kuvveti emerek etkisiz hale getirmek. Bu nedenle, binaya yardımcı olan bir sistem. Fakat bu, binaya bir yük anlamına gelmiyor.
* Bu metodla yapılan güçlendirme çalışmaları ne kadar sürüyor ve ne kadara mal oluyor?
Örnek vermem gerekirse, toplam 6 bin metrekare büyüklüğündeki altı katlı bir binanın güçlendirilmesi üç ay sürüyor. Yine aynı binanın maliyeti 250 bin Euro.
* Şu ana kadar bu metodu hangi binalarda kullandınız?
Metod henüz çok yeni. İlk tanıtımımızı Nisan 2004'te yaptık. Parsant'a ilk teklif, şu anda inşaatı süren Preveza Genel Hastanesi'nden geldi. Diğer projelerle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bunların arasında; Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hondos Alışveriş Merkezi, Atina'daki Eurobank Ofisi ve Özel IASIS Hastanesi bulunuyor. (Türkiye iletişim: 0 232 343 44 00)
İLİŞKİLİ HABERLER
Sağlam binalar için Yunan taktiği
Yayın tarihi: 7 Haziran 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/07/em/haber,A22FD5C74D9A45F5A6C1457F321DEEA8.html
Tüm hakları saklıdır.