Dünya ekonomisi ciddi bir değişim sürecinde, Türkiye dikkatli olmalı. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ben taraf olmam, müzakereler sürüyor. Yabancı sermaye Türkiye’ye akın ediyor. Yabancı 2002’den beri 100 milyar dolar getirdi.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Mayısta kredibilitemiz açık verdi!'
'Mayısta kredibilitemiz açık verdi!'
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, Türkiye'yi global risklere karşı uyarırken, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, mayıs itibarıyla bankanın ciddi kredibilite açığı ile karşı karşıya olduğunu söyledi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Mayıs 2007 itibarıyla Merkez Bankası'nın ciddi bir kredibilite açığı ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet de, Asya krizini anımsatarak, küresel finansın dayanıklı bir temel üzerine inşa edildiğini ancak risklere karşı temkinli davranılması gerektiğini belirtti. Merkez Bankası'nın 75'inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Yeni Global Görünümün Çizilmesi: Gelişmekte Olan Piyasaların Dünya Ekonomisi Üzerindeki Büyüyen Etkisi" başlıklı konferansa Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet konuşmacı olarak katıldı. Konferansa merkez bankası başkanları ve üst düzey yetkilileri, yabancı misyon temsilcileri de katıldı.
MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZDIR
Konferansın açılış konuşmasını yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği süreçle ilgili olarak ayrıntılı bilgi verdi ve bankanın Mayıs 2001 yılında tam bağımsız hale geldiğini söyledi. Yılmaz, Mayıs 2007 sonu itibarıyla Merkez Bankası'nın ciddi bir kredibilite açığıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın Türkiye'de iyi yönetişim ve kurumsallaşma açısında yapısal dönüşümün köşe taşlarından biri olduğunu belirtti. Yılmaz, "Merkez Bankası, bağımsız, şeffaf ve hesap verebilir statüsü ile ana görevi fiyat istikrarı ile kurumsal verimliliği artırmaya yönelik politikalara odaklanıyor. Beklentileri karşılamayı hedefliyor. Kredibilitesi yüksek. Bağımsız olarak da çalışmaya devam edecek" diye konuştu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, gelişmekte olan piyasaların dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Dünya ekonomisinin ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini anlatan Trichet, "Gelişmekte olan dönemin yükünü nasıl çekeceğiz. Etkisi ne olacak henüz bilmiyoruz. Gelişmekte olan ülkeler önemli. Merkez bankaları yabancı yatırımcılara yatırım imkânı sağladı. Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika sadece birkaç ülke. Türkiye de gelişmekte olan ülkeler arasında en önemli olanlardan biri" diye konuştu.
MB İLE YAKIN İLİŞKİLERİMİZ VAR
Trichet, Çin'in dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin sorulması üzerine de, "Gelişmeleri takip ediyoruz. Asya krizinden bu yana herkes birbirine bağlı olduğunu biliyor. Rehavete kapılma imkânı yok. Küresel finans dayanıklı olduğunu ortaya koydu. Bu temel üzerine inşa edildi. Ancak temkinli olmak lazım. Riskler olduğunu da bilelim" uyarısında bulundu. Trichet, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin olarak da, "Türkiye ile AB arasında müzakereler sürüyor. Ben bu konuda taraf olamam. Süreç işliyor. Bazı başlıklar açıldı. Bizim T.C Merkez Bankası ile yakın ilişkimiz var. Bunu başka ülkelerdeyken de görmek mümkün" dedi.
DÜNYA DEVİ DÖRT ŞİRKET
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, dünya devi 20 şirketin dördünün, dünyadaki en zengin 20 kişiden yedisinin de gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu anlattı. Çin'de 2005 yılında 300 binden fazla milyoner bulunduğunu kaydeden Trichet, "Tabii bu tablo gelir dağılımının göstergesi değil. Fakirlikle mücadele çok önemli. Gelişmekte olan ülkeler yarın, bugünden daha fazla ağırlıklı olacak. Trendi şimdiden görmek mümkün" değerlendirmesini yaptı.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Mayısta kredibilitemiz açık verdi!'
Yayın tarihi: 2 Haziran 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/02//haber,F9042119BF804580BCC614B7ADFB0597.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.