Mortgage'ta faize değil yıllık maliyete göre kredi al
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, konut almak isteyen tüketicileri, "faiz oranına göre değil, yıllık maliyet oranına bakarak hangi bankadan kredi kullanacağına karar vermeleri'' konusunda uyardı. Pektaş, konut finansman sisteminden bakanlık tarafından yayımlanan tüketici bilgilendirme formalarına ilişkin yönetmelikler hakkında bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında, bilgi formalarının kredi sözleşmelerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Tüketici, bilgi formlarını, satır satır, kelime kelime okumalı'' dedi. Finansman kuruluşlarının, kredi kullandırırken, faiz dışında, "dosya ücreti, ekspertiz ücreti, idari ve hukuki giderler'' gibi değişik adlar altında ücret aldığına, bunların kredi maliyetini etkilediğine işaret eden Pektaş, "Söz gelimi bazı bankalar 500 YTL dosya, 500 YTL ekspertiz ücreti alıyor, bazıları daha düşük alıyor. Tüketiciler, sadece kredinin faizine değil, maliyetine de bakmalı. Finansman kuruluşları, faiz dışında, kredinin toplam maliyetinin ne olacağı konusunda da tüketiciye bilgi verecek'' diye uyarıda bulundu.
SİGORTA YAPMAK ZORUNLU DEĞİL
Konut finansmanı kapsamında kredi alırken, hayat ve konut sigortası yaptırma zorunluluğunun bulunmadığını da vurgulayan Pektaş, bu sigortaların ihtiyari, tüketicinin istemesi halinde yapılan sigortalar olduğunu hatırlatarak, kredi vermek için hayat ve konut sigortası yaptırmayı şart koşan kuruluşların bakanlığa bildirilmesini, şikayet edilmesini istedi. Pektaş, deprem sigortasının zorunlu olduğunu, bu nedenle yaptırılması gerektiğini söyledi.
DEĞİŞKEN FAİZLİ KREDİYE DİKKAT!
Değişken faizli kredide, sözleşme öncesi bilgi formunda, tüketiciye, geçmiş 5 yıl verileri dikkate alınarak, 10 bin YTL için ödenecek azami aylık taksit tutarları hakkında bilgi verilecek. Sözleşmede ise azami aylık taksit tutarı belirtilecek. TÜFE'deki artış ve azalmalar taksit tutarlarına yansıtılacak. TÜFE düşmüşse taksit de düşecek, artmışsa artacak. Ancak, söz gelimi, ilk taksit bin YTL iken, azami aylık taksit 2 bin YTL olarak belirlenmişse ve 3 yıl sonra aylık taksit enflasyondaki artışa bağlı olarak 2 bin YTL'ye ulaşmışsa, artık taksit artmayacak.
2 AY GECİKMEDE NE OLUR?
Ödenmeyen kredilerin takibi açısından eski ve yeni sistem arasındaki farkı da anlatan Pektaş, eski sistemde, İcra ve İflas Kanunu'na göre, 2 taksitin ödenmemesi halinde, bir hafta içinde muacceliyet durumu ortaya çıktığını ve bu süre sonunda bankanın rehni paraya çevirme yoluna gidebildiğini hatırlattı. Yeni sisteme göre, taksitlerin 2 ay ödenmemesi halinde, bankaların 1 ay muacceliyet süresi verdiğini, ayrıca bankalara rehnin paraya çevrilmesi veya diğer varlıklar açısından haciz uygulaması başlatabileceğini anlatan Pektaş, şöyle devam etti: "Her iki sistemde de, borcunu ödeyemeyen tüketici açısından zorlu bir süreç var. Yeni sistemde, tüketicinin hakkını araması açısından sistem bir basamak daha zorlaştı. Yatırılması gereken teminat oranları, yüzde 10'dan yüzde 20'ye, yüzde 15'ten yüzde 30'a çıkarıldı. Elinde para olsa yatıracak. Eğer taksitler ödenmiyorsa, bankalara, (alacağını alma) demek ne derece doğru... Sözleşme hangi kanuna göre yapılmışsa o hükümler uygulanacak. Sözleşmelerde, tüketici aleyhine değişiklik yapılamaz.''
Yayın tarihi: 2 Haziran 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/06/02//haber,7FC6F235487E4EDE936CE8A29E47C2BD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.