İLİŞKİLİ HABERLER
Üniversiteler Çin'le işbirliği yapsın
Üniversiteler Çin'le işbirliği yapsın
Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Genetik geleceğin tedavisi. Devlet bu konuda öncü olamaz. Ancak umutsuz hastalar için Türk üniversiteleri Çin'le işbirliği yapsın" dedi..
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Gen tedavisi geleceğin tedavisi. Devlet bu konuda öncü olamaz. Ancak Çin'le üniversiteler işbirliği yapsın" dedi. Prof. Dr. Murat Tuncer Çin'de uygulanan kansere gen tedavisiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gen tedavisinin geleceğin tedavi yöntemlerinden biri olduğu vurgulayan Prof. Dr. Tuncer "Umudu kalmamış insanlara yönelik bu tedavilere yönelik üniversiteler çalışma yapsın" dedi. Devletin olanaklarının son dönem kanser hastaları yerine daha çok koruyucu tıp konusunda kullanılabileceğini anlatan Prof. Dr. Tuncer, bu tedavi konusunda resmi bakış açısını ve bakanlık olarak alacakları tutuma yönelik sorularımızı yanıtladı:
* Çin'de uygulanan gen tedavisi konusunda ne düşünüyorsunuz? Gen tedavisi geleceğin tedavisi o nedenle gen tedavisine güveniyorum. Ancak Çin'de yapılan çalışmalar bir mucize değil. Kesin tedavi yöntemi olmadığı da açık. Bununla birlikte destekleyici tedavi olabilir. Bir doktor olarak bu konudaki bilgilerimiz kısıtlı kalıyor. Çünkü Çin, kapalı bir kutu, bilimsel paylaşım konusunda gerçekten çok zayıflar. Metodolojileri konusunda açıklama, sunum yapma yönünde hassas değiller.
ÖNCELİĞİMİZ ERKEN TANI
* Kanserde tedavi umudu azalan hastalar için gen tedavisi bir alternatif olarak sunulamaz mı? Yapılabilir, bizim bu konuda alacağımız tedbirler var. Ancak biz Türkiye'de öncelikle erken tanıyı yerleştirmek için uğraşıyoruz. Türkiye'de henüz 200 tane medikal onkolog var, yalnızca 800 tane patolog var. İnsan kaynaklarımız çok kısıtlı. Son dönemde yeni tedavi yöntemleri üzerinde de çalışma yapıyoruz ancak itiraf etmek gerekirse önceliğimiz bu değil. Bakanlık olarak önleyici tedavileri amaç edindik.
HASTA İSTESİN YETER
* Hastalıkta son aşamaya gelmiş hastalar Çin'e gitmeden imzalı onaylarıyla bu tedaviden Türkiye'de yararlanamaz mı? Hasta isteği ve bilgisi dahilinde her türlü tedaviyi seçme hakkına sahiptir. Ama bunu devlet ayarlayamaz. Devlet kanser tedavisinde daha standart tedavileri, ihtiyacı olan hastalara vermekle yükümlüdür, hastalıklardan insanları korumak için çalışma yapar. Başka tedavi seçenekleri tükenen hastalar için bu tedaviyi üniversiteler hastalara sunabilirler. Üniversiteler bu tedavi yöntemlerini araştırıp, uygulayan merkezlerle bilimsel ortaklıklar kurup, bu girişimlerde bulunabilirler.
ÇİN BUNU HEP YAPIYOR
* Kansere gen tedavisinin Çin'de uygulanması size de garip geliyor mu, Çin tıbbının böyle bir tedaviyi bulma gücü var mıdır? Tabii ki Çin'den de çıkabilir. N3 dediğimiz AML tipi lösemide kullandığımız son derece başarılı bir tedavi yöntemi vardır. Aslında basit bir tedavidir. Hastalara yüksek dozda vitamin A tedavisi yapılır. Bu tedavi de ilk kez Çin'de uygulanmaya başlanmıştır. Bu tedaviyi bulan Çinliler'dir. Ancak standart hale getirip, klasik tedavi metotları arasına sokan Fransızlardır. Bu tedavi de tam bir tedavi değildir ama tedaviye büyük katkı sağlayan bir yöntemdir. Söylediğim gibi Çinliler bu tip bilimsel gelişmeleri bulup uyguluyorlar ancak dünya ile paylaşma konusunda sıkıntıları var.
* Bu tedaviden yararlanmak isteyen hastaların Çin'e gitmek yerine Türkiye'de tedavileri için ne öneriyorsunuz? Türkiye'de bir üniversite kontrollü olarak bu çalışmayı isteyen Türk hastalarına uygulayabilir. Diğer tedavi yöntemlerini denemiş, başarılı olamamış, kanserin son aşamasındaki hastalar için tedaviye katkı olabilir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Üniversiteler Çin'le işbirliği yapsın
Yayın tarihi: 31 Mayıs 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/31//haber,C2AD100D78184E96B4E807A98A1A7E69.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.